26. 10. 2020 | Vít Trubička

Tréninky juniorů a dorostenců? Posilování s vlastní vahou, běh a kondice

Junioři a dorostenci za sebou mají dva tréninky ve venkovním prostředí ve skupinkách po pěti hráčích. V plánu jich bylo sice více, další zpřísnění vládních opatření ale hráčům vystavilo stopku. Hlavní náplní tréninků obou kategorií bylo posilování s vlastní vahou a běh. „Zaměřovali jsme se především na udržování kondice, to je v tomto věku nejdůležitější,“ řekl o trénincích juniorů trenér Ondřej Hříbal. Obdobné zaměření měli i dorostenci. „Bylo dobré, že se dokázalo rychle a adekvátně reagovat na aktuální dění,“ chválil si trenér dorostu Pavel Zuziak alespoň nějakou možnost trénování.

Vzhledem k vládním opatřením sice ještě v minulém týdnu mohli hráči mládeže trénovat, měli ale omezené podmínky. Trénovalo se pouze venku a v menších skupinkách. „Jsme limitováni tím, že nemůžeme využít prostory posilovny či tělocvičny, tak jsme se zaměřili na posilování s vlastní vahou a s využitím pomůcek jako činky, kettlebelly, TRX atd.,“ uvedl trenér juniorky Ondřej Hříbal. Dále byl na programu běh, hráči podle trenérů pohyb potřebují v tuhle dobu o to víc. Tréninky také byly doplňovány o míčové sporty, jako jsou fotbal nebo basketbal.

Trenér Ondřej Hříbal během letního tréninku na hokejbalovém hřišti.

Hlavní zaměření tréninků bylo na udržování kondice, to je podle kouče Hříbala v tuhle dobu u hráčů juniorského věku nejdůležitější. „Trénink na ledě to samozřejmě nenahradí, ale hráči musí zůstat v pohybu a kondici udržovat,“ doplnil. Pochvaloval si také, že hráči pochopili, že jiný způsob tréninků v tuto dobu není možný a přistoupili k němu parádně. Ocenili, že mohou trénovat a být v kolektivu, i když jen ve skupinkách po pěti. „V rámci podmínek, které jsme měli, si myslím, že tréninky nevypadaly vůbec zle. Kluci makali, atmosféra byla dobrá,“ popsal trenér Hříbal své pocity z těchto tréninků.

Šlo o to, aby kluci nevypadli z rytmu a udrželi si kondici, řekl Hříbal

Oproti letní suché přípravě se k této muselo přistoupit trochu jinak. Letní přípravu trenéři juniorky Buďa a Hříbal koncipovali tak, aby si hráči budovali fyzickou kondici po neobvykle dlouhé letní přestávce. Naopak během této fáze šlo hlavně o to, aby hráči nevypadli z tempa a udrželi si kondici.

Bohužel, ani tato možnost společných tréninků ale dlouho nevydržela a už po dvou došlo k jejich předčasnému ukončení, navíc není jisté, jak dlouho bude tato nepříjemná situace trvat. „ Komplikace je to samozřejmě obrovská, ale musíme se s tím nějak vypořádat. V tuhle chvíli je zdraví na prvním místě,“ přiznal Hříbal.

A jak to junioři budou mít v nejbližší době? Pro hráče budou připraveny týdenní tréninkové plány. Už je ale na každém jednotlivci, jak k nim přistoupí a bude na sobě pracovat. „Kluci už jsou ve věku, kdy by si měli uvědomit, že je naprostá samozřejmost přistoupit k tomu na 100 procent. Jiná možnost v tuhle chvíli není,“ míní trenér Hříbal.

Příprava dorostu? Běh i kruhové tréninky

Rozběhání dorostenců v letní přípravě.

Tréninky dorostenců se pak takřka výhradně zaměřovaly na posilování vlastní vahou, bez jakýchkoliv pomůcek, a také na udržování kondice. „Situace samozřejmě nebyla ideální, ale bylo dobře, že se aspoň takhle dokázalo na opatření reagovat, ať už se jednalo o tréninky ve dvaceti lidech, nebo posléze ve skupinkách po pěti,“ okomentoval dění trenér dorostenců Pavel Zuziak.

Další trénink už byl vyloženě atleticky zaměřený, byť na rozdíl od prvního nebyl na atletickém stadionu, nýbrž na koupališti. I tentokrát na ně čekalo několik různých stanovišť.

Pro další program mají i dorostenci sestavený týdenní tréninkový plán od trenéra Pavla Zuziaka. Ten vychází ze složení posledních dvou společných tréninků.