24. 8. 2020 | Filip Hulín

Nováčci Chance ligy: Kolín? Klub s dlouholetou tradicí a zkušeným týmem

Dalším nováčkem Chance ligy je Kolín. Klub s dlouholetou tradicí ovládl druholigovou skupinu Jih a vysloužil si tak možnost hrát v letošním roce druhou nejvyšší soutěž. Kozlové hned po postupu navázali spolupráci s extraligovým Hradcem, který již několik hráčů do Kolína poslal. Tým navíc posílilo několik zvučných prvoligových jmen a Kolínu se to vyplácí. V přípravných zápasech zatím čtyřikrát vyhrál a pouze dvakrát prohrál.

Kolín je klub s více než osmdesátiletou tradicí. Klub byl založen v roce 1932 a už o třicet let později postoupili kolínští mušketýři do 1. ligy a táhli na zimní stadion tisíce diváků. Z finančních důvodů ale musel nakonec Kolín účast v této lize vzdát. V devadesátých letech si hráči začali říkat kozlové, což trvá až doteď a tento symbol se nachází i v logu.

V novodobé historii klubu pamatují kozlové tři významné body. Nejprve sezonu 1998/1999, kdy hráli kvalifikaci o první ligu, poté sezonu 2013/2014, kdy se v Kolíně hrála úplně poprvé baráž o postup do 1. ligy. A nejaktuálněji sezonu 2019/2020. V této sezoně se kozlům podařilo společně s Vrchlabím a Šumperkem postoupit do Chance ligy.

Kolín ve skupině střed 2. ligy hledal konkurenta marně. Získal 93 bodů, o osm víc než druhý Tábor. Kozlové vstřelili hned 204 branek ve 42 zápasech. Nejvíce jich dokázal vsítit David Šafránek, a to hned 49, což bylo nejvíc z celé ligy. Dařilo se i jeho spoluhráči Janu Stehlíkovi, který nastřílel 28 gólů a přidal 38 asistencí.

Po postupu se kolínský kádr proměnil. Kozlové nově začali spolupracovat s extraligovým Hradcem Králové, který by měl do Kolína posílat své hráče. Mountfield zatím do Kolína poslal bývalé kališníky Štěpána Lukeše, Miroslava Kuklu, Martina Štohanzla a Jana Veselého. Dále kádr posílili Petr Pánek z juniorky Slavie, Jakub Petržilka z juniorky Mladé Boleslavi, Jakub Husa z Prostějova nebo Lukáš Blaha, ten se do středních Čech přesunul z Chomutova. Kolín přilákal velmi zvučná prvoligová jména, když smlouvu s týmem podepsal Lukáš Krejčík, jenž minulou sezonu strávil v Prostějově, nebo Zdeněk Král, ten hrál minulý rok slovenskou extraligu za Detvu.

Velkou ranou pro Kolín byl odchod jejich třetího nejproduktivnějšího hráče z minulé sezony Josefa Malého. Kvůli pracovním povinnostem museli skončit i Jan Hanzl, Michal Procházka. V týmu se letos neobjeví ani Lukáš Havelka, Robin Netušil a Jiří Kysela.

Tým v sezoně povede zkušený dlouholetý trenér Kolína Petr Martínek. Jeho asistenty budou Jiří Kadlec a Jiří Pecka.

Kozlům se v přípravě daří! Čtyři výhry, dvě prohry

Kolínští zatím odehráli šest přípravných zápasů. Čtyřikrát odcházeli jako vítězové, dvakrát jako poražení. Na úvod změřil Kolín síly s Ústím, které zásluhou skvělé první třetiny porazil 3:1. Dva góly vstřelil Jan Veselý, jenž si ale v pozdější fázi přípravy zranil čéšku v koleni a bude chybět nejméně šest týdnů. Kolín si také zahrál na ledě Kadaně. Domácí se dostali do brzkého dvougólového vedení, avšak Kolín zápas otočil a vyhrál 4:3.

Kolín v poslední přípravném utkání nestačil na Benátky.

První prohra přišla až na ledě Tábora, kde kozlové nedokázali udržet své vedení a prohráli po nájezdech. Na vítěznou vlnu se ale vrátili proti Havlíčkovu Brodu, když hostům nepovolili ani gól a vyhráli 3:0 po brankách Stehlíka, Šafránka a Krejčíka. Podobný scénář mělo utkání i páté přípravné utkání proti Táboru. Kozlové se dostali do rychlého vedení, které navyšovali a vyhráli 6:0.

Druhé přemožitele našel Kolín až v posledním přípravném zápase na ledě Benátek. Dlouho vyrovnaný zápas rozsekla až poslední třetina, kdy domácí vstřelili tři branky a vyhráli 6:2.