3. 2. 2020 | Vít Trubička

Šance na postup je! Nesmíme nic vzdát, shodují se Ryba a Damašek

Litoměřičtí junioři a dorostenci mají za sebou víkend plný soubojů se západočeskými celky. Juniorka měla na programu přímý souboj o první místo v Klatovech proti Plzni B, následně doma přivítala Třemošnou. „Chtěli jsme vyhrát obě utkání, bohužel v Klatovech to nevyšlo, proti Třemošné jsme si pak pohlídali závěr,“ zhodnotil souboje dvojnásobný střelec Ondřej Damašek. Zatímco na dorostence čekalo derby Stadionů v Chebu. „Hráli jsme dobrý hokej, neproměňovali jsme ale šance,“ okomentoval porážku Jáchym Ryba.

Jako první se junioři vydali k pátečnímu večernímu utkání do Klatov sehrát duel proti rezervě Plzně bojující o Superpohár DHL. A nutno říct, že si kališníci sáhli na hranu svých možností, se soupeřem posíleným o řadu hráčů z nejvyšší juniorské soutěže drželi dlouho krok. Navíc po první třetině vyhrávali 2:1. Jako první otevřel skóre právě Ondřej Damašek, podle něhož junioři chtěli vyhrát oba zápasy.

56
Tolik vteřin stačilo Damaškovi k otevření skóre v Klatovech.
„Utkání v Klatovech mělo úplně jiné tempo, než jaké jsme očekávali,“ hodnotil úvodní střelec zápasu celkovou úroveň boje s největším litoměřickým konkurentem o postup do kvalifikace o Redstone extraligu. „Pro tým bylo utkání těžké jak fyzicky, tak psychicky, prakticky půl zápasu jsme odehráli na dvě lajny. Určitě jsme nepodali špatný výkon, ba naopak. Kluci se s tím popasovali dobře, byť to nevyšlo,“ řekl Damašek o náročnosti průběhu utkání.

Junioři se tak drží na druhém místě tabulky s pětibodovou ztrátou na čelní pozici, která patří právě plzeňskému rezervnímu týmu. „Šance na postup stále existuje, my nesmíme nic vzdát a doufat, že Klatovy alespoň jednou ztratí body,“ zadoufal jeden ze zkušenějších hráčů litoměřické juniorky.

A jak Ondřej Damašek popsal druhý vzájemný zápas, který Litoměřičtí sehráli proti Meteoru z Třemošné? „Úvod jsme trochu podcenili, z čehož nám padly do branky dva góly. Pak jsme ale zlepšili hru a podařilo se nám utkání otočit,“ pověděl juniorský forvard o síle svého týmu, díky které se mu povedlo napravit páteční prohru.

Chebu vyšly přesilovky, popsal příčinu porážky dorostenec Ryba

Na západ Čech se vydali i kališničtí dorostenci. Ti se vydali svést derby Stadionů do Chebu. Proti soupeři, od něhož Litoměřické dělí takřka celá délka řeky Ohře, se kališníkům zpočátku dařilo, avšak Chebu se povedlo otočit a udržet doma tři body. „Hráli jsme dobrý hokej, postihlo nás ale neproměňování šancí a oslabení, které se dařilo Chebu využívat“ hledal důvody porážky.

23
Tolik bodů vybojovali dorostenci v patnácti nadstavbových utkáních, stejně jako Cheb. Se soupeřem mají i stejně rozvržené výhry a prohry.

I dorostenci bojují o postup do kvalifikace a i oni si svou cestu lehce zkomplikovali. „V případě výhry bychom měli šestibodový náskok, takhle jsme bohužel na stejném bodovém počtu a bude to o tom, kdo udělá bod navíc proti B týmům,“ řekl Ryba o nadcházející cestě dorostenců vstříc další fáze ligy dorostu. Rezervní týmy extraligových celků totiž do kvalifikace o baráž o extraligu postoupit nemohou, proto o postup bojují zejména litoměřický a chebský Stadion.

Dorostence ale sužují zdravotní problémy, kvůli kterým v tomto důležitém utkání absentovali tři hráči. „Ti hráči by se nám určitě hodili, nebylo nás tolik moc. Chyběli nám jak herně, tak i proto, že bychom nebyli tolik unaveni,“ přiznal dorostenecký útočník ohledně aktuálním stavu kádru.

Jaký program mají junioři a dorostenci před sebou v nejbližším čase? Juniory čeká zápas, díky kterému se mohou vrátit na první místo tabulky, neboť Klatovy nehrají a své zápasy odložily. Jedná se ovšem o venkovní utkání v Příbrami. Následným zápasem na mosteckém ledě zahájí kališníci poslední čtvrtinu nadstavbové části. Doma se junioři představí až 23. února v 11:30, kdy vyzvou Tygry z Klášterce nad Ohří.

To dorostencům mohou fanoušci přijít fandit už ve středu 5. února, kdy od 19:30 vyzvou v Kalich Areně rezervu Pirátů Chomutov.

Autorky titulních fotografií: Helena Smetanová a Juliana Zash