14. 8. 2020 | Kateřina Kubatková

Nováčci Chance ligy: Vrchlabí? Čerstvý vítr z Krkonoš z řadou zkušených opor

Jedním ze tří nováčků v letošním ročníku Chance ligy, kteří postoupili ze druhé ligy, se stal tým HC Stadion Vrchlabí. V loňské sezoně ovládl druholigovou skupinu Sever a vysloužil si tak postup spolu s Kolínem a Šumperkem. Klub z Podkrkonoší nezahálel a po potvrzení startu v druhé nejvyšší soutěži začal pilně shánět posily do svých řad. Vyšší časová a fyzická náročnost nadcházející sezony znamenala pro tým ale i řadu odchodů.

Lední hokej se ve Vrchlabí na přírodním ledě začal hrát už v roce 1948. V sezoně 1968/69 si tamní hráči vysloužili postup do oblastního přeboru východočeského kraje. V roce 1977 začali Podkrkonošští hrát na umělé ledové ploše. Do roku 1997 působil oddíl ledního hokeje pod názvem TJ Stadion Vrchlabí, avšak 23. 6. 1997 vznikla společnost HC Vrchlabí s.r.o., která se doteď stará o provoz zimního stadionu a snaží se tak zabezpečit činnost klubu.

Velkým milníkem ve vrchlabské historii bylo zastřešení ledové plochy, které proběhlo v roce 2002. O tři roky později letošní prvoligový nováček postoupil do druhé hokejové ligy, kde se probojoval až do play-off. Zároveň šlo o nejnavštěvovanější druholigový klub v ročníku 2005/06. Poprvé se do první ligy Vrchlabští dostali v sezoně 2006/07. Ve své premiérové sezoně obsadili šestou příčku a v předkole play-off senzačně vyřadili jihlavskou Duklu. Tým z Podkrkonoší odehrál poslední prvoligový zápas v roce 2011, kdy ho opustil generální partner a klub prodal licenci.

4
Tolik sezon doposud strávili Vrchlabští v první lize.

Vrchlabští hokejisté v loňské sezoně excelovali. S náskokem osmnácti bodů ovládli druholigovou skupinu Sever. Zároveň v základní části obdrželi celkem 85 branek, což bylo nejméně ze všech týmů druhé ligy. Hráči mají také velkou podporu od fanoušků a na svém stadionu měli ve lize nejvyšší průměrnou návštěvnost.

Postup do první ligy znamenal pro Vrchlabí velké změny v kádru. Ty byly ovlivněné jak vyšší časovou a fyzickou náročností v následující sezoně, tak změnou extraligového partnera. V minulém ročníku spolupracoval letošní nováček s Hradcem Králové, avšak pro ročník 2020/21 navázal spolupráci s pardubickým Dynamem. Zároveň bude klub spolupracovat s týmem druholigové Nové Paky.

Vrchlabí se po minulé úspěšné sezoně rozloučilo celkem s deseti hráči a také s veterány Jaroslavem Bednářem, Petrem Sýkorou a Janem Hlaváčem. S posledními jmenovanými je klub stále v kontaktu a v případě pokračování těchto hráčů ve druhé lize by se rád dohodl na střídavých startech.

Změny se nevyhnuly ani realizačnímu týmu. Hlavním trenérem sice zůstal Václav Baďouček, jenž dovedl své svěřence do Chance ligy, ale na pozici jeho asistenta z časových důvodů skončil Petr Hlaváč. Toho nahradil Jiří Malinský, který předtím působil ve Dvoře Králové. Novým vedoucím týmu a asistentem sportovního manažera se stal bývalý obránce Ján Bendík. Klub také navázal spolupráci s Vladimírem Kamenickým, jenž bude trénovat gólmany.

Do brány Krkonoš míří zvučná jména!

První ohlášenou posilou se stal sedmatřicetiletý útočník Tomáš Nouza. Tento forvard absolvoval poslední tři sezony v prvoligovém Prostějově, ale předtím oblékal dres extraligové Mladé Boleslavi nebo Českých Budějovic. Ve Vrchlabí se nepředstaví poprvé, hrál zde už v sezoně 2008/09, kdy se rozehrával po zranění. V loňské sezoně se stal s padesáti body pátým nejproduktivnějším hráčem Chance ligy. Další významnou posilou ve vrchlabských řadách je útočník Martin Heřman, který v minulé sezoně oblékal dres plzeňské Škodovky.

Jedním z nových hráčů je bývalý prostějovský útočník Tomáš Nouza. Foto: Lubomír Tesař

Nováček z brány Krkonoš nezapomněl ani na vyztužení obrany, proto přivedl zkušeného šestatřicetiletého beka Tomáše Linharta, jenž v poslední sezoně hájil barvy Hradce Králové. Ve sbírce má ale i extraligový titul z roku 2005, který získal s Pardubicemi. K Linhartovi se přidal také vrchlabský odchovanec Ondřej Chrtek. Ten s hokejem sice začínal v Podkrkonoší, ale od mladšího dorostu hrál za Bílé Tygry. Později nastupoval v prvoligových Benátkách. Obranu dále posílil zkušený David Kajínek, který poslední sezonu strávil ve službách Trenčína. Bohaté zkušenosti má i z české extraligy, kde 14 let působil v Liberci.

Druhou části přípravy zahájilo Vrchlabí 28.7. na ledě Pardubic, ze kterých se k týmu připojilo několik hráčů. Do obrany přibyli mladíci Jan Oliva, Daniel Blažej a Vojtěch Faltys. Ofenzivu doplnili Ondřej Matýs, Michal Pochobradský, Michal Machač a Ondřej Rohlík. Na try out přišel ze zámoří forvard Lukáš Kučera.

Na rozdíl od Litoměřic mají za sebou vrchlabští nováčci už dva přípravné zápasy a oba pro ně dopadly na výbornou. První utkání sehráli Podkrkonošští na ledě Benátek, kde zvítězili poměrem 3:0. Zatímco první třetina byla bez branek, ve druhé se Vrchlabí činilo. Ačkoliv v ní padly rozhodující tři branky, střelec byl pouze jeden. Hattrickem se blýskl sedmatřicetiletý útočník Tomáš Nouza, jenž si lepší vstup do sezony nemohl přát.

Ve druhém duelu se Vrchlabí vydalo na dalekou cestu do Šumperka, kde vyzvalo domácí Draky. Souboj ovládli opět Vrchlabští, tentokrát výsledkem 7:2. Gólově se prosadili forvardi Pochobradský, Hozák, F. Moník, Mrňa, Urban a bek Niko. Další přípravné utkání čeká vrchlabské hokejisty poprvé na domácím ledě v úterý 18. 6. proti Benátkám nad Jizerou.

Teď čekají Vrchlabí další přípravné zápasy, a poté ostrý start Chance ligy. Jak se nováčkovi povede?