16. 5. 2020 | Martina Kramerová

Do Litoměřic se moc těším! Projekt se mi líbí, říká hvězdný bek Výtisk

Juniorský mistr světa, vítěz extraligy a majitel spousty dalších medailí a ocenění. Obránce Jan Výtisk za sebou má velmi bohatou hokejovou kariéru, v níž bude pokračovat v Litoměřicích. Ve Stadionu má plnit funkci kapitána a předávat zkušenosti. Jak se jeho angažmá pod Radobýlem urodilo? „S panem Králem jsme se bavili, jak budu pokračovat v kariéře a z jeho strany přišel nápad, jestli bych to nechtěl zkusit v Litoměřicích. Mně se nápad líbil, nechal jsem si to projít hlavou a nakonec jsem nabídku přijal,“ řekl osmatřicetiletý obránce.

Stal jste se novou posilou Litoměřic? Jak probíhala jednání a proč jste si vybral právě Stadion?

Když jsem skončil ve Vítkovicích, mluvil jsem s panem Králem, který se mě ptal, jaké budou moje další kroky. Bavili jsme se o tom a z jeho strany přišel nápad, jestli bych to nechtěl zkusit v Litoměřicích. Já o tom začal uvažovat, dostal jsem nějaký čas na rozmyšlenou, abych si to mohl nechat projít hlavou. Následně jsem mluvil s vedením i trenéry, kteří mi nastínili nějaké vize, které se mi líbily. Takže jsem se nakonec rozhodl, že nabídku přijmu.

V rámci projektu Dukla byste měl předávat zkušenosti mladým talentům. Co na tento svazový projekt říkáte a jak se na novou roli těšíte?

V průběhu kariéry už jsem hrál se spoustou mladých hráčů, kterým jsem se snažil pomáhat. Ať už radami nebo zkušenostmi. Proto jsem na tuto roli už celkem zvyklý, nebude to pro mě až tak nové. Ale moc se na to těším.

Do kališnické kabiny přicházíte jako kapitán, měl byste vychovávat mladé a řídit dění v šatně. Čím chcete týmu přispět přímo na ledě?

Doufám, že pomůžu svými zkušenostmi a zarputilostí. A jak už jsem říkal, vždycky jsem hrál na ledě s mladými, tak se jim budu snažit pomoct i radami. Uvidíme, jaké to bude. Ale snad bude všechno klapat.

Druhou nejvyšší soutěž si vyzkoušíte po dlouhých devatenácti letech. Sledoval jste alespoň po očku první ligu, nebo to bude takříkajíc z jedné vody načisto?

Chance ligu jsem celkem sledoval. Ve Frýdku-Místku hraje můj kamarád, takže když jsem měl čas, vyrazil jsem se na jeho zápasy občas podívat. Je to pro mě zase něco jiného. Na první ligu se ale těším a věřím, že to zvládnu.

V osmatřiceti letech za sebou máte celou řadu úspěchů. Je pro vás působení v Litoměřicích další výzva?

Kdyby to pro mě nebyla výzva, určitě bych takovou nabídku nepřijal. Určitě se moc těším na to, že budu moct spolupracovat s dalšími kvalitními hráči i mladými talenty. Věřím, že se nám bude dařit a že budu týmu platný.

Znáte v současném kádru Stadionu nějaké hráče, nebo půjdete do zcela nového prostředí?

S některými hráči se zběžně určitě znám, ale s nikým nijak líp. Půjdu vlastně do úplně nového prostředí. Ale s adaptací jsem nikdy neměl problém, tak snad nebude ani tady. Na kluky už se těším.

V klubu brzy začne společná příprava. Jakým způsobem se do ní zapojíte vy osobně?

S trenéry jsem domluvený, že bych se měl k týmu připojit, až se začne chodit na led. Ale nechci to nechat na poslední chvíli a s týmem se seznámit, takže bych rád vždycky týden trénoval sám, a pak týden s týmem. Teď pojedu do Litoměřic na start společné přípravy, a pak uvidíme. Ale rozhodně s týmem chci být.

Zdroj fotografie: hc-vitkovice.cz