9. 9. 2020 | Filip Hulín

Soupeři Stadionu v nadcházející sezoně (1): Hvězdami nabité Kladno i posílená Poruba

Již v sobotu začíná nová sezona Chance ligy. Všechny týmy se přes léto poctivě připravovaly a posilovaly. Do druhé nejvyšší soutěže se navíc po roční odmlce vrací Kladno, které přivedlo několik hvězdných posil včetně Tomáše Plekance. Velkým favoritem bude i Poruba, jež složila skvělý kádr a bude patřit mezi aspiranty na vítězství. S jakými týmy se kališníci utkají v ostrých zápasech, jak se jejich protivníkům dařilo v přípravě a jaký sestavili kádr?

Rytíři Kladno

Středočeši minulý rok hráli nejvyšší soutěž, na konci sezony ale přišlo jedenáct proher v řadě a Rytíři se museli s extraligou rozloučit. To mělo za následek i několik odchodů jejich tahounů. Tým opustili Denis Godla, Brady Austin, Petr Vampola nebo kanadský útočník Brandon ODonnell. Kladenští ale i mohutně posilovali, když přišel slovenský reprezentační brankář Andrej Košarišťan, produktivní útočníci Marek Račuk a Nicolas Hlava. Do nabitého útoku Rytíři přivedli i zkušeného Rostislava Marosze, který ale zamířil na hostování do Vítkovic. Obrovskou posilou je také Tomáš Plekanec, jenž ukončil své působení v Brně a zamířil do mateřského Kladna.

Kladenští odehráli celkem šest zápasů v nově vzniklém Generali Česká Cupu, kde vybojovali jedno vítězství proti Spartě. Poté dvakrát vysoko prohráli s Českými Budějovicemi a Plzní. Poslední zkoušku před novou sezonou sehráli Rytíři na domácím ledě proti Slavii, kterou nakonec porazili 5:2.

HC ZUBR Přerov

Zubři v předešlé sezoně hráli skvěle a obsadili druhé místo za suverénními Českými Budějovicemi, o hráče Přerova tedy byl velký zájem z jiných lig. Nejlepší brankář minulé sezony Lukáš Klimeš zamířil do Komety Brno, Jakub Kubeš do Vítkovic a Jakub Navrátil do Olomouce. V extralize se budou snažit prosadit i Šimon Kratochvil a Martin Weinhold. Zubři ale sehnali velmi dobrou náhradu za Klimeše. Na Moravu zamířil velezkušený brankář Ondřej Kacetl, do klubu se vrátili Vlastimil Dostálek a Josef Hrabal. Přerov může navíc počítat i s dvojicí obránců Radek Kučeřík, Filip Král, kteří zde budou působit než se rozběhnou zámořské soutěže.

Přerov si stejně jako Kladno zahrál Generali Česká Cup. V první třech zápasech Zubři schytali debakl od Třince, Zlína a Vítkovic. Jedinou výhru v poháru zapsali na domácím ledě proti Třinci. V posledních dvou přípravných zápasech nejdřív rozdrtili Prostějov 7:0, a poté padli s prvoligovým nováčkem ze Šumperka poměrem 2:6.

VHK ROBE Vsetín

Na Lapači se po minulé ne úplně vydařené sezoně museli vyrovnat s mnoha odchody. Tým opustili stěžejní obránci Ondřej Slováček, Jakub Teper, Jiří Hunkes, Ondřej Holomek a Martin Dudáš. Útočník Vít Jonák zamířil do Českých Budějovic, David Tůma do Sokolova a Jiří Karafiát do Zlína, proto musel Vsetín přivést několik hráčů. Na Lapač přišel brankář Jan Strmeň, obránci Jan Bartko a Jakub Jenáček a Lubomír Štach. V útoku se bude zkoušet prosadit litoměřickým fanouškům dobře známý Jan Kloz. Zvučnými posilami do ofenzivy budou i Patrik Machač, Adam Zeman a Jakub Babka.

Vsetínu se v přípravě dařilo, v úvodu porazil Frýdek‐Místek a Kopřivnici, poté následovala třízápasová šňůra proher. Valachy dokázal dvakrát porazit Frýdek‐Místek, a také Prostějov. Všechna tři poslední utkání sehrál Vsetín na domácím ledě. Postupně si poradil s Prostějovem a dvakrát se silnou Porubou.

AZ Heimstaden Havířov

Havířov měl skvělou minulou sezonu, kterou zakončil na pátém místě. Klubu se sice nepodařilo udržet všechny opory, rozhodně ale sehnal velmi dobré náhrady. Tým opustili tahouni Jakub Kotala, Radek Veselý či Lubomír Malina a Jakub Matai. Do Havířova naopak zamířily extraligové ikony Martin Adamský a Roman Szturc. Z Českých Budějovic dorazili Ondřej Kachyňa a Ivan Lytvynov. Do havířovské obrany se vrátil i Antonín Bořuta, který minulou sezonu strávil ve Znojmě. Dobrou zprávou pro AZ je i udržení brankáře Aleše Stezky, jenž v minulé sezoně patřil k nejlepším v lize.

Havíři sehráli v přípravě celkem devět utkání, z toho dokázali do úspěšného konce dovést šest zápasů. Jedinými přemožiteli bylo Znojmo a polská Osvětim. AZ porazil Šumperk, Frýdek Místek, Osvětim, dvakrát Jastrzebie a dokonce si vyšlápl i na extraligové Vítkovice.

HC Slavia Praha

Mnoha týmům se nepodařilo udržet kostru kádru z minulé sezony, to ale neplatí o sešívaných. Slavia přišla pouze o Petra Hořavu, Marka Ryzáka, Adama Kubíka, Aleše Furcha a Šimona Jelínka, naopak do Edenu zamířilo několik zajímavých jmen. Slavii se podařilo zlákat nejproduktivnějšího hráče uplynulé sezony Petra Kafku. Do Edenu se vrací i dvojice Jaroslav Bednář a Marek Tomica, kteří si s červenobílými dokonce zahráli před lety nejvyšší soutěž. Pro Slavii je důležité, že se na střídavé starty ze Sparty vrátil i produktivní Tomáš Šmerha.

Sešívaným se v přípravě příliš nedařilo, nejprve sice přemohli Sokolov, poté ale prohráli čtyři zápasy v řadě. Zpět na vítěznou vlnu se Slavia dostala na ledě Vrchlabí, které porazila 2:1. V generálce na novou sezonu si červenobílí zahráli s druholigovým Táborem, který rozstříleli 6:2.

HC RT TORAX Poruba 2011

Poruba v letošním ročníku bude patřit mezi favority. Ostravané totiž výrazně posílili a patří k favoritům soutěže. Toraxu se ale také nevyhnuly odchody. Do extraligy zamířili Patrik Husák, Jan Dluhoš, Tomáš Gřeš a Petr Maršoun. Torax ale přivedl skvělé hráče. Strážit brankoviště bude zkušený lotyšský reprezentant a účastník Olympijských her Ervins Muštukovs. Do obrany přišli Lukáš Kozák, Dušan Žovinec a Jakub Teper. V útoku bude vyčnívat ex-litoměřický Markus Korkiakoski. Obrovskými posilami jsou i Lukáš Endál, Petr Stloukal a ruský objev Jurij Žolobov.

Poruba v přípravě odehrála sedm utkání, z toho tři vyhrála a čtyři prohrála. Ostravané si dokázali poradit s Jihlavou, Prostějovem a Frýdkem-Místkem, naopak nestačili dvakrát na Vsetín, Třebíč a polské Jastrzebie.

HC Dukla Jihlava

Jihlava bude chtít rozhodně napravit loňskou nepovedenou sezonu, kdy se umístila až na devátém místě. V týmu skončili Robin Staněk, Jan Pohl, René Piegl, Lukáš Anděl, Adam Zeman a Anatolij Protasenja. Stadion si s Jihlavou vyměnil obránce, do Stadionu zamířil Jan Holý, opačným směrem putoval Jan Strejček. Dukla přivedla do brankoviště Maxima Žukova, který patří v NHL San Jose, zatím ale pouze působil v nižších soutěžích. Do obrany přivedla Vlastimila Bilčíka, Filipa Eliáše a Daniela Krenželoka. Útočnou sílu se budou pokoušet vylepšit Tomáš Havránek, Tomáš Urbanec a Matěj Zadražil.

Dukla sehrála v přípravě pouze čtyři utkání. Třikrát dokázala vyhrát, když porazila Třebíč, rozstřílela Havlíčkův Brod, a dokonce si poradila i s extraligovým Litvínovem. Jedinou prohru si Jihlava připsala na domácím ledě s Porubou.

SK Horácká Slavia Třebíč

Třebíč v minulé sezoně sváděla boje v předkole se Slavií, než byla liga předčasně ukončena. Poté přišla o několik hráčů. Nejcitelnějším odchodem bude Marek Laš, který se rozhodl ukončit kariéru. Odešli i brankář Dominik Svoboda, obránci Jakub Jenáček, Martin Padrnos a Daniel Kowalczyk. K nováčkovi do Šumperka zamířili útočníci Tadeáš Král a Petr Kratochvíl. Do Zlína se vrátil Jan Václavek a do Komety Michal Kunc. Naopak Třebíč přivedla Lukáše Zukala, Vojtěcha Doktora a Lukáše Chalupu. Útok posílili Václav Krliš a Tomáš Šoustal.

Horácké Slavii se v přípravě dařilo, když vyhrála pět ze šesti utkání. Na úvod si poradila s Havlíčkovým Brodem, poté nestačila na Jihlavu. V posledních čtyřech zápasech porazila vysoko Žďár nad Sázavou a Porubu, po nájezdech Frýdek-Místek a Prostějov.

HC Frýdek Místek

Frýdek bude opět působit jako farma extraligového Třince, který k rysům posílá mnoho mladých hráčů. Z Frýdku odešli Jan Bartko, Jakub Matyáš, Lukáš Motloch, Petr Eret, Jan Hladonik a Roman Szturc. Citelný je i odchod nejproduktivnějšího hráče minulé sezony Petra Kafky do Slavie. U rysů se neobjeví ani střelec Štěpán Novotný, jenž přerušil kariéru. Frýdek-Místek bude mít jistotu v brankovišti. Nick Malík nadále pokračuje v červenobílém dresu, do brankoviště rysi přivedli i Ondřeje Raszku. Velkou posilou bude i Zack Malík, který hrál minulý rok v zámoří. Velkou bombou je angažování Ondreje Šedivého, jenž několik sezon válel v rakouské EBEL.

Rysi sehráli v přípravě mnoho zápasů. Z celkových osmi ale dotáhli do vítězného konce pouze tři, a to proti Kopřivnici a dvakrát Vsetínu. Naopak nestačili na Přerov, Havířov, Vsetín, Třebíč a Porubu.