5. 2. 2021 | Martina Kramerová

Stadion míří na Slavii! Natáhne v Edenu vítěznou šňůru?

České hokejové soutěže čeká příští týden reprezentační pauza, před jejím startem se však ještě odehraje kompletní 27. kolo Chance ligy. Stadion v rámci další ligové zastávky vyrazí do Vršovic, kde změří síly s pražskou Slavií. Zatímco kališníci se vezou na vítězné vlně, sešívaným se v posledních utkáních příliš nedařilo a postupně klesli až na 10. místo tabulky. Litoměřičtí okupují osmou příčku a na svého příštího soupeře mají náskok pouhých tří bodů. V Edenu se tak odehraje pořádná bitva. Který tým uspěje?

Porovnání týmů

10. místo (39 bodů)
Postavení v tabulce
8. místo (41 bodů)
76:75
Skóre
96:89
Filip Vlček (8+12)
Nejproduktivnější hráč
Matěj Beran (12+27)
Petr Kafka (11 gólů)
Nejlepší střelec
Patrik Miškář (17 gólů)
Jan Novák (3+8)
Nejproduktivnější obránce
Jan Holý (2+14)
Martin Michajlov (91,68 %)
Roman Málek (84,72 %)
Úspěšnost brankářů
Tomáš Král (89,21 %)
Adam Beran (89,74 %)
Havířov – Slavia 1:5
Poslední utkání
Kolín – Litoměřice 2:4

V posledních zápasech je to jízda. Kališníci nakopli všechny motory a v uplynulých kolech sbírali body jako na běžícím pásu. Po domácí porážce od Přerova, kterému podlehli v prodloužení, totiž najeli na vítěznou vlnu a čtyřikrát za sebou nepoznali hořkost porážky. Postupně srazili Kadaň, Frýdek-Místek, Havířov i Kolín. V každém z těchto duelů navíc vsítili nejméně čtyři branky a inkasovali maximálně dvakrát. Postupně se tak propracovali tabulkou Chance ligy až na osmé místo.

A Stadion hodlá stoupat dál. Ještě před reprezentační pauzou ale dostal do cesty za dalším vítězstvím hodně těžkou překážku. K utkání 27. kola totiž naskočí proti pražské Slavii. Té se v novém kalendářním roce příliš nedaří. Během ledna odehrála deset zápasů, ve kterých získala pouze čtyři výhry. V šesti případech prohrála. Proti Sokolovu navíc utrpěla debakl 0:7. Neúspěchem dopadly i první dva únorové duely, v nichž sešívaní nestačili na Jihlavu (3:4p) a Havířov (1:5). Na konci ledna klub kvůli neuspokojivým výsledkům dokonce vyměnil trenéra a za odvolaného Martina Štrbu přišel do Edenu Miloš Říha mladší, jenž Slavii trénoval ještě v loňském soutěžním ročníku.

96
Tolik branek zatím nastřílel Stadion v této sezoně. O dvacet víc než pražská Slavia.

Ani léčba novým koučem zatím nezabrala. Hovoří o tom třeba duel s AZetem. Sešívaní padli výsledkem 1:5 a staronový trenér si nebral servítky. „Od mého nástupu jsou naše výkony pořád jako den a noc. Myslím si, že zápas s Jihlavou, která patří k silným týmům, jsme odehráli výborně a měli zvítězit. Ale proti Havířovu mně to přišlo, jako bychom tam jeli na nějaký pouťák. Špatný výkon a hrozný výsledek,“ zhodnotil vystoupení svých svěřenců.

Teď však Slavia bude chtít zabrat, dohnat manko a posunout se v tabulce. Na 10. příčce ztrácí tři body na devátý Vsetín a právě osmé Litoměřice. Zespoda na červenobílý celek dotírají Sokolov a Benátky. Oba týmy získaly prozatím jen o jeden bod méně než slávisté.

Stadion chce naopak dohnat sedmý Prostějov, jenž má na kontě jen o tři body navrch. V sobotu navíc Jestřábi přivítají vedoucí Vrchlabí a v případě prostějovské prohry a kališnické výhry by se Litoměřičtí na Moravany bodově dotáhli. Sešívaní ale určitě nedají kališníkům nic zadarmo.

Litoměřičtí si musejí dát pozor především na ostrostřelce Petra Kafku, jenž nasázel do sítí soupeřů už 11 branek. V ofenzivě je nebezpečný i nejproduktivnější hráč Slavie Filip Vlček. Ten prozatím zaznamenal 20 kanadských bodů za 8 tref a 12 nahrávek. Stejný počet gólů zapsal i Filip Kuťák, který ale v posledních zápasech nenastoupil kvůli zranění a není jisté, zda už bude k dispozici.

Kromě toho se Slavii zranila také brankářská jednička Martin Michajlov. Zranění v horní části těla si způsobil při rozbruslení před pondělní bitvou proti Jihlavě a do branky tak musel Roman Málek. Ani exlitoměřický gólman tak zřejmě do zápasu nebude moci zasáhnout.

Kališníci vyhráli už čtyři zápasy v řadě. Naposledy porazili Kolín.

Kališníci budou spoléhat především na výborné přesilovky. Při hře v početní výhodě jsou druhým nejlepším týmem soutěže. Slavii oproti tomu patří druhá příčka v úspěšnosti ubráněných oslabení. Proti Havířovu si ale v téhle statistice pohoršila. Při přesilovce AZetu totiž inkasovala hned třikrát.

Severočeský klub může sázet také na ofenzivní čaroděje Matěje Berana a Patrika Miškáře. První jmenovaný je s bilancí 12 gólů a 27 asistencí nejproduktivnějším hokejistou Chance ligy, Patrik Miškář se 17 trefami zase druhým nejlepším snajprem soutěže.

V letošní sezoně se týmy ještě neutkaly. Naposledy se střetly v posledním zápase loňské sezony, v němž Litoměřice vyhrály a zajistily si přímý postup do play-off. Slavii naopak odsoudily k předkolu. Dokážou sešívaní tařka rok starou porážku oplatit? Nebo Stadion prodlouží vítěznou šňůru?

Utkání začíná v sobotních 15:00 a můžete ho sledovat živě na Hokejka TV nebo v textové podobě na www.onlajny.com. Majitelé permanentních vstupenek mohou utkání na Hokejka TV sledovat zdarma. Jak získat přístupový kód k bezplatnému sledování? Stačí se podívat ZDE.