28. 1. 2021 | Martina Kramerová

Brankář Král po výhře: Frýdek hodně chtěl, my ale hráli skvěle! Mladí zaslouží pochvalu

V duelu proti Frýdku pochytal spoustu soupeřových střel a pustil za svá záda pouze jediný gól. Brankář Tomáš Král na šedesát minut takřka uzamknul litoměřickou svatyni a výbornými zákroky svému týmu pomohl k vítězství. Stadion si tak připsal další domácí výhru a získal do tabulky Chance ligy důležité body. Osmadvacetiletý maskovaný muž utkání zhodnotil kladně. „Zápas jsme chtěli dobře zvládnout, připravili jsme se na něj a vyhráli. Body jsou důležité a jsme za ně šťastní,“ uvedl. Nezapomněl ani pochválit mladé hráče, kteří se podle něj neustále lepší. „Pro ty kluky je každý zápas obrovská zkušenost a je na nich vidět velký progres. Proto bych je chtěl moc pochválit,“ dodal.

Další domácí zápas a další triumf. Jak bys vítěznou bitvu s Frýdkem-Místkem zhodnotil?

Utkání s Frýdkem pro nás bylo hodně důležité. Chtěli jsme ho dobře zvládnout. Na soupeře jsme se skvěle připravili a vyhráli, takže se mi utkání hodnotí dobře. Navíc jsme získali tři body, což je zásadní.

Výsledek hovoří jasně. Podle něj jste soupeře vyloženě přehráli. Odpovídá skóre i předvedené hře, nebo vám rysi dokázali herně konkurovat?

Některé zápasy vypadají opticky jinak, než je výsledné skóre. A bylo to tak i tentokrát. Věděli jsme, že Frýdek teď neměl výsledkově úspěšné zápasy a že chce za každou cenu vyhrát. Na ten zápas se připravili a my věděli, že to s nimi bude těžké. Musím říct, že z mého pohledu to utkání odbojovali. Bylo na nich vidět, že hrozně chtějí. Ale my jsme to věděli, takže jsme se na to připravili a hráli perfektně. A to včetně mladých hráčů, kteří jsou každým zápasem lepší a lepší. Za to bych je chtěl pochválit.

Zmínil jsi mladé hráče. Jak moc se ti jejich výkony celkově zamlouvají? Třeba z pohledu produktivity v tom nenechávají zkušenější hráče samotné a pálí hodně ostrými.

Sice nezáleží na tom, kdo ty góly dává, protože je hlavní, že je dáváme. Ale zároveň je důležité, že nestřílíme branky jen díky jedné lajně. Máme nebezpečné i ostatní formace, které podle mě hrají super. Pro mladé kluky je každý zápas obrovská zkušenost a je na nich vidět velký progres. Jsou každým zápasem lepší a lepší a jak už jsem říkal, chtěl bych je pochválit. Doufám, že v takových výkonech budou pokračovat.

Nula by byla třešničkou na dortu, ale důležitá je výhra, říká Král

Ze tří posledních utkáních jste vyválčili sedm bodů. Jak moc cenné budou v konečném zúčtování?

Budou určitě hodně důležité. Začíná se blížit závěr základní části a navíc hrajeme doma, takže ty body jsou dost cenné a jsme šťastní, že se nám je podařilo posbírat.

Může být jedním ze zásadních faktorů vaší slušné formy i domácí prostředí? Zatím se zdá, že vám Kalich Arena v poslední době svědčí.

Hrát doma by měla být vždycky výhoda. Někdy to funguje a někdy ne. Když teď ale nemohou chodit diváci, je to ještě trochu jiné. Ale i tak je samozřejmě příjemnější hrát doma, než jet třeba ve špatném počasí někam sedm hodin autobusem.

95 %
Takovou úspěšnost měl Tomáš Král v duelu proti Frýdku-Místku.

Poslední dobou jste hodně zlepšili disciplinovanost. Patří právě menší množství faulů mezi klíčové aspekty na cestě za body?

Určitě ano. V moderním hokeji je disciplinovanost klíčová, protože přesilovky a oslabení hodně rozhodují. Před vánoční pauzou jsme s tím měli trošku problém a byli hodně vylučovaní. Přestože jsme v těch zápasech hráli dobře, fauly jsme se sráželi. Proto je super, že se nám to teď daří držet. Nedostáváme soupeře tolik do hry a rozhodně se nám hraje líp.

Tribuny už nějakou dobu kvůli vládním opatřením zejí prázdnotou. Jaké je to hrát bez diváků? Obzvlášť ve chvílích, kdy tým potřebuje povzbudit, nebo naopak udržet koncentraci?

Tahle situace už trvá tak dlouho, že pro nás spíš bude změna, až lidi budou moct přijít. Je to smutné a fanoušci nám tu chybí. Bylo by fajn je mít na tribuně. Ale realita je taková, že si na prázdnou halu už postupně zvykáme.

V uplynulých dvou duelech se vám podařilo vyhrát o více než tři trefy. Ty jsi pokaždé inkasoval jedinou branku. Nemrzí tě trochu, že jsi po skvělém výkon ani jednou nezaznamenal nulu v počtu obdržených gólů?

Nejdůležitější je vítězství. Nula je pro gólmana taková třešnička na dortu a svědčí o tom, že práci odvedl v podstatě perfektně. Ale já se na to nějak nezaměřuju. Minule mě to trošku mrzelo, protože jsme dostali gól dvě minuty před koncem po zbytečné chybě, kdy jsme nepohlídali střed hřiště. Ale není to důležité, důležité jsou body.

V tomto týdnu absolvujete pořádnou porci zápasů. Vyhovuje ti takový zápřah a rychlý sled utkání, nebo už bys byl radši, kdyby bylo víc času na odpočinek a regeneraci?

Letošní sezona je hrozně specifická a my jsme hlavně rádi, že se hraje. Čím víc zápasů hrajeme, tím je to příjemnější. Je to navíc daleko lepší, než když jsme nevěděli, jestli se vůbec bude hrát. Takže jsme spokojení, že hrajeme a určitě jsme radši za větší zápasové tempo, než abychom jen trénovali. Pro všechny týmy je to stejné. Věřím, že jsme všichni perfektně připravení a myslím si, že to zatím zvládáme.