10. 6. 2020 | Filip Hulín

Brankář Beran začínal doma v garáži: Chytat jsem chtěl vždycky, táta byl nejdřív proti

Loňskou sezonu strávil v kališnickém dresu a pod Radobýlem bude pokračovat i v té nadcházející. V týmu se opět potká s bratrem Matějem, který ho jako starší sourozenec k hokeji přivedl. „Bráchu jsem viděl jako vzor, tak jsem začal hrát hlavně kvůli němu. Předtím jsem mu chytal puky, když střílel v garáži," přiznal mladý gólman. Prozradil také, kdo je jeho brankářským vzorem nebo jaký je jeho favorit v NHL.

V Litoměřicích jsi načal přípravu na druhou sezonu. Vraťme se ale k tvým hokejovým začátkům. Jak ses k tomuto sportu vůbec dostal?

S hokejem jsem začal v Třemošné, když mi bylo devět let. Začal jsem hrát hlavně kvůli bráchovi Matějovi, kterého jsem viděl jak vzor.

Kdy sis uvědomil, že bys chtěl být brankářem?

Chytat jsem chtěl od začátku, ale taťka mi to nechtěl nejdřív dovolit, ale nakonec se mi podařilo ho přesvědčit.

Nesnažil se tě bratr Matěj přesvědčit, abys hrál v poli stejně jako on?

Nesnažil, protože ještě než jsem začal hrát hokej, tak jsem mu chytal doma v garáži nebo na hokejbale. Proto věděl, že chci být v bráně.

Většina brankářů má nějaké předzápasové rituály. Co ty? Dodržuješ nějaké

Přímo rituál žádný nemám, ale musím mít třeba pořád stejnou rozcvičku nebo si po třetinách sundávám výstroj až po brusle.

Oblíbenec? Roman Will. Znám ho odmala, říká Beran

Tvůj hokejový vzor je Roman Will. Proč zrovna on?

Wilíka znám už odmala, protože je z Třemošné jako já a dřív hrál s bráchou v Plzni. Vždycky se mi líbila jeho pracovitost a cílevědomost.

Je vedle Romana Willa ještě nějaký další český brankář, kterého máš rád?

Určitě jsou to Dominik Frodl a David Honzík.

Sleduješ často i gólmany v NHL, aby ses přiučil novým trendům?

NHL sleduju relativně dost. Během sezony si pouštím sestřih každého zápasu. Je pravda, že na gólmany koukám víc, ale trendy spíš sleduje náš trenér brankářů Ben.

Tvým nejoblíbenějším týmem jsou LA Kings. Kdo u tebe platí za největšího oblíbence?

Jonathan Quick. Vždy se mi líbilo, jak je v bráně hbitý. Má hodně zákroků, kdy je v rozštěpu a umí řešit zdánlivě neřešitelné situace.

V minulé sezóně jsi několikrát v brankovišti upustil hokejku a po puku doslova skočil. Je to nějaká tvoje specialita?

Specialita to určitě není, spíš je to jedna z možností, jak řešit krizové situace, ve kterých jsem byl minulý rok poměrně často.

Suchá příprava vám začala již před třemi týdny. Jak se ti zatím líbí?

Letní příprava je podobná té z minulého roku. Pracujeme hlavně na síle a technice provedení, na což kondiční trenér Martin Iterský hodně dbá. Neběháme žádné dlouhé intervaly, jen sprinty. Máme tam i kompenzační cvičení jako prevenci před zraněním a využíváme fyzioterapii a regeneraci. Myslím, že letní příprava je tady na velmi vysoké úrovni a dělám jen cviky, které pak využijeme na ledě.

Jaký je tvůj cíl pro nadcházející sezonu?

Myslím, že týmový cíl je jasný, a to dostat se do první skupiny, a pak co nejdál v play-off. Osobní je vyhrát co nejvíce zápasů a odchytat jich co nejvíc.