19. 8. 2020 | Vít Trubička

V rychlém sledu opět doma, tentokrát Stadion vyzve Kadaň

Po těsné výhře nad Slavií čeká na litoměřické hokejisty další domácí přípravné utkání. Soupeřem kališníků tentokrát budou kadaňští Trhači, kteří už za sebou mají čtyři odehrané duely, většinou s prvoligovými konkurenty. Podaří se Litoměřickým připsat druhou výhru ve dvou dnech?

Stadion se utká se soupeřem, který je v přípravě už o něco dále. Za sebou má totiž dva zápasy s ústeckým Slovanem, jeden s Kolínem a jeden s druholigovým Chebem. V prvním střetnutí vyzvali Trhači Ústí nad Labem. Celkem vyrovnané utkání rozhodla zejména první třetina, ve které padla většina gólů. Pouze na konečný výsledek 3:1 ve prospěch Kadaně zakončil úspěšně hned zkraje druhé třetiny Roman Chlouba.

Trhači v předchozím střetnutí s Chebem

Následovala přestřelka s prvoligovým nováčkem z Kolína. V souboji Trhačů proti kozlům sice byl dvě třetiny výsledkově lepší severočeský tým, obě vyhrál shodně 1:0, až v třetině třetí se ukázala síla Kolínských. Kozlové v ní dokázali zvítězit 4:1 a otočit tak vývoj utkání ve svůj prospěch. V třetím klání Kadaň přestřílela chebský Stadion 5:2 a naposledy podlehla Kadaň ústeckému Slovanu vysoko 6:2.

O kádru Trhačů se dlouhou dobu v podstatě nic nevědělo. Trenéři Rosol a Jeřábek celkem dlouho otáleli se zveřejněním soupisky na novou sezonu. Posléze Kadani odešla gólmanská opora Jakub Neužil, který bojuje o místo v kádru extraligové Sparty. Dále do Prostějova zamířil František Wágner, do Jihlavy Filip Eliáš, do Sokolova Denis Zeman, do Poruby Jurij Žolobov, do druholigového Nového Jičína Peter Galuška a nové angažmá si hledá Jaroslav Kůs.

V jiných týmech také hrají mladíci pražské Sparty. Ta má totiž pro následující sezonu farmu v Sokolově, a to právě namísto Kadaně. Kadaňský kádr tak opustili i Daniel Poizl, nyní hrající v Litoměřicích, či Patrik Prymula, který právě zamířil do Sokolova.

Řadu posil ale Kadaň získala díky pádu Chomutova až do krajské ligy. K Trhačům se připojili Radek Havel, Vít Seemann, Jakub Chrpa, Jakub Šuráň, Richard Běhula, Luboš Dospěl či Matyáš Svoboda. Z extraligového Hradce Králové pak Kadaň získala mladíky Matěje Moronga a Petra Poppela a z pražské Slavie se na sever Čech přesunul Martin Šagát. Běhulu na pozici gólmana pak doplnili navrátilci ze zahraničí Tadeáš Svoboda a Miroslav Hanuljak. Výčet posil kadaňského týmu pak uzavírá dvojice ruských hráčů Arslan Achmetjanov, který přišel z kazašského Taškentu a s českým hokejem již má zkušenosti z druholigové Orlové, a Arťom Sursov. Ten do Kadaně zamířil z ruského Sachalinu.

Kališníci mají zatím za sebou jen jedno přípravné utkání. Na svém ledě přivítali Slavii. Po celou dobu se jednalo o celkem vyrovnané klání, byť góly nejdříve padaly jen do branky pražského celku. Postupně se prosadili Peter Jánský, Martin Procházka a Matěj Beran. Slavii vyšel až závěr utkání, kdy góly Filipa Kuťáka a Daniela Vrdlovce upravila skóre na konečných 3:2. Nic to ale již nezměnilo na prvním kališnickém vítězství v rámci letní přípravy.

Peter Jánský v loňském vzájemném domácím klání.

V minulém ročníku se Stadion utkal s Kadaní dvakrát a vždy se mohl radovat z vítězství. V prvním utkání se kališníci ujali vedení po trefách Daniela Voženílka a Markuse Korkiakoskiho. Sice následně snížil Albert Michnáč, na jeho trefu ovšem reagoval Miroslav Kukla. Vítězství Litoměřic následně stvrdil Josef Jícha, Kadani nepomohlo ani snížení Zdeňka Zabloudila v poslední minutě.

Druhý vzájemný zápas už byl téměř výhradně v moci bývalého litoměřického kapitána Daniela Voženílka, jemuž se povedlo do kadaňské svatyně nasázet hattrick. Skóre ovšem v deváté minutě otevřel Josef Jícha a dvěma přesnými zásahy následně vyhnal gólmana Wolfa z branky Markus Korkiakoski. Za Kadaňské se dokázal prosadit pouze dvakrát František Wágner. Oba týmy ale nastoupí v trochu jiných sestavách než v loňské sezoně, navíc Kadaň je v přípravě krapet dál než litoměřický tým. Na kališníky tak čeká těžká úloha plná neznámých proměnných. Jak si s ní svěřenci Bruka a Tvrzníka poradí, to uvidíte již ve čtvrtek od 18 hodin.

Vstupenky budou k dispozici pouze na pokladně Kalich Areny ve Švermově ulici a kapacita je 500 osob včetně hráčů či realizačního týmu. Všichni diváci včetně dětí musí mít vstupenku nebo permanentku. Zároveň jsou povinni chránit si nos a ústa rouškou a u vstupu si vydezinfikovat ruce připravenou dezinfekcí. Kvůli bezpečnostním opatřením se neuskuteční ani tradiční děkovačka.