7. 12. 2020 | Martina Kramerová

Tréninky uvnitř a s rouškou? Ne! Mládež bude nadále trénovat v Povrlech!

Přestože se ve čtvrtek 3. prosince rozvolnila vládní opatření a amatérští sportovci už mohou v omezeném počtu trénovat ve vnitřních prostorách, budou mladí kališníci z několika důvodů pokračovat v trénincích na ledové ploše v Povrlech. Patří k nim například fakt, že při trénincích v Kalich Areně by hráči museli mít roušky a omezit počet lidí v tréninkovém procesu na deset osob. Na venkovním ledě na druhou stranou už mohou trénovat celé týmy až do počtu padesáti lidí.

Stadion v době přísných vládních nařízení a nucené pauzy nelenil a zajistil pro své hráče venkovní ledovou plochu v Povrlech, kde kališnická mládež začala zhruba před dvěma týdny trénovat. Nejprve se konaly pouze unikátní individuální tréninky, následně byly povoleny tréninkové skupiny 5+1. Klub tak jako jeden z mála zajistil mladým hokejistům možnost trénovat na ledě.

„Povrly se staly v těchto dnech naším druhým domovem. Můžeme zde nově trénovat po skupinách bez početního omezení a bez roušek. Vyžaduje to velkou vůli a obětavost od rodičů a našich trenérů, ale jsem přesvědčený, že to stojí za to," řekl šéftrenér litoměřické mládeže Vladimír Domin.

V Povrlech budou mladí kališníci trénovat nadále i poté, co byla ve čtvrtek 3. prosince zvolněna vládní opatření. S ohledem na obecné tabulky PES a sdělení představitelů vlády v médiích by mládež sice už mohla polykat tréninkové dávky v Kalich Areně, počet osob na tréninku by však musel být omezen na 10 lidí, kteří by navíc museli mít i během trénování roušky nebo respirátory.

Proto se litoměřický klub rozhodl pokračovat v Povrlech. „Nedokážeme si zcela jasně představit, jak bychom výše uvedená pravidla bez porušení krizového usnesení dokázali aplikovat tak, aby měl trénink nějaký smysl. Proto jsme se rozhodli i nadále využívat ledovou plochu v Povrlech, kde je od 3. 12. možné sportovat hromadně až do počtu 50 osob. Zde již budou probíhat tréninky klasicky pro celý tým,“ pověděl k současné situace ředitel klubu Jan Fišera.

„Začali jsme individuálními tréninky, přehoupli jsme se přes počet 5+1 a nyní můžeme pokračovat ve skupinách, které dávají smysl této hře a kolektivnímu sportu,“ doplnil Vladimír Domin.

V tréninkových dnech bude pro hráče a vybrané kategorie navíc připravena společná autobusová dopravu. Za pomoc s její organizací patří velký dík TJ Slavoji Litoměřice, který klubu pro tyto účel poskytl mikrobus.

Venkovní plocha v obci nedaleko Ústí nad Labem může Litoměřicím sloužit k užitku nejméně do konce kalendářního roku. „Areál v Povrlech budeme mít k dispozici minimálně do konce prosince, ale jsme připraveni se při zmírnění a smysluplnosti opatření okamžitě vrátit do Kalich Areny,“ dodal Jan Fišera.

Šéftrenér mládeže Vladimír Domin se rozpovídal i o tom, jak si mladí kališníci tréninky užívají. „Na dětech je vidět hlad po pohybu, po změně prostředí a věřím, že tohoto nadšení využijeme. Věřím, že překážky, které nám připravila současná situace, nám dávají možnost lépe poznat sami sebe a posunou naše možnosti o kus výš," uzavřel.