25. 10. 2019 | Vít Trubička

Junioři a dorost pokračují nadstavbou. Jak bude probíhat?

Po úspěšné zvládnuté základní části čeká na litoměřické juniory a dorostence nadstavba. Z ní se obě kategorie již mohou kvalifikovat do přímých bojů o extraligu. Jak dorostenecký trenér Domin, tak juniorský trenér Hříbal se shodují na tom, že by nadstavbovou část chtěli odehrát co nejlépe a pokusit se třeba i uhrát postupovou pozici. Jak náročná cesta je čeká?

Junioři zakončili základní část na prvním místě tabulky. Blýskli se zejména v první polovině, ve které porazili vyprovodili Louny deseti góly. Ze čtrnácti odehraných zápasů si připsali jedenáct výher, jednu vyšší porážku a dvě těsné porážky.

33
Nejproduktivnějším hráčem byl Michal Svoboda. Ten vyhrál i bodování celé ligy.

Základní část by při jejím hodnocení rozdělil asistent trenéra Ondřej Hříbal na dvě půlky. „Zpočátku se nám dařilo, hráči plnili to, co jsme po nich chtěli. Bylo to i vidět na ledě a některé týmy jsme porazili i vyšším rozdílem,“ popsal první část základní skupiny.

Druhá polovina byla sice výsledkově také vydařená, avšak přístup některých hráčů a předvedená hra měly dle trenérů sestupnou tendenci.

V nadstavbové části se junirka utká s Mostem, Sokolovem a Kláštercem nad Ohří, s nimiž se potkala už v základní části. Kromě nich narazí na Klatovy, Třemošnou a Příbram. S každým z těchto týmů se Stadion utká čtyřikrát, dvakrát doma a dvakrát venku. Celá sedmička pak bude bojovat o jednu postupovou vstupenku do kvalifikace o REDSTONE extraligu juniorů.

„Očekáváme náročnou skupinu, jsou tam týmy, které se umístily v základní části vysoko,“ řekl Ondřej Hříbal. Ukazují to podle něj obě dvojutkání Litoměřic s Mostem a Sokolovem, z nichž se podařilo kališníkům získat jen dva body, avšak i Třemošná a Klatovy budou náročným soupeřem.

Budeme pokračovat v tvrdé práci, říkají trenéři

„Cíle máme nejvyšší, chceme pokračovat v trendu, který jsme nastavili,“ přiznal Hříbal před startem nadstavby. Pokračovat tým bude v tvrdé práci a půjde zápas od zápasu ve snaze zvládat utkání co nejlépe, nechce se jich pouze zúčastnit. Apel na výkon a disciplínu podal i hlavní trenér juniorky Milan Buďa. V jeho očích je důležité, aby hráči pracovali naplno a dodržovali taktické pokyny, které jim budou uděleny.

Junioři v předchozím souboji s Kláštercem

Co se rozlosování týče, tak Stadion začne nadstavbu domácím zápasem s Mostem v neděli 3. 11., jemuž v základní části dvakrát těsně podlehl. Až o týden později se poprvé představí venku, a to na kluzišti kláštereckých Tygrů.

Po tomto utkání najedou junioři na plný hrací model pátek – neděle a v něm budou pokračovat až do ledna, kdy opět dojde ke zvolnění zápasové intenzity a bude se hrát jen v neděli s občasnými vloženými pátky. Trenérskému týmu ale moc neimponuje rozdělení soutěží, Klatovy, Třemošná i Sokolov jsou týmy s velkou vzdáleností od Litoměřic. „V druhé skupině jsou týmy z okolí Prahy, což by pro Stadion z hlediska cestování bylo příjemnější,“ poodkryl svůj názor na los trenér Hříbal.

Chceme co nejlepší pozici, hlásí trenér dorostu Domin

Cesta dorostu do nadstavby byla sice o něco trnitější a mladí kališníci ji zvládli doslova za pět minut dvanáct, v předposledním zápase výhrou nad nedávným dlouholetým účastníkem dorostenecké extraligy z Ústí nad Labem. Navíc postoupili právě na úkor Slovanu, pro něhož je letošní sezona jistě blamáží. To bylo podle trenéra dorosteneckého týmu Vladimíra Domina prvním cílem, který chtěli dorostenci v sezoně splnit. Tím dalším je snaha o co nejlepší umístění v nadstavbě.

25
I dorost má nejproduktivnějšího hráče ligy. Tím je Kryštof Hrzán s tímto počtem bodů.

„Základní část byla kvalitnější a těžší než loni,“ konstatoval Domin při zhodnocení celkového průběhu letošní úvodní části sezony. Letos z šesti týmů bojovaly o nadstavbu čtyři týmy, oproti loňským dvěma. Proto jsou v dorostu rádi, že se jim povedlo postoupit.

O to jednodušší ale mohou mít dorostenci cestu do kvalifikace o baráž o ELIOD extraligu dorostu. Ve své skupině totiž mají řadu B týmů současných extraligových mužstev, které postoupit nemohou. Těmi jsou Chomutov B, hrající v Kadani, Litvínov B z Mostu, Plzeň B z Klatov a Karlovy Vary B. Pod vlastní hlavičkou, a tedy o postup zapojují společně s Litoměřicemi jen Cheb, Ostrov nad Ohří a Děčín. I zde ale platí, že do kvalifikace o baráž postupuje pouze jeden tým.

„Nadstavbová skupina bude podobně jako kvalitní jako minulý rok, všechny zápasy, které jsme odehráli, měly svou kvalitu,“ porovnal trenér Domin složení loňské a letoší skupiny. Na rozdíl od juniorů ale Vladimír Domin neřeší moc vzdálenost jednotlivých týmů od sebe, ta je každý rok víceméně podobná a delší cestování k nadstavbě patří a není problémem.

Dorostenci se se svými soky utkají tříkolově, během nadstavby tedy odehrají 24 soutěžních utkání. První utkání sehraje Stadion v Chebu o víkendu 2., nebo 3. listopadu.

Doma se představí o týden později proti chomutovské rezervě. Právě ta činila mladým kališníkům velký problém, neboť v základní části ji ani jednou nedokázali porazit. Tím jistě mají velkou motivaci se o první domácí nadstavbovou výhru porvat.