28. 1. 2021 | Vít Trubička

Dlouhá domácí série se dere do finiše! V jejím závěru vyzve Stadion Havířov

Čtvrtý domácí zápas Stadionu v řadě je tu! V rámci něj kališníci přivítají na svém ledě havířovský Heimstaden, kterému se ale v současné době příliš nedaří, na výhru čeká už čtyři zápasy. Naopak Stadion je na vítězné vlně, podaří se mu na ní zůstat?

Porovnání týmů

11. místo (35 bodů)
Postavení v tabulce
15. místo (27 bodů)
87:85
Skóre
61:65
Matěj Beran (12+25)
Nejproduktivnější hráč
Ondřej Procházka (8+6)
Patrik Miškář (15 gólů)
Nejlepší střelec
Ondřej Procházka, Jakub Kotala (8 gólů)
Jan Holý (1+11)
Nejproduktivnější obránce
Antonín Bořuta (3+9)
Tomáš Král (88,89 %)
Adam Beran (89,74 %)
Úspěšnost brankářů
Aleš Stezka (92,37 %)
Dominik Groh (90,11 %)
Litoměřice – Frýdek-Místek 4:2
Poslední utkání
Kolín – Havířov 3:2

Kališníci vyzvou tým, který v současné době není ve formě. AZet nedosáhl na vítězství už čtyři zápasy. Proti Přerovu a Vsetínu to ale Havířovským nevyšlo jen velmi těsně. Zubrům na jejich ledě podlehli až v samostatných nájezdech, domácí klání s valašským celkem rozhodlo ve prospěch hostů prodloužení.

Pak se ale Havířov vydal na venkovní sérii zápasů. Ten první odehrál na ledě Slavie, jíž podlehl 2:4. Druhé klání bylo soubojem o přiblížení se k nejlepší dvanáctce. Zvládl ho ale lépe domácí Kolín, který sice zprvu prohrával, nakonec ale dokázal otočit a dokráčel k výhře 3:2. Havířov tak zůstává na patnáctém místě s 27 body na kontě.

Havířovští v souboji proti pražské Slavii.

Na prvním místě v tabulce bodování AZetu je mladší bratr litoměřické třiadvacítky Ondřej Procházka. Dosud se mu povedlo nasbírat čtrnáct kanadských bodů, a to díky osmi gólům a šesti asistencím. O pouhý bod méně má ale další trojice hráčů, Roman Szturc, Filip Seman a Jakub Doktor.

Na počátku sezony byl gólmanskou jedničkou Havířova Aleš Stezka, v jedenácti kláních si zajistil úspěšnost 92,37 %. Kvůli jeho zranění tak místo v brance AZetu zaujal exznojemský Dominik Groh. Ten odchytal už dvanáct zápasů s úspěšností 90,11 %. Sekundují jim Marek Štipčák (3 zápasy, úsp. 90,74 %) a Matyáš Daňa, který se ale do havířovské branky postavil na pouhou minutu.

Z hlediska týmových statistik se Havířovu dařilo především v gólech do prázdné branky. To se jim povedlo čtyřikrát, čelní pozici tak AZet obývá společně s Přerovem. Poměrně silnou stránkou havířovské defenzivy jsou oslabení. Procento ubránění ve výši 89,47 % totiž vyneslo Havířov na druhé místo s těsnou ztrátou na nejlepší Vrchlabí.

Předchozí vzájemné klání Litoměřic a Havířova zvládl lépe slezský celek. AZet se také jako první ujal vedení zásluhou Radka Prokeše, sice Patrik Miškář rychle zvládl vyrovnat, domácí Havířov si ale záhy vedení pojistil, a to hned čtyřmi góly z holí Kotaly, Bednáře, Szturce a Doktora. Stadion se dostal jen ke snížení dvěma trefami Martina Procházky. Definitivně ale potvrdil vedení Havířova v poslední minutě Martin Adamský a AZet tak zvítězil 6:3.

Stadion se naladil na vítěznou vlnu. Bude série pokračovat?

Litoměřice si díky poslednímu vítězství nad Frýdkem-Místkem pojistily pozici na jedenáctém místě tabulky. Na kontě mají 35 bodů, čímž se také dotáhly na Sokolov a pražskou Slavii. Po dlouhé době také mají Litoměřičtí více vstřelených gólů než obdržených, skóre kališníků činí 87:85.

Po smolné prohře s Přerovem se kališníci dostali na vítěznou vlnu. Během zápasů s Kadaní a Frýdkem-Místkem nasázeli do branek soupeřů hned jedenáct gólů, zatímco pouhé dva inkasovali. Trhače vyprovodili domů výsledkem 7:1, o dva dny později pak rysy 4:1.

Litoměřická radost při demolici Kadaně.

Lídrem litoměřického i ligového bodování je Matěj Beran. Ve 24 zápasech nasbíral 37 kanadských bodů, které rozdělil mezi dvanáct gólů a hned 25 asistencí. V nepatrném závěsu za ním je Patrik Miškář s 34 body složenými z patnácti gólových tref a devatenácti nahrávek.

Stadionu se daří zejména v přesilovkách. Ze všech týmů Chance ligy mají Litoměřičtí na svém kontě nejvíc vstřelených gólů v početních výhodách, celkem třicet. Také mají druhé nejvyšší procento využití přesilovek hned po jihlavské Dukle. Naproti tomu v oslabeních se Stadionu příliš nedaří. Podíl ubráněných oslabení totiž mají čtvrtý nejnižší.

Výrazně v popředí jsou kališníci také v množství zblokovaných střel. Do ran svých soupeřů se postavili již v 324 případech, což je o necelou stovku víc, než kolik jich má druhý Přerov.

Podaří se litoměřickému týmu zakončit čtyřzápasovou domácí sérii vítězně a dostat se před týdenní pauzou na deváté místo tabulky? Zápas začíná mimořádně v pátečních 17 hodin a můžete ho sledovat živě na Hokejka TV nebo v textové podobě na www.onlajny.com. Majitelé permanentních vstupenek mohou utkání na Hokejka TV sledovat zdarma. Jak získat přístupový kód k bezplatnému sledování? Stačí se podívat ZDE.

Autoři fotografií: Karel Švec (hc-slavia.cz), Martina Kramerová.