5. 6. 2020 | Martina Kramerová

Výkonný výbor schválil herní model Chance ligy pro příští sezonu. Jak se bude hrát?

Výkonný výbor rozhodl. Chance liga se ve příští sezoně bude hrát v podobě, kterou na nedávném aktivu schválily všechny přihlášené kluby. Sestoupit mohou až čtyři mužstva, vítěz soutěže získá právo startovat v extralize. Jak bude herní systém druhé nejvyšší soutěže vypadat?

Všechny kluby Chance ligy se na květnovém aktivu v Praze dohodly na herním systému pro příští sezonu. Ten teď oficiálně posvětil i výkonný výbor a týmy mají jasno, na jaký model se mohou připravovat.

V první části se všechny týmy utkají stejně jako loni každý s každým ve dvou zápasech - doma a venku. Po šestatřiceti kolech se tabulka rozdělí na dvě části. Prvních deset týmů se pak dvoukolově každý s každým utká o co nejlepší umístění pro play-off. Čtyři nejlepší týmy do vyřazovací části postoupí rovnou, celky na 5.-12. příčce se o další místa utkají v předkole.

Ve spodní skupině se strhne boj o dvě místa v předkole a o záchranu. Nejhorší dvě mužstva z druhé skupiny sestoupí přímo, týmy, jež se v ní umístí na čtvrtém až sedmém místě, budou hrát systémem play down o udržení. Nejhorší tým play down sestoupí přímo, druhé nejhorší mužstvo bude účast obhajovat v baráži s vítězem druhé ligy.

V play down se střetnou čtrnáctý tým proti sedmnáctému a patnáctý se šestnáctým. Body ze základní části se započítávat nebudou a tyto týmy se utkají ve stylu play-off na čtyři vítězné bitvy. Týmy, jež prohrají první kolo play down, se pak utkají proti sobě. Poražený z druhého kola play down automaticky sestoupí do druhé ligy, vítěz bude účast v Chance lize obhajovat v baráži. Ta se odehraje rovněž na čtyři vítězné zápasy.

Vítěz Chance ligy na druhou stranu postoupí přímo do extraligy. Soutěž začne 12. září. Herními dny zůstávají středy a soboty s vloženými pondělky. Před třemi reprezentačními pauzami se bude hrát také v pátek a neděli.