16. 4. 2020 | Martina Kramerová

Rybář Karel Klikorka: Chytám odmala! U vody je klid. Největší úlovek? Na Sázavě

Na ledě se činí v obranných řadách, kde se snaží zabránit hráčům soupeře, aby dali gól. Ve volném čase Karel Klikorka často vyráží rybařit. Chytání se věnuje už od čtyř let a nejradši má klid, kterého si při něm užije, i čekání na první záběr. „U vody je krásně a navíc parádní klid. Odpočinu si od všeho. Často chytám s tátou nebo bratrancem. A vždycky je v chytání porazím,“ přiznal nadějný bek.

Jak dlouho se věnuješ rybaření a kdy tě tenhle koníček chytil?

Rybařím už od svých čtyř let. Chytlo mě to hned na začátku, takže se tomu věnuju už nějakých čtrnáct let.

Co tě na chytání nejvíc baví? Proč sis vybral právě takovou zálibu?

Nejvíc se mi líbí to, že u vody je vždycky hezky a navíc parádní klid. Odpočinu si od všeho a na místě daleko od lidí, kde široko daleko nikdo není. Na chytání mám taky hodně rád moment, když přijde záběr.

Podle svých slov rybaříš už spoustu let. Jaký byl tvůj největší úlovek, kterým se doteď pyšníš? A máš nějaký cíl, co ještě chytit?

Musím říct, že bych se označil za hodně líného rybáře. Chytám jenom kapry a čekám na přímý záběr. Největší kousek byl teď nedávno, měřil 85 centimetrů a vážil 12,5 kg. Chytil jsem ho na Sázavě. Na rybníku měl můj největší úlovek 83 centimetrů. Co se týče nějakého cíle, rád bych jednou chytil rybu, co bude měřit 100 centimetrů nebo i víc.

Máš na chytání nějakého dalšího sparingpartnera, s nímž byste si porovnávali úlovky a hecovali se?

Třeba tátu. Ten mi nestačí a vždycky ho porazím. Jinak často jezdím taky s bratrancem a ten taky jen kouká, jak tahám.

Každý rybář má své oblíbené návnady, které používá nejradši. Co se osvědčilo tobě a co naopak ne?

Nejradši chytám na Boilies koule nebo kukuřici natěžko, což znamená, že dávám nástrahu pod háček na kapry. Naopak se mi neosvědčilo zbytečně drahé Boilies od výrobce.

Rybu umím vykuchat i připravit, hlásí Klikorka

Chytáš jen pro radost a ryby pak pouštíš? Nebo si je bereš i domů? A umíš je případně vykuchat a připravit? Jaké ryby jsou podle tebe nejlepší?

Musím říct, že ryby většinou pouštím. A to jak ty menší, tak i ty větší nad 70 centimetrů. Když mám ale chuť, tak si nějakou vezmu domů. Vykuchat rybu umím, a dokonce ji i připravit. Nejlepší ryby jsou na grilu. Co se týče masa, tak to nejchutnější podle mě mají candát, losos nebo pstruh.

Máš nějaké oblíbené místo, kam se vždycky rád vracíš a kde se ti rybaří nejlíp?

Úplně nemůžu říct nějaké oblíbené místo. Mám to rád všude u vody. Ale z pohledu rybaření miluju chytání na řece, kde je o dost těžší vytáhnout rybu, protože v řece jsou ryby silnější.

Sleduješ úlovky ostatních rybářů nebo rybářská videa? Třeba na youtube a instagramu?

Obvykle moc ne, ale když je hokejová sezona, tak si na youtube občas něco pustím, protože mi rybaření chybí.

Co nějaká vtipná historka na závěr? Máš nějakou přímo od vody a z rybaření?

Není to ani tak historka, ale vtipné to je. Chytám často s jedním kamarádem a nikdy spolu nic nechytíme. Před čtyřmi lety jsme spolu byli na rybářských závodech a čtyři hodiny jsme nechytili ani ťuk. On pak na pět minut odběhl a ve chvíli, kdy byl pryč, mi zrovna zabral kapr a já ho chytil na jeho prut. Asi před třemi týdny jsme spolu chytali zas a tři hodiny jsme nic neulovili. On pak šel pro něco do auta a já si říkal, že bůh to vidí a zase určitě něco zabere teď, až bude pryč. A taky, že jo. Kapr zabral a já ho chytil na jeho prut. Zase. Takže se tomu smějeme, že společně fakt nikdy nic nechytíme.