1. 5. 2020 | Martina Kramerová

Stadion buduje kádr na novou sezonu: Kdo zůstává a kdo končí?

Sestavování kádru pro příští soutěžní ročník Chance ligy je v plném proudu a klub intenzivně jedná o hráčském složení. Stadion musí nahradit několik hráčů, kteří se vydali jiným směrem a přijali lukrativnější nabídky. Naopak příjemnou zprávou je prodloužení smluv u čtyř hráčů, již už loni nastupovali s kalichem na dresu. O dalších hráčích se intenzivně jedná a to včetně hokejistů, kteří spadají do projektu “Dukla”. V příštím týdnu zasedne realizační tým U20 a bude projednávat případné hráče.

Poslední ročník Chance ligy sice skončil nečekaně brzy a zatím není jisté, kdy a za jakých podmínek odstartuje příprava i následující sezona, Stadion už přesto začal budovat kádr. Ve svém působení v kališnickém dresu budou pokračovat gólman Adam Beran a beci Jiří Jebavý a Patrik Marcel a forvard Peter Jánský. „S těmito hráči jsme dlouhodobě spokojení. Typově, typologicky i charakterově se nám do kabiny skvěle hodí, sedli si i s mladými hráči a plnili roli, kterou v týmu dostali. Osvědčili se nám, a proto jsme jim nabídli prodloužení smluv,“ uvedl sportovní manažer Miroslav Přerost.

Patrik Marcel načne v Litoměřicích už svou třetí sezonu. V těch uplynulých dvou naskočil v kališnickém dresu do 116 zápasů, v nichž vsítil 23 gólů a přidal 36 nahrávek. V uplynulé sezoně se stal nejlepším střelcem mezi obránci a hokejoví odborníci ho navíc zařadili do All-Star týmu první ligy.

„Nabídky pokračovat v Litoměřicích si velmi vážím. Už se moc těším na novou sezonu i na naše skvělé fanoušky. A doufám, že se nám bude dařit nejméně tak, jako v loňském roce,“ prozradil produktivní bek.

Starou známou tváří je rovněž bek Jiří Jebavý. Ten své působení pod Radobýlem načal v sezoně 2015/2016 a na severu Čech už zůstal. V následujících čtyřech letech zapsal za Stadion 185 startů, v nichž zaznamenal 31 kanadských bodů. Na začátku uplynulé sezony ho zastavilo zranění kolene, po rekonvalescenci se ale vrátil v plné síle a jako jeden z asistentů kapitána patří k důležitým osobám vydařeného ročníku.

„Jsem moc rád, že můžu ve Stadionu pokračovat a domluvili jsme se na kontraktu na další sezonu. Po těch letech, které jsem za Stadion odehrál, se tady už cítím jako doma. Navíc po loňské sezoně, která pro mě kvůli zranění nebyla moc dlouhá a vydařená, chci klubu oplatit důvěru a těším se, až to všechno zase začne, pořádně zamakáme a připravíme se na novou sezonu,“ řekl o svém pokračování v Litoměřicích Jebavý.

Adam Beran přišel do Litoměřic až před začátkem sezony 2019/2020 a trenérům splatil důvěru, kterou v něj vložili. V brance odchytal 1523 minut s procentuální úspěšností 90,80 %. Díky svým výkonům si tak vysloužil kontrakt i na příští soutěžní ročník.

„Jsem velmi rád, že budu v Litoměřicích pokračovat i v dalším roce. Chtěl bych hlavně poděkovat fanouškům za podporu v minulé sezoně, protože byli skvělí. Jsem vděčný i Litoměřicím za to, že mi daly důvěru chytat v Chance lize a zase posunout o kousek výš. Myslím, že jsem si vybudoval určitou pozici v týmu a na to bych chtěl příští sezonu navázat a dotáhnout týmu do play-off, o které jsme bohužel letos přišli,“ uvedl mladý gólman.

Peter Jánský se v litoměřickém dresu mihl už v sezoně 2018/2019, kdy za Stadion odehrál 11 zápasů v základní části a pět utkání v play-off. V nich měl celkovou bilanci 19 kanadských bodů. Sezonu 2019/2020 strávil takřka celou pod Radobýlem. Nastoupil do 45 duelů a nastřílel 15 branek, k nim přidal 16 asistencí. V závěru sezony si ho vytáhl zpět do extraligy Litvínov, kde soutěžní ročník také dokončil.

„Jsem rád, že v klubu můžu pokračovat i další rok. V týmu se mi líbí a v kabině máme dobrou partu. Moc se těším na další sezonu a doufám, že se nám bude dařit,“ řekl Jánský.

Šanci na to, aby si v týmu vybojovali své místo, dostanou také dva odchovanci, útočníci Michal Daniel a Ondřej Damašek. Daniel hrál poslední čtyři sezony v srbské Crvene Zvezdě Bělehrad, kde získal titul v srbské lize a IHL (mezinárodní srbsko-slovinsko-chorvatská soutěž – pozn. redakce). Damašek loni hrál nejen v litoměřické juniorce, ale také sbíral zkušenosti v druholigových týmech Děčína a Bíliny.

Stadion se naopak musel rozloučit s pěticí hráčů, kteří dostali jiné nabídky a klub jim nebyl schopen konkurovat. „Se všemi těmito hráči jsme se snažili jednat. Dostali od nás nabídky, které však neakceptovali. Naše finanční možnosti mají určitý limit, a ten držíme. Nejsme proto schopní konkurovat klubům, které hráčům nabídnout větší peníze,“ řekl od odchodech sportovní manažer.

Konkrétně se jedná o obránce Jana Strejčka a útočníky Daniela Voženílka, Markuse Korkiakoskiho a Martina Kadlece. Končí rovněž Kristian Kangas, jenž nabídku na pokračování nedostal.

Všem hráčům, kteří končí, chceme za celý klub poděkovat za vše, co pro Stadion odvedli. A přejeme jim vše nejlepší v další hokejové kariéře i v mimohokejovém životě.