8. 11. 2019 | Martina Kramerová

Dvacítka i devatenáctka padly! Kališník Přikryl vsítil dva góly

Česká reprezentační dvacítka odstartovala Turnaj čtyř zemí ve Finsku porážkou, když nestačila na Švédy a prohrála 1:2. Nedařilo se ani kategorii U19, která v prvním ze tří přípravných bitev proti Finsku padla po velké přestřelce výsledkem 4:5. Za oba týmy nastoupilo celkem osm kališníků. V dresu devatenáctky se dvakrát gólově prosadil Filip Přikryl.

Národní tým do dvaceti let načal Turnaj čtyř zemí ve Finsku duelem s hráči Tre Kronor a dlouho si vedl více než dobře. Čeští reprezentanti hráli se Švédy vyrovnanou partii a až do poloviny základní hrací doby svítilo na světelné tabuli skóre 0:0. Soupeř však ve 34. minutě udeřil a dostal se do vedení. Prosadil se Nikola Pasic, jenž překvapil Dostála dělovkou z levého kruhu.

Švédsko svůj náskok navíc navýšilo. Chvíli po úvodním buly třetí třetiny se kotouče zmocnil opět Nikola Pasic a ranou z pravého kruhu rozvlnil síť české svatyně. Češi se snažili nepříznivý stav zvrátit, a to se jim zčásti povedlo. V čase 54:59 zpracoval Karel Plášek nahrávku od Jana Myšáka a svižnou střelou z vrcholu pravého kruhu dostal dvacítku na dostřel jediné branky. Víc už se ale s výsledkem udělat nepovedlo a čeští junioři padli těsně 1:2.

Devatenáctka ztratila vedení, pak těsně prohrála

Devatenáctka vedená trenérem Davidem Brukem a jeho asistentem Miroslavem Přerostem přivítala v Teplicích Finsko a už od prvních minut udávala tempo. Po pouhé minutě a půl se dostal do sóloakce kališník Filip Přikryl a pohodlně zavěsil. Podobným způsobem se Češi prosadili i v čase 07:36. A byl u toho opět litoměřický útočník Filip Přikryl, který znovu ujel všem hráčům soupeře a překonal Taponena.

Finové se nehodlali vzdát a ještě v 8. minutě snížili. Do statistik se zapsal Mikko Petman. V prostřední periodě pak soupeř zcela otočil skóre. Nejprve dorovnal gólový stav projektilem z levého kruhu Matias Mäntykivi, poté v čase 33:43 skóroval díky povedené ráně z mezikruží ještě Elias Laitamäki. Češi vrhli všechny síly do útoku a necelých pět minut po začátku závěrečného dějství vyrovnali. Po pěkné kombinaci s Fridrichem a Suhradou dopravil kotouč za brankovou čáru Šimon Jelínek.

V závěru se strhla gólová přestřelka. Dvě minuty před sirénou dostal Finy do vedení Matias Mäntykivi a těsný náskok ještě vzápětí zvýraznil Aleksi Matinmikko. V čase 59:59 za český tým upravil Petr Poppel. Víc už toho devatenáctka nestihla a prohrála 4:5.