10. 1. 2021 | Vít Trubička

V novém roce poprvé doma. Stadion po dvanácti letech vyzve kolínské kozly

První domácí utkání nového roku 2021 je tu. Stadion se v něm utká s nováčkem soutěže z Kolína. Stejně jako Kadaň jsou i kozlové tabulkovým konkurentem kališníků. V současnosti mají pouze o jediný bod méně. Podaří se Litoměřickým navázat na vítězství v Kadani a udržet doma všechny tři body?

Porovnání týmů

15. místo (19 bodů)
Postavení v tabulce
16. místo (18 bodů)
55:65
Skóre
45:54
Matěj Beran (10+14)
Nejproduktivnější hráč
David Šafránek (10+10)
Matěj Beran (10 gólů)
Nejlepší střelec
David Šafránek (10 gólů)
Jan Holý (1+7)
Nejproduktivnější obránce
Jakub Husa (5+10)
Tomáš Král (87,41 %)
Adam Beran (89,11 %)
Úspěšnost brankářů
Martin Sejpal (89,46 %)
Štěpán Lukeš (91,75 %)
Kadaň – Litoměřice 1:4
Poslední utkání
Frýdek-Místek – Kolín 6:3

Stadion vyzve tým, se kterým se naposledy utkal ještě za časů „průvan arény“. Poslední vzájemné střetnutí Litoměřic a Kolína totiž přinesla sezona 2008/2009. První utkání, hrané v Litoměřicích, zvládl lépe Stadion, který po trefách Patrika Pánka, Davida Bauera, Jiřího Svobody a hattricku Petra Procházky zvítězil 6:3. V odvetě ovšem dokázali zvítězit domácí kozlové. Ti se rychle dostali do vedení. Litoměřičtí sice postupně snižovali, ovšem dva góly Jakuba Hlusičky, jeden Vlastimila Patzenhauera a jeden tehdy čerstvé posily z Ústí nad Labem Martina Nováka bohužel na vítězství nestačily. Stadion tak Kolínu podlehl 4:9. Do obou klání ještě coby hráč nastoupil současný trenér A týmu Daniel Tvrzník.

Z předchozího vzájemného klání Litoměřic a Kolína

Kolínští se do druhé nejvyšší české soutěže vrátili po dlouhých sedmatřiceti letech. V Chance lize začali spolupracovat s hradeckým Mountfieldem, díky čemuž se v jejich řadách objevila litoměřickým fanouškům známá jména, jako jsou Jan Veselý, Martin Štohanzl či Miroslav Kukla. Momentálně Kolínu v tabulce patří šestnácté místo s osmnácti body. Na Stadion tak mají kozlové jednobodovou ztrátu, oproti Litoměřicím mají ale ještě jeden zápas k dobru.

Do nového roku kozlové nevstoupili zrovna ideálně. V prvním utkání přivítali na svém ledě kladenské Rytíře, kterým ovšem podlehli těsně 1:2. K druhém klání se vydali do frýdecko-místecké haly Polárka. I tentokrát ale body nezískali, domácí rysi zvládli zvítězit 6:3. Poslední výhru si Kolín připsal v závěrečném utkání loňského roku, kdy přestřílel v Edenu domácí Slavii 5:3.

Střelecky se Kolín může spolehnout především na svého kapitána Davida Šafránka s vyrovnaným počtem deseti gólů a deseti asistencí. Zdatně mu ovšem sekundují Václav Jankovský s šesti trefami a dvanácti nahrávkami a Zdeněk Král s třemi přesnými zásahy a patnácti gólovými asistencemi.

Gólmanskou jedničkou Kolína je Martin Sejpal. V brankovišti středočeského celku strávil dvanáct klání, a to s úspěšností 89,46 %. Zdatně mu sekunduje hradecký Štěpán Lukeš, který odchytal tři utkání, ve kterých si zajistil úspěšnost 91,75 %. V jednom případě se do kolínské branky postavil Ondřej Martínek, úspěšnost má ale stoprocentní.

Stadion je na vítězné vlně. Protáhne ji?

Do prvního domácího utkání nového roku kališníci vstoupí po dvojici výher v řadě. Tu první si připsali ještě před vánoční pauzou, kdy zvládli porazit venku Třebíč 4:3 v prodloužení. Na to navázali v novém roce další venkovní výhrou, tentokrát 4:1 proti Kadani.

Kališnická radost v utkání s Kadaní

I tak jsou ovšem kališníci v současnosti v tabulce na 15. místě se ziskem devatenácti bodů. O tuto pozici se dělí s Frýdkem-Místkem, na třinácté Ústí nad Labem mají oba ztrátu jediného bodu. Zároveň ale jeden zápas k dobru, stejně jako Kolín vůči Litoměřicím.

Bodovým tahounem Stadionu je již dlouhou dobu nejproduktivnější hráč Chance ligy Matěj Beran. Na svém kontě má dosud deset přesných gólových tref, které doplnil čtrnácti asistencemi. Na záda mu ale šlape Patrik Miškář. Ten má pouze o jeden gól a jednu asistenci méně.

Podaří se kališníkům navázat na vítězství v Kadani a připsat si první domácí výhru nového roku 2021? Kolín je sice nováčkem soutěže, už ale dokázal, že umí potrápit daleko silnější týmy, naposledy zrovna Kladno, proti kterému dlouho sahal po bodech. Už to ukazuje, že se nebude jednat o jednoduchou misi. Utkání začíná v 16 hodin, sledovat ho můžete na Hokejka TV, případně na Onlajnech.

Autoři fotografií: Dalibor Kachlík (skkadan.cz), Alena Zapletalová a Václav Sedlák (hclitomerice.cz)