25. 8. 2020 | Martina Kramerová

Výkonný výbor schválil herní systém! Jak bude vypadat příští ročník Chance ligy?

Vzhledem k aktuálním koronavirovým opatřením i vyřazení Chomutova z první ligy si zástupci klubů na mimořádném aktivu všech týmů odhlasovali nový herní systém pro sezonu 2020/2021. Výkonný výbor ČSLH ho teď schválil, a tak už je jasné, jak bude následující soutěžní ročník vypadat. Po základní části, která čítá 53 kol, proběhne předkolo play-off a samotné play-off. Vítěz získá možnost startovat v extralize. Kluby se naopak dohodly, že žádné mužstvo nesestoupí.

Kluby si ho odhlasovaly, výkonný výbor ho schválil. Chance liga tak má nový herní model pro sezonu 2020/2021. Ten byl upraven tak, aby zohlednil případné dopady pandemie koronaviru na hokejovou sezonu a vytvořil předpoklady pro dohrání soutěže včetně stanovení pořadí. A to i ve chvíli, kdy by musela být část zápasů kvůli karanténním opatřením odložena nebo zrušena.

Soutěžní ročník 2020/2021 bude rozdělen na dvě části – základní část a vyřazovací boje. Základní část čítá 51 zápasů, v nichž se jednotlivé týmy utkají tříkolově. Začne v sobotu 12. září 2020 a skončí v pondělí 8. března 2021. První čtyři mužstva tabulky následně přímo postoupí do play-off. Celky na páté až dvanácté příčce se o další místa ve vyřazovací části o postup do extraligy utkají v předkole, které se bude hrát na tři vítězná utkání. To je naplánováno od 11. do 17. března 2021. Pro mužstva, jež budou po základní části figurovat na 13. – 18. místě, sezona skončí.

Aby mohl tým postoupit do další fáze soutěže, musí mít v základní části odehráno alespoň polovinu zápasů. Utkání, jež nebude možné kvůli karanténním opatřením odehrát v řádném termínu, se musí uskutečnit do 40 dní od původního data, jinak budou brána jako neodehraná. Týmu, který nesehraje v základní části všechny zápasy, bude do tabulky započítán průměrný bodový zisk.

Celky, které postoupí z předkola a celky, jež si zajistí play-off přímo, se následně utkají ve vyřazovací části o postupové místo do nejvyšší soutěže. Tyto duely už se budou hrát na čtyři vítězné zápasy a začnou v pátek 19. března 2021. Pokud se některý zápas play-off nebude kvůli karanténním opatřením moci odehrát, bude kontumován. Pokud by se opatření týkala obou mužstev, může být série na základně rozhodnutí sportovně-technické komise ČSLH zkrácena.

Vítěz play-off bude znám nejpozději 29. dubna 2021 a získá právo startovat v sezoně 2021/2022 v Tipsport extralize. Pokud by se play-off nemohlo dohrát, postoupí vítěz základní části, jenž zároveň ke dni ukončení soutěže nebyl vyřazen z play-off. Na druhé straně žádný tým nesestoupí, kluby se dohodly, že sezona bude nesestupová.

Hracími dny Chance ligy budou středy a soboty s vloženými pondělky. V době turnajů Euro Hockey Tour budou mít týmy herní přestávku. Stadion načne ligu domácím zápasem s kadaňskými Trhači, který se uskuteční v sobotu 12. září od 17:00. Základní část pak ukončí 8. března v severočeském derby proti Ústí nad Labem.