26. 9. 2019 | Martina Kramerová

Plnili jsme pokyny, blokovali střely! Rozhodl charakter, řekl po skalpu Motoru bek Mlčák

V duelu s Motorem napodobil bek Jan Mlčák svého kolegu z obranných řad Miroslava Kuklu a ranou z 27. minuty vsítil svou první trefu v litoměřickém dresu. I díky jeho gólu si Stadion poradil s favorizovaným Motorem a odvezl si z jihu Čech vítězství 6:2. Talentovaný zadák tak měl dvojnásobnou radost. „Do Budějovic jsme jeli s tím, že chceme urvat nějaké body. A to se povedlo. Plnili jsme pokyny trenérů, blokovali střely, dali hodně gólů. Zkrátka výborný výkon,“ rozplýval se reprezentant do dvaceti let. A jeho první gól za Litoměřice? „Už jeho oslava hovořila za vše. Konečně mi to tam spadlo. Jsem za to moc rád,“ usmíval se.

Los Chance ligy poslal kališníky v 7. kole do jihočeské Budvar arény, kde se postavili místnímu Motoru. Přestože platil soupeř za velkého favorita, už v první třetině se ukázalo, že se sázkaři tentokrát hodně spletli. Do kabin totiž odcházeli po trefách kapitána Pavlase a forvarda Voženílka s dvoubrankovým náskokem Litoměřičtí. V prostřední periodě navíc přidali další dva „fíky“ a šli si za vítězstvím.

15,59
Tolik minut a vteřin průměrně odehraje Jan Mlčák v jednom zápase za Stadion.

„Do Budějovic jsme jeli s tím, že chceme urvat nějaké body. Věděli jsme, že soupeř hraje na špici a že zápas bude strašně těžký. Takže jsme se hlavně snažili plnit pokyny, které jsme dostali od trenérů. K tomu patří zblokované střely nebo i zakázané uvolnění, které jsme tam párkrát měli. Do zápasu jsme vstoupili výborně a po první třetině vedli 2:0. Právě vstup do utkání byl nejtěžší a nejdůležitější. O přestávce jsme si řekli, že budeme pokračovat tak, jak jsme hráli doteď. To se nám povedlo a dali jsme další dva góly,“ popsal snovou část utkání Mlčák.

Motor sice v závěru přidal na otáčkách a vykřesal dvě trefy, na rozjeté hosty to ale nestačilo. „V kabině jsme si řekli, že to tady neztratíme a odvezeme všechny body. Že nesmíme soupeře podcenit a hrát jako v prvních dvou třetinách. A hlavně výborně odzadu. I když jsme měli náskok, přidali jsme další branky. Hra se pak trochu otevřela a vznikl prostor i pro Budějovice, které snížily. Ale dotáhli jsme to do vítězného konce, což je super,“ těšilo talentovaného mladíka.

K triumfu podle něj vedla řada faktorů. Myslím, že jsme parádně plnili taktické pokyny. Také rozhodoval charakter a naše zblokované střely. V neposlední řadě nás skvěle podržel brankář,“ vypočítal příčiny úspěchu.

Pomohlo také to, že se Stadion prosadil v přesilovce, oslabení, proti šesti hráčům při hře bez brankáře i v klasickém počtu pět na pět. Pro Mlčáka ale bylo důležité, že se jeho týmu konečně dařilo v koncovce. „Je jedno, jestli jsme góly dali ve hře pět na pět, v přesilovce nebo v oslabení. Zásadní je to, že jsme konečně dali hodně branek. Ale musíme pořád pracovat, abychom neurazili štěstí a dávali góly pořád,“ řekl skromně.

Gólová radost? Už oslava hovořila za vše, usmíval se Mlčák

Ačkoliv by se podle výsledku mohl zdát zápas jako jednoduchá záležitost, opak byl pravdou. Kališníky trápily hlavně budějovické přesilovky. „Motor je skvělý tým ze špice tabulky a zápas s ním byl hodně náročný. Jeho hráči měli skvělé přesilovky a my se museli na ledě hodně otáčet, abychom je pokryli. Ale jsme strašně rádi, že jsme tady urvali body a můžeme je odvézt domů.“

Navíc ho mohl těšit fakt, že k šesti vstřeleným brankám, jež si Motor připsal do skóre, přispěl i svým zásahem. Ten byl jeho premiérovou trefou v dresu Stadionu, a tak byla radost dvojnásobná. „Už oslava toho gólu hovořila za vše. Jsem za branku moc rád. Konečně se mi to podařilo napálit od modré čáry. Myslím, že to byl Ota Šik, kdo stál výborně před brankářem a clonil. Jsem strašně moc rád, že jsem se odhodlal vystřelit a že to tam spadlo,“ přiznal Mlčák.

Po výhře nad Sokolovem s týmem oslavil druhou výhru v řadě. A především cenný skalp favorizovaného soupeře. Z úspěchu měl radost i kvůli fanouškům. „Radost je opravdu veliká. Chtěli jsme odčinit zápasy, které se nám nepovedly. Začalo to už minulé utkání doma, kdy jsme trochu nastartovali vrtule a vyhráli. Teď jsme to potvrdili. Ale sezona je ještě dlouhá, takže se budeme snažit, aby těch vítězství bylo ještě co nejvíc,“

uzavřel.