25. 9. 2019 | Kateřina Kubatková

Totální paráda! Kališníci rozebrali Motor a vezou domů triumf

Kališníci zvládli venkovní utkání na ledě budějovického Motoru na jedničku a vezou z jižních Čech tři body. Stadion je tak prvním týmem v letošním ročníku Chance ligy, se kterým České Budějovice ztratily všechny tři body. Výhra se začala rodit v 17. minutě, kdy se prosadil kapitán Aleš Pavlas. Poté se trefili i Daniel Voženílek, Jan Mlčák, Martin Kadlec a na závěr dvěma přesnými zásahy přispěl Patrik Marcel. Motor sice zareagoval dvěma góly, na rozjeté Litoměřice to však nestačilo.

Do první třetiny vstoupili aktivněji hráči domácího Motoru. K první velké šanci se v páté minutě dostal Zdeněk Doležal, který se ocitl zcela sám před brankou Štěpána Lukeše. Začátek zápasu byl ale spíše opatrný na obou stranách.

Velkou příležitost měl v jedenácté minutě Daniel Voženílek, jenž střílel od pravé tyčky do ramene domácího gólmana. Tlak kališníků ale pokračoval. První branka zápasu padla za záda Davida Strmeně v 17. minutě zásluhou kapitána Aleše Pavlase, který dostal přihrávku k pravé tyčce od Daniela Voženílka a v kleče zasunul kotouč do klece.

Ve 20. minutě bránili hráči Stadionu oslabení. V tom se šikovně uvolnil Daniel Voženílek, který ujel celé budějovické obraně a skóroval nad levý beton domácího brankáře. Jihočeši tak po první třetině odcházeli s dvoubrankovou ztrátou.

Kdo by čekal, že domácí vstoupí do druhé třetiny aktivněji, zmýlil se. Na ledové ploše se to ze začátku hemžilo zakázanými uvolněními, ale v čase 26:49 se opět měnil stav. Jan Mlčák se napřáhl u modré čáry a vypálil. Propálil mezi všemi obránci a David Strmeň už nemohl nic dělat.

Ve 31. minutě se k velké šanci dostal bývalý kališník ve službách Motoru Jan Kloz, který trefil brankovou konstrukci. To byla na delší domu poslední příležitost domácích.

Minutu a čtyřicet vteřin se na kostce nad ledovou plochou v Budvar Areně rozsvítilo skóre 4:0. Hráči Litoměřic si křižně přihrávali v útočném pásmu tak dlouho, dokud z mezikruží nevypálil Martin Kadlec nad Strmeňovu lapačku.

V třetí části to vypadalo, že se domácí celek vzpamatuje. Hokejisté Motoru si tvořili šance a dostávali se do tlaku. Ten vyvrcholil gólem Jiřího Šimánka jemuž asistoval Roman Přikryl.

Další příležitost dostali domácí díky faulu Jana Mlčáka a Motor se dostal do početní výhody. Deset minut před koncem utkání odvolalo vedení domácího gólmana z branky a Budějovičtí hráli v šesti.Toho ovšem využil Patrik Marcel, jenž se strefil do prázdné klece a zvyšoval na 5:1.

Po Marcelově gólu se dostaly ke slovu hokejky domácích. Konkrétně Zdeněk Doležal, jenž překonal podruhé gólmana hostů.

Finální skóre ještě v 58. minutě upravil Patrik Marcel znovu do prázdné brány.