8. 9. 2019 | Martina Kramerová

Sportovní manažer Přerost před startem ligy: Měli jsme jasnou vizi, koho v kádru chceme

Zbrusu nová sezona je za dveřmi. Kališníci už ve středu rozehrají další ročník Chance ligy a v nadcházejícím ročníku budou chtít opět bojovat o co nejlepší výsledky. K tomu by měl dopomoct i kádr, který představitelé klubu skládali a budovali celé léto. Nejvíc se v tomto směru angažoval sportovní manažer Miroslav Přerost. Ten přiznal, že sestavit mužstvo bylo letos jednodušší než loni. Navíc prozradil i důvody, proč Stadion sáhl po Finu Kangasovi či útočníku Jíchovi. Osvětlil i působení Jiřího Guly nebo další možnosti v doplnění sestavy.

Stadion ve středu rozehraje novou sezonu Chance ligy. Jak během letní přestávky probíhala skladba kádru?

Skladba kádru letos probíhala jednodušeji než v předchozích sezonách. Ještě v průběhu uplynulého soutěžního ročníku nebo po jeho konce jsme podepsali s několika zkušenými hráči. Nedělali jsme žádný velký try out, při kterém bychom zkoušeli desítky mladších i starších hráčů. Měli jsme jasnou vizi o tom, koho chceme. U starších hráčů jsme si dali limit, že do konce května chceme mít pod smlouvami všechny, kteří nespadají do projektu Dukla, což se podařilo. Mladé nadějné hráče kategorie U19 a U20 už jsme také měli předjednané. Měli jsme předběžné dohody s kluby, s kterými jsme v uplynulé sezoně spolupracovali a které měly zájem, aby tady jejich hráči hráli. Podmínkou bylo, aby tu byli od začátku letní přípravy, s čímž kluby souhlasily. Ty hráče jsme měli k dispozici od konce května, kdy začala společná suchá. Jen v mezidobí, kdy byli někteří hokejisté na kempech reprezentace nebo léčili nemoc či zranění, jsme si vypůjčili hokejisty z jiných klubů.

Vedle staronových tváří a mladých reprezentantů jste do klubu přivedli dalšího Fina. Proč jste sáhli právě po Kristianu Kangasovi a jakou by měl mít v týmu úlohu?

Tématem není ani tak to, že je to Fin, ale spíš zahraniční hráč. Je to především proto, že přináší kvalitu, co se týče přípravy. Finové jinak pracují, ví se o nich, že jsou zvyklí velmi tvrdě trénovat. Že jsou hodně komunikativní ve vztahu k týmu. Což se nám tady i projevuje. Vůbec to není tak, že by se od zbytku kabiny nějak odčlenili. Do týmu dobře zapadli, učí se česká slova. I když ta nejsou často úplně publikovatelná. My jsme navíc hledali útočníka praváka a uvažovali jsme o cizinci právě z těchto důvodů, aby před sebou mladí hráči měli starší zkušenější hráče s výsledky a viděli jejich pracovitost, inspirovali se od nich a viděli hokej zase z jiného úhlu.

Hodně se skloňovalo také jméno zkušeného beka Jiřiho Guly, který s týmem trénoval a odehrál i několik zápasů. Jak to s jeho angažováním ve skutečnosti bylo?

Skutečnost je poměrně prostá. Jiří Gula s námi trénoval a čekal na zahraniční angažmá. Čekání se protahovalo, a tak zřejmě došlo k různým spekulacím. Přestože to je zajímavý hráč, nebyli bychom schopní splnit jeho finanční představy, takže nedošlo k žádnému užšímu jednání. Vyměnili jsme si jen pár informací co by, kdyby. To se vyřešilo tím, že nakonec skutečně odešel do zahraničí.

Směrem k veřejnosti i hráčům chceme být seriózní, říká Přerost

Takřka na konci přípravného období se připojil další brankář Jan Škorpík. Jak probíhala jednání?

Jednání ohledně Škorpíka se táhlo poměrně dlouho, protože měl slíbené zahraniční angažmá, které nevyšlo. Proto jsme o jeho angažování chvíli licitovali. Tím, že se zranil Adam Beran, jsme se dostali do nepříjemné situace, tak jsme i na požádání reprezentačních trenérů zahájili jednání se Škorpíkem, jež jsme dovedli do zdárného konce. Měl by tu působit do konce sezony.

Vedle Tomáše Krále a Adama Berana tak máte gólmana číslo tři. Jakým způsobem budete maskované muže vytěžovat?

Přestože máme jasnou jedničku v podobě Tomáše Krále, určitě se dostane i na další brankáře. Už jen z toho hlediska, že zápasů je strašně moc. Škorpík i Beran jsou mladí hráči a myslím, že jim zkušenost v první lize prospěje a budou moci pomoct klubu. Co se týče Adama Berana, máme předběžnou dohodu s Plzní. Pokud by tu nebyl vytěžovaný, může nastupovat za její farmářský tým z Klatov. U Škorpíka podobná dohoda není, ale myslíme si, že všichni tři brankáři dostanou v průběhu sezony prostor.

Stejně jako loni se v kabině objevil ještě Josef Jícha. Proč zrovna tenhle hráč, který nespadá ani do projektu Dukla, ani mezi starší zkušenější hokejisty a představuje spíš kategorii mezi těmi dvěma?

Josef Jícha sice nepatří ani do jedné kategorie, přesto může být týmu hodně platný. Má zkušenosti z extraligy a hrál u nás už loni. Jeho angažování ale také vychází z dlouhodobější spolupráce s Litvínovem, která funguje na vysoké úrovni. Možná je ještě o stupínek lepší než s ostatními kluby. Vazby na Vervu jsou i na regionální úrovni a dlouhodobě pozitivní. I v loňské sezoně,kdy jsme měli velkou krizi a neměli hráče, nám Verva pomohla a půjčovala hráče z extraligy, i když na tom sám klub nebyl úplně nejlépe. Teď Litvínov zužoval kádr a tenhle hráč zůstal volný. Proto jsme po něm sáhli. Bude s námi hrát a trénovat, ale zůstává hráčem Litvínova, který si ho kdykoliv může stáhnout zpátky. Samozřejmě takového hráče zabudujeme do kádru, ale nebudeme ho stavět na úkor mladých reprezentantů. Budeme potřebovat rozložit zátěž na víc hráčů, a proto se nám hodí.

Škorpík i Jícha v klubu trénovali, nastupovali do zápasů, ale klubu je oficiálně nepředstavil. Jaké pro to byly důvody?

Směrem k veřejnosti i hráčům musíme a chceme být seriózní. Proto můžeme fanoušky informovat pouze o hráčích, které máme reálně v kádru. Dokud realita není potvrzená, nechceme se pouštět do spekulací. Pokud nejsou dotažené vzájemné dohody mezi kluby nebo s hráči, což se někdy může táhnout, nemůžeme dopředu říct, že tu ten a ten hráč bude. Dáme mu příležitost, aby tu trénoval a hrál. Nebudeme ale vyprávět, že tu bude a on za čtrnáct dní skončí. Pokud se s hráčem dohodneme, zveřejníme to.

Kádr jste na druhou stranu v závěru srpna lehce zeštíhlili. Kdo si místo v týmu nevybojoval a proč?

Myslím, že jsme výběr udělali takový, abychom nemuseli extra vyřazovat. Některé hráče jsme si vyzkoušeli směrem do budoucnosti. Ať už to byli třeba litvínovští junioři, mezi nimiž jsou šikovní kluci. Z týmu odešli Kamil Hajšman a Dominik Arnošt. Situace se víceméně trochu vyvrbila sama, protože tam byly velké zdravotní problémy. Už v průběhu přípravy ti hráči nebyli zdravotně v pořádku, což se projevilo na jejich kondici. Proto jsme se s nimi museli rozloučit. Jsou to kluci, kteří mají perspektivu, ale do našeho kádru se momentálně nevejdou.

Doplnění kádru? Jednání ještě probíhají, přiznal Přerost

Uvažujete ještě o nějakých hráčích, kteří by mohli v průběhu podzimu sestavu doplnit?

Sezona bude velmi obtížná, protože tam je velké množství zápasů, což bude pro hráče hodně fyzický náročné. Proto jsme teď čekali na vyřazování z kádrů extraligových týmů. Máme tam předjednaných několik jmen. Chceme je získat na střídavé starty. Ne na pobyt u nás, ale na případnou výpomoc. Ta jednání ještě probíhají. Uvidíme, jak to dopadne. Zatím ty hráče nemáme podepsané, takže je předčasné je jmenovat. Každopádně se jedná o pět až sedm hokejistů, které chceme mít v rezervě pro případ, že by došlo k nějakým zraněním nebo poklesu výkonnosti. Samozřejmě se jedná víceméně o mladé hráče, kteří jsou těsně po období, kdy věkově vypadli z mládežnických reprezentací. Jsou to většinou jména, jež tu působila a pohybují se momentálně na hraně extraligy a první ligy.

V týmu je velký počet hráčů z projektu Dukla. Kolik jich chcete stavět do jednotlivých zápasů?

V loňské sezoně jsme měli v sestavě na jednotlivá utkání kolem osmi až jedenácti mladých hráčů. Letos chceme zachovat stejné číslo. Ale je to především o výkonnosti. Pokud budou mít takovou výkonnost, že si místo v týmu zaslouží, budou hrát. Proto máme jen devět kmenových hráčů. Přesto musíme mít s ohledem na velký počet utkání širší kádr. Určitě se na všechny dostane. Porce zápasů je taková, že odehrají významnou část. Není tu žádný stanovený striktní počet, který bude hrát. Bude jich hrát tolik, kolik bude k dispozici, kolich jich bude zdravých a kolik bude mít výkonnost.

V létě se konalo několik reprezentačních akcí s bohatou litoměřickou účastí. Jste s počty reprezentantů spokojený, nebo myslíte, že jich mohlo být třeba i víc?

Číslo je poměrně jednoduché. Velké procento hráčů, kteří jsou v devatenáctce a dvacítce, působí v zahraniční. Ať už jsou ve Finsku, Švédsku, Švýcarsku, Kanadě či Americe. Číslo, které je k dispozici pro další hráče, se tak poměrně rychle zužuje. Další část hráčů hraje extraligu a ten zbytek je de facto tady. Takže jestli je jich víc nebo míň, je prakticky dáno tím, kolik jich tu zůstává. Ale myslím, že jsme na základě spolupráce s trenéry dvacítky a generálním manažerem Filipem Pešánem vybrali hráče, kteří reálně v Čechách jsou a mohou se do reprezentace prosadit.

Sezona už klepe na dveře. Jak se na ni vy osobně těšíte a s jakými cíli do ní půjdete?

Cíle máme jednoduché. Chceme hrát dobrý hokej, který se bude líbit nám i fanouškům. Chceme mít hodně hráčů v reprezentaci, protože to je náš hlavní úkol. Na sezonu jsem osobně hodně zvědavý, protože start bude pekelný a bude hodně záležet na fyzické kvalitě. Dvacet zápasů za měsíc a půl je neskutečná porce. Věřím, že budeme zdraví, což je strašně důležité. Že budeme mít i trochu štěstí, že hráči budou mít formu a všichni budeme na hokej rádi chodit.