14. 2. 2020 | Vít Trubička

Opět doma! Kališníky čeká Chomutov i velké loučení

Kališníci mají před sebou další domácí utkání. Soupeřem jim budou chomutovští Piráti, proti kterým se Litoměřicím doma daří bodovat. Ze dvou letošních utkání vybojovaly čtyři body. Navíc soupeři se v tuto chvíli ne úplně daří a tabulkou se propadl až na páté místo. Bude Stadion konečně slavit vítězství?

Údaje po 19. kole
skupiny o pořadí v play-off

7. místo (72 bodů)
Postavení v tabulce
5. místo (82 bodů)
164:157
Skóre
147:131
Daniel Voženílek (20+35)
Nejproduktivnější hráč
Petr Stloukal (22+26)
Markus Korkiakoski (21 gólů)
Nejlepší střelec
Petr Stloukal (22 gólů)
Patrik Marcel (12+17)
Nejproduktivnější obránce
Dušan Žovinec (5+14)
Adam Beran (91,70 %)
Jan Škorpík (88,93 %)
Úspěšnost brankářů
Dominik Pavlát (92,21 %)
Martin Altrichter (88,57 %)
Litoměřice - Havířov 1:5
Poslední utkání
Přerov - Chomutov 2:0

Kališníci vyzvou soupeře, který čeká na výhru již šest utkání. I proto mu momentálně patří páté místo tabulky, na šestý Havířov ale má celkem pohodlný náskok šesti bodů. Pirátům vycházel lépe vstup do druhé části Chance ligy, kdy se jim dařilo většinu utkání zvládnout vítězně. Zlom nastal až 25. ledna, a to když Chomutov nestačil doma na Slavii, od té doby nebodoval.

14,52 %
Chomutov tápe ve využívání přesilovek. Nižší procento už má jen Kadaň.

Vypořádat se Chomutovští musí s hráčskou ztrátou v podobě talentovaného Stanislava Vrhela, který dal přednost angažmá ve finském Lahti. Odtud však hned zamířil na hostování do týmu Peliitat ve finské druhé lize Mestis. Lídrem pirátského bodování je již delší dobu Petr Stloukal s 47 kanadskými body. Před druhým Llewellynem má navíc náskok celých osmnácti bodů. V počtu gólových nahrávek má ale Stloukal konkurenta Tomáše Pituleho, se kterým se dělí o pozici nejlepšího asistenta s 25 nahrávkami.

Co Chomutov zdobí, to je mladá síla v brankovišti. Vždyť jedničce, Dominiku Pavlátovi je dvacet let a ve 45 odchytaných duelech si zajistil úspěšnost 92,21 %. Záda mu kryjí devatenáctiletí Richard Běhula (91,26 %) a Martin Altrichter (88,57 %). Oba dva navíc sbírají zkušenosti v druholigových týmech, Běhula v nedaleké Bílině, Altrichter v Havlíčkově Brodu. Koneckonců právě s Bruslaři z Vysočiny funguje Chomutovu gólmanská spolupráce i na juniorské úrovni, na střídavé starty pendluje mezi oběma týmy exlitoměřický Hynek Petržílka.

Vzájemné střety? Vládne jim Chomutov

V základní části se Stadion nejdříve vydal do chomutovské ROCKNET ARÉNY. Tam se sice Chomutov jako první ujal vedení po přesné trefě Nicolase Hlavy, Markus Korkiakoski ještě před závěrečnou sirénou ale vyrovnal. Další gól byl k vidění až v 48. minutě, ovšem do litoměřické branky. Vše ale bylo odčiněno v dalším utkání, v němž Stadion srazil Piráty na kolena výhrou 8:3. Po dvou gólech vstřelili Korkiakoski, Kangas a Jánský, po jednom pak Voženílek a Střondala.

To ale byla doposud jediná kališnická výhra ve vzájemných kláních. V nadstavbě nejdříve Chomutov zvítězil po úporném boji až v prodloužení, jež rozhodl až u jeho konce Jakub Sklenář. V odvetě, hrané v Chomutově, už Piráti zvítězili 3:1. Kališníkům nepomohlo ani rychlé ujmutí se vedení v třetí minutě po Voženílkově ráně.

Aleš Pavlas v dresu chomutovského KLH.

Jak hovoří produktivita o litoměřickém týmu? Jejím tahounem je kapitán Daniel Voženílek s 55 kanadskými body, tento počet ho navíc vyšvihl na pozici nejproduktivnějšího hráče Chance ligy. V zádech ale má dvojici Markus Korkiakoski a Martin Kadlec, kteří mají shodně 44 bodů. Korkiakoski je navíc s 21 trefami nejlepším kališnickým střelcem.

Ještě jednu důležitou věc utkání přináší. A to tečku za kariérou Aleše Pavlase, který toho hodně odehrál v obou týmech. Za Chomutov nastupoval Pavlas již od sezony 2009/10 a v dresu KLH, později Pirátů odehrál 164 utkání, z nichž 32 v Tipsport extralize. Přes Kadaň to následně vzal do Litoměřic, kde se počet jím odehraných zápasů zastavil na čísle 175. Naposledy tak bývalému kapitánovi můžete poděkovat za odvedené služby.

Povede se Stadionu využít nepříliš úspěšné chomutovské série a odrazí se od té své? Úvodní buly padne tradičně v sedmnáct hodin. Připraveny budou i přenosy na Hokejka TV a onlajny.com.