14. 8. 2020 | Martina Kramerová

Nový návrh na herní model Chance ligy? Základní část a nadstavba. Play-off nebude

Chance ligu čeká velká změna. Druhá nejvyšší soutěž už sice měla schválený model a rozlosovaná kola, kvůli odstoupení Chomutova však musel být navržen zcela nový herní systém. V něm byla zohledněna i aktuální situace okolo epidemie koronaviru. Návrh v pátek na svolaném aktivu posvětily týmy soutěže. Ten ještě musí schválit výkonný výbor. Jaký bude nový model a jak se bude hrát?

Původně se Chance liga měla hrát zcela jinak. Poté, co musel Chomutov kvůli finančním potížím účast v soutěži vzdát, byl navržen nový model. Ten zohlednil nejen nižší počet účastníků, ale také možné potíže vycházející z epidemie koronaviru i případných karanténních opatření, která trápila některé týmy v průběhu přípravy. Nový herní systém na svolaném aktivu schválili představitelé klubů a pokud výkonný výbor vystaví návrhu zelenou, Chance liga změní herní kabát.

Jak se bude nově hrát? Soutěž bude rozdělena na dvě části. V té první se jednotlivé týmy utkají tříkolově systémem každý s každým. Každé mužstvo tedy naskočí do 51 utkání. Nasazení družstev bude provedeno na základě umístění v loňském ročníku.

Po konci úvodní části se týmy rozdělí na dvě části. Mužstva, která se umístí na 1.-10. místě se následně utkají dvoukolově každý s každým. Získané body se budou připočítávat k bodům, jež týmy vybojovaly v první části. Do této fáze soutěže však mohou postoupit pouze týmy, které odehrají v 1. části minimálně padesát procent utkání, tj. 26 zápasů. Vítězem Chance ligy se stane tým, který bude v tabulce po druhé části figurovat na prvním místě. Musí ale mít odehráno minimálně padesát procent ze všech utkání, tj. 30 zápasů. Žádný celek naopak nespadne, soutěž bude výjimečně nesestupová.

Pokud dojde z důvodu karanténních opatření k odložení nějakého zápasu, musí být odehrán nejpozději 40 dní od původního termínu. Zároveň se musí duel uskutečnit nejpozději 5 dní před konce příslušné části soutěže. Pokud se utkání za daných podmínek neodehraje, rozhodne o výsledku STK ČSLH dle platných stanov.

Jakmile nebudou mít všechna mužstva odehraný stejný počet utkání, bude tabulka určena podle průměrného počtu získaných bodů.

Sezona 2020/2021 může být zásadně narušena tím, že zápasy nebude možné sehrát ve stanovených termínech a následně bude ubývat i náhradních termínů pro dohrání těchto utkání. Podobná situace může nastat i během hlavního vrcholu sezony, tedy play-off. U některého z členů družstev ve vyřazovací části může dojít k pozitivnímu testování na koronavirus, a klub tak bude muset jít do minimálně desetidenní (zkrácené) karantény. To by prakticky znamenalo ukončení dané série play-off s tím, že by mohlo postoupit družstvo bez odehrání jediného zápasu. Tím by byla soutěž naprosto znehodnocena,“ tak zní zásadní důvody pro daný model.

Nový soutěžní ročník začne v sobotu 12. září a bude se hrát systémem středa-neděle se čtyřmi vloženými pondělky. Během sezony se uskuteční tři přestávky, a to při konání Karjala Cupu, Channel One Cupu a Švédských hokejových her. Základní část skončí 20. března, nadstavba v sobotu 17. dubna.