28. 8. 2019 | Vít Trubička

Příprava pokračuje, Stadion přivítá lužické Lišky

Čekání na další přípravné utkání je u konce. Po týdnu se Stadion představí před svými fanoušky a přivítá německého soupeře – Lausitzer Füchse. Lužický tým se již v přípravě utkal s Benátkami nad Jizerou, Kladnem a Českými Budějovicemi. Vzájemným zápasem pak českou část přípravy uzavře. Minulý rok vyhrál Stadion ve vzájemném souboji 4:3, podaří se mu to i v letošním létě?

Příprava lužických Lišek kromě již zmíněných utkání s českými týmy čítala ještě zápasy s berlínskými Eisbären a hamburskými Krokodýly. Právě berlínský tým přivítala Lužice hned na startu přípravy a dokázala nad ním zvítězit 5:4 po samostatných nájezdech. Pak ale následovala první česká mise Lišek. Ty se postupně utkaly s Benátkami, Kladnem a Motorem. Jedinou výhru zaznamenal německý tým nad Benátkami, které porazil 4:3 v prodloužení.

Lužice v utkání s Motorem ČB

Před dalšími zápasy v Česku ještě Lužičtí zavítali do Hamburku a na svém ledě přivítali Motor. Právě utkání s Českými Budějovicemi bylo pro Lišky druhé domácí, ve kterém výsledkově navázaly na předchozí střet s Eisbären. Německý tým opětovně zvítězil 5:4 na samostatné nájezdy. Po zápase se Stadionem se měla Lužice ještě utkat s ústeckým Slovanem, ovšem toto utkání bylo z důvodu zranění a chřipkové epidemie na ústecké straně zrušeno. Další přípravné zápasy odehraje Lausitz již v Německu, první s Hannoverem a druhý s Lipskem.

Sestava Lužice čítá i jednoho exkališníka

Daniel Schwamberger v kališnickém trikotu

V kádru lužického týmu je nepřekvapivě velké množství německých hráčů, kteří jsou doplněni o několik Kanaďanů a Američanů. Druhou nejpočetnější národnostní skupinu ale u Lišek tvoří Češi. Česká kolonie činí hned čtyři jména. Mimo jiné i Daniela Schwambergera, jenž před sezonou přišel z Ravensburgu a jehož si fanoušci Stadionu jistě pamatují z ročníku 2014/2015, kdy odehrál za Litoměřice 35 utkání.

I další čeští hráči v týmu Lužice mají převážně prvoligové zkušenosti. Obránce Jakub Kania oblékal v Chance lize v dřívějších dobách dresy Třebíče, Znojma, Hradce Králové, Kladna a Frýdku-Místku. Odchovanec Litvínova Ondřej Poživil pak působil v Chomutově, Prostějově, Kadani, Mostu, Táboře, Vrchlabí a Hradci Králové. Poslední sezony ale strávil v Anglii, Francii a nyní v Německu. Českou letku v Lužici uzavírá Tomáš Andres. Odchovanec ústeckého Slovanu přičichl k nejvyššímu hokeji ve Slavii, za kterou odehrál i 24 utkání v Tipsport extralize. Následně přes Ústí, druholigový finský tým KeuPa, Tábor z druhé české ligy, francouzské Nice a Lyon zamířil do Lužice.

Kališnická příprava? Tři výhry, tři prohry

Stejně jako Lužice mají i kališníci za sebou šestici přípravných duelů s vyrovnanou bilancí tří výher a tří proher. Stadion si na úvod přípravy nedokázal poradit po tuhém boji s extraligovým Litvínovem, načež doma vysoko smetl ústecký Slovan. Přípravná fáze pak pokračovala třemi venkovními zápasy na kluzištích Chomutova, Sokolova a Ústí nad Labem. Jen v Ústí pak Litoměřičtí dokázali zvítězit.

Zatím poslední utkání sehrál Stadion v domovské Kalich Areně proti chomutovským Pirátům. Do tohoto zápasu vstoupil litoměřický tým díky kempu reprezentace U20 a mnoha zraněním či nemocem v dosti pozměněné sestavě. V útočné fázi řádil především dvougólový Kristian Kangas, díky čemuž zvládli kališnicí utkání s výhrou 4:3.

Na zápas se těším, je první po dlouhé pauze, říká Jan Strejček

Další utkání mají litoměřičtí hokejisté po týdnu, úterní utkání s Benátkami totiž bylo kvůli početné marodce zrušeno. Proto se na něj tým podle obránce Strejčka velmi těší. On sám ze zdravotních důvodů vynechal i zápas předešlý, proto se rád opět vrátí do zápasového kolotoče.

„Soupeř hraje druhou nejvyšší německou ligu, je skvělé, že se s nimi můžeme srovnat,“ takový přikládá bek Litoměřic význam a přínos následnému zápasu s Lužicí. Zároveň neztrácí víru a doufá v další domácí vítězství letošní letní přípravy.

Radost z Korkiakoskiho gólu do branky Lišek

„Vůbec soupeře nesleduji. Připravujeme se na každé utkání stejně a když zvládneme vše, co máme, tak vyhrajeme,“ tolik řekl Strejček o přípravě Stadionu na toto utkání. V rámci celé letní přípravy ale zůstává při zemi. Stále vidí ve hře určité nedostatky, které musí tým do sezony vypilovat. „Trénovali jsme screeningy, ve kterých máme trochu rezervy, zároveň se musíme zaměřit na obranné pásmo, přebírání hráčů a blokaci střel,“ tak popsal to nejdůležitější, na co je třeba se ještě zaměřit. Na druhou stranu vidí i pozitiva. To hlavní v tahu na branku, neboť v týmu je mnoho mladých hráčů, kteří se toho nebojí.

Minulé vzájemné utkání v loňské letní přípravě mezi oběma soupeři zvládl lépe Stadion, který dokázal zvítězit 4:3. Podle trenéra Tvrzníka se v zápase začala objevovat již herní taktika, na kterou se v trénincích týden předtím tým zaměřoval. Gólman Schmidt musel postupně lovit puky od Markuse Korkiakoskiho, Ondřeje Buchtely, Patrika Marcela a Jana Kloze, kdežto Tomáš Král inkasoval od Feodora Boiarchinova a ve dvou případech od Clarkeho Breitkreuze. Právě ten nasbíral v sezoně osmnáct gólů a patnáct asistencí a dá se říct, že bude velkou palebnou silou Lišek i nadále. Podaří se Stadionu navázat na předchozí vzájemné utkání a po týdenní zápasové pauze opět vyhrát. To se na ledě Kalich Areny dozvíte již zanedlouho, úvodní buly padne v 18 hodin. Textový přenos bude k vidění na Onlajny.com