26. 1. 2020 | Vít Trubička

S legendou na dresu do Poruby. Přinese kališníkům štěstí?

Utkání s mottem Legenda legendám je tu. Kališníci se v něm chystají na led ostravské Poruby, která nezažívá zrovna nejlepší období a již celkem dlouho nevyhrála. I Stadion jistě bude chtít odrazit aktuální šňůru porážek. Přinesou tedy dresy s podobiznou Martina Škouly štěstí?

Údaje po 15. kole
skupiny o pořadí v play-off

8. místo (60 bodů)
Postavení v tabulce
6. místo (72 bodů)
131:135
Skóre
160:143
Marek Sikora (12+19)
Nejproduktivnější hráč
Daniel Voženílek (18+35)
Tomáš Gřeš (14 gólů)
Nejlepší střelec
Markus Korkiakoski (21 gólů)
Patrik Husák (7+23)
Nejproduktivnější obránce
Patrik Marcel (12+16)
Frederik Foltán (90,35 %)
Hynek Kůdela (88,10 %)
Úspěšnost brankářů
Adam Beran (91,92 %)
Tomáš Král (90,71 %)
Přerov – Poruba 3:1
Poslední utkání
Litoměřice – Vsetín 2:6

Stadion nastoupí proti týmu, který se stále drží na osmém místě tabulky. Porubě sice vyšel na výbornou vstup do skupiny o pořadí v play-off, kdy vyhrála první tři zápasy. A zejména Litoměřice to pocítily, když soupeři podlehly v oslabené sestavě 1:9. Od té doby ale ostravský tým již ani jednou nebodoval naplno, jediný bodový zisk si připsal proti Vsetínu, jehož udolal 1:0 v prodloužení. Vedení klubu na výsledky zareagovalo odvoláním trenéra Miloše Holaně, kterého prozatím nahradili jeho dosavadní asistenti.

Poruba proti nám nastoupí i s novou posilou, Petrem Maršounem, dosud nastupujícím v dresu Ústí nad Labem, za něž si připsal 28 bodů.

Zejména proto tak Porubě patří osmá příčka s desetibodovou ztrátou na sedmý Havířov. Produktivitu soupeře pak táhnou zejména tři jména – Marek Sikora, Tomáš Gřeš a Patrik Husák. První z nich celou tabulku nejproduktivnějších hráčů vede s 31 kanadskými body. Oba zbylí mají na svém kontě o pouhý jeden bod méně. Zato však Gřeš je nejlepším střelcem svého týmu a Husák nejlepším nahrávačem.

Vzájemná klání? Hodně gólů a jasná převaha vždy jednoho týmu

S Porubou se kališníci utkali v této sezoně již čtyřikrát. A setkání to ve třech případech byla úspěšná, pouze jednou Stadion Ostravanům podlehl. V základní části porazili Litoměřičtí Porubu dvěma tenisovými výsledky 6:0 a 6:1. V prvním klání tým táhli zejména Daniel Voženílek a Peter Jánský, oba se třemi body. Druhému boji kraloval především čtyřgólový Markus Korkiakoski.

Pak sice následovala jediná litoměřická porážka ve vzájemné sérii, kdy Poruba využila dobrého vstupu do druhé části sezony, naproti tomu Stadion se potýkal s velkou marodkou, a tak podlehl soupeři 1:9. Vše ale bylo zažehnáno v dalším klání, v němž se kališníci rychle ujali vedení a postupně dokráčeli až k výhře 8:4.

Co se bodování Litoměřic týče, tak jasnou převahu v tomto ohledu má Daniel Voženílek a jeho 53 kanadských bodů. V tabulce nejlepších střelců týmu je ale až na třetím místě. S 21 góly jej totiž předskočil Markus Korkiakoski a s devatenácti pak Martin Kadlec. Nelze opomenout ani Josefa Jíchu, který sice nemá tolik gólů na svém kontě, jen devět, zato ale nasbíral 27 nahrávek a to jej řadí na druhé místo za Voženílka.

Takové obléknou kališníci dresy v zápase s Porubou

Samotné utkání bude speciální v tom smyslu, že se jedná o charitativní zápas v projektu Legenda legendám. Kališníci v něm vyjedou na led v dresech s Martinem Škoulou, Poruba také zvolila beka se zkušenostmi z NHL Romana Poláka z týmu Dallas Stars. Hrané dresy následně půjdou do aukce pro Nadační fond Ivana Hlinky.

Podaří se Litoměřickým připsat již čtvrtou vzájemnou výhru? Motivace je jistě velká, neboť kališníci již čtyři zápasy nevyhráli a každý bod je jistě v boji o nejlepší šestku, zaručující přímý postup do play-off, důležitý. Utkání v ostravské RT TORAX ARENĚ začne v 17:30, zajištěn bude i přenos na Hokejka TV, jakožto i na Onlajny.com.