9. 11. 2019 | Martina Kramerová

Dvacítka srazila Finsko, kališníci asistovali u obou branek

Česká dvacítka si na Turnaji čtyř zemí ve Finsku po úvodní prohře spravila chuť a porazila domácí tým Suomi 2:1. Na obou brankách národního týmu se podíleli kališníci. U úvodní trefy Jana Šíra asistoval Vojtěch Střondala. Na vítěznou branku zase zapsal nahrávku Miroslav Kukla. V přípravné bitvě číslo dvě proti Finsku se naopak nedařilo devatenáctce. Ta opět těsně padla, a to 1:2.

Reprezentanti kategorie U20 nastoupili ve svém druhém vystoupení na Turnaji čtyři zemí proti domácímu Finsku a s dalším ze severských protivníků sehráli hodně vyrovnanou partii. Skóre otevřeli v 16. minutě hráči Suomi, když se prosadil Roni Hirvonen. Ten se dostal před Dostálem k dorážce a pohotově zacílil.

V čase 25:14 se však Češi dočkali vyrovnání. Po faulu Finů dostali svěřenci trenéra Varadi výhodu přesilové hry, kterou beze zbytku využili. Kališník Vojtěch Střondala vypálil z levého kruhu a jeho projektil na cestě do branky dotečoval Jan Šír. Oba celky se pak snažily zvrátit výsledek na svou stranu. Gól však do žádné z branek nepadl, a tak přišlo na řadu prodloužení.

To však trvalo pouhých 18 vteřin. Po pěkné souhře Miroslava Kukly, Karla Pláška a Jana Šíra se na levém kruhu opřel do puku poslední jmenovaný a vystřelil pro sebe a své spoluhráče vítězství.

Stejně jako dvacítka musela i devatenáctka ve druhém přátelském zápase proti Finsku dotahovat skóre. V Děčíně poslal hráče Suomi do vedení v 19. minutě Mikko Petman, jenž dotečoval Tuomistův pokus až do sítě.

I druhý gól zápasu padl do české sítě. Chvíli po polovině základní hrací doby opět udeřili Finové a navýšili náskok. Šťastným střelcem byl Henri Nikkanen. Češi se však nevzdávali a dokázali snížit. V čase 43:09 předvedl český tým pěknou kombinaci po ose Poppel-Křemen-Pištěk. Právě Theodor Pištěk byl tím, kdo rozvlnil síť za Randelinovými zády.

Mužstvo trenérů Bruka a Přerosta se sice snažilo ze všech sil zvrátit skóre, to se ale už nepovedlo, a tak padlo těsně 1:2.