10. 3. 2021 | Vít Trubička

Litoměřičtí pokračují druhým zápasem předkola. Napraví úvodní zaváhání?

Druhý zápas letošní série předkola play-off je tady. V prvním klání Litoměřičtí těsně Sokolovu podlehli 2:3 v prodloužení. První zápas ukázal, na co je třeba si dát pozor. Vydaří se tedy kališníkům druhé utkání lépe a vyrovnají sérii před jejím přesunem do Podkrušnohoří?

Porovnání týmů


po základní části
7. místo (61 bodů)
Postavení v tabulce
10. místo (51 bodů)
128:110
Skóre
127:114
Matěj Beran (17+35)
Nejproduktivnější hráč
Tomáš Rohan (14+19)
Patrik Miškář (19 gólů)
Nejlepší střelec
Tomáš Rohan a Jaromír Kverka (14 gólů)
Jan Holý (4+17)
Nejproduktivnější obránce
Jan Pohl (4+20)
Tomáš Král (89,83 %)
Adam Beran (89,64 %)
Úspěšnost brankářů
Jakub Neužil (91,03 %)
Oldřich Cichoň (84,80 %)
Litoměřice – Ústí nad Labem 4:3 sn.
Poslední utkání
Vsetín – Sokolov 7:2

Své třetí play-off v řadě zahájí kališníci proti týmu, který se do vyřazovacích bojů probojoval poprvé od svého postupu do Chance ligy. Sokolovští ale v základní části úplně nenaplnili očekávání, ve svých řadách na počátku sezony měli produktivní útočníky jako David Tůma nebo Martin Kadlec. Opřít se mohli i o výkony Jaromíra Kverky nebo Tomáše Rohana. Z těchto čtyř ale do předkola zasáhne jen poslední zmiňovaný. Kverka s Tůmou jsou totiž mimo hru kvůli zranění, Kadlec se na konci přestupního termínu vrátil do Litoměřic.

Nejsou to ale jediné ztráty, které Baník před play-off zaznamenal. Za Sokolov už nemohou nastoupit obránce Denis Zeman a útočník Otakar Šik. První z nich si po březnu připsal start za extraligový Litvínov, a tedy už může hrát jen za něj. Stejná situace je i u Šika, avšak v jeho případě je extraligovým týmem Energie Karlovy Vary.

Sokolovští v posledním utkání základní části proti Vsetínu

Soupeř Litoměřic se ovšem může opřít o výkon gólmana Jakuba Neužila. Ten na počátku sezony pravidelně migroval mezi Sokolovem a pražskou Spartou, avšak po příchodu Alexandra Saláka do vysočanského týmu se natrvalo postavil mezi tři tyče Baníku. Daří se mu celkem dobře, z devatenácti zápasů si připsal úspěšnost 91,03 %.

Bodově pak Sokolovské táhne především Tomáš Rohan. Extraligou protřelý útočník byl tahounem Sokolova už v jeho postupové sezoně a formu si přenesl i do Chance ligy. Na kontě má po základní části 33 kanadských bodů, rozdělených mezi čtrnáct gólů a devatenáct asistencí. V počtu nahrávek ho ale překonal obránce Jan Pohl, který si jich připsal dvacet. Ve svých řadách má také Sokolov nejproduktivnějšího juniora Chance ligy. Tím je Michal Gut, a to díky deseti gólům a jedenácti asistencím.

Úvodní klání? Drama až do konce!

První utkání letošní předkolové série se neslo v duchu masivního ostřelování branky Jakuba Neužila, které ale sokolovský gólman vykrýval. Baník se dostal do vedení už v druhé minutě zásluhou Marka Švece. Podobně vypadala i druhá třetina, na jejím počátku navýšil vedení Sokolova David Tůma.

Střelecká smůla Litoměřických se prolomila až v 46. minutě, kdy se Martin Procházka napřáhl mezi kruhy a nekompromisně poslal puk do sokolovské branky. Drama pak dokonal pouhých 37 vteřin před koncem třetí třetiny Tomáš Svoboda, který prokličkoval přes levý kruh a opět z mezikruží nasměroval kotouč za Neužila. I v prodloužení byli kališníci aktivnější, avšak gól padl na sokolovské straně po vydařeném úniku Davida Vitoucha, který připravil šanci pro Adama Křemena. Ten v 68. minutě definitivně strhl první vítězství v sérii na stranu Baníku.

Stadion má lídra i ve zblokovaných střelách, kterým je kapitán Jan Výtisk. Mezi nejlepšími deseti jsou ale také Jan Holý, Patrik Marcel a Ondřej Baláž. Jiřího Jebavého dělí od TOP 10 pouhé tři bloky.

Samotnému play-off z pohledu Litoměřic předcházelo pět vítězně zvládnutých zápasů v řadě. Předtím pak měly šestizápasovou vítěznou sérii. Mezi ní se vklínilo jediné zaváhání na ledě Jihlavy. Dlouho tak Stadion bojoval o pátou příčku, nakonec ale jen kvůli poslední výhře nad Ústím nad Labem v samostatných nájezdech skončil sedmý.

Stadion má ve svých řadách krále ligové produktivity. V základní části si co do bodového zisku počínal nejúspěšněji Matěj Beran, jemuž se povedlo nasbírat 52 kanadských bodů. S pětibodovým náskokem tak hledí na druhého Patrika Miškáře, také z kališnických řad. V top desítce produktivity se ještě vyjímá jméno Martina Procházky. Ten je na šesté příčce s 39 body.

Podaří se Stadionu vyrovnat v předkole play-off? Hraje se na tři vítězné zápasy, přičemž v prvních dvou mají Litoměřičtí výhodu domácího prostředí díky lepšímu postavení v základní části. Stejně jako předchozí zápas, i tento zahájí kališníci v 17 hodin. V play-off bude také možné sledovat utkání živě na Hokejka TV nebo v textové podobě na www.onlajny.com. Majitelé permanentních vstupenek mohou utkání na Hokejka TV sledovat zdarma. Jak získat přístupový kód k bezplatnému sledování? Stačí se podívat ZDE.