23. 7. 2019 | Martina Kramerová

Aleš Pavlas o startu ledové přípravy: Už jsem se těšil na fórky v kabině

V uplynulé sezoně patřil mezi klíčové hráče Stadionu. Aby také ne. Kapitán Aleš Pavlas předváděl skvělé výkony na ledě a mimo něj působil jako správný lídr pro své mladší spoluhráče. Soutěžní ročník zakončil hodně pomlácený, v průběhu letní pauzy se ale dal do kupy a už se opět těší na svůj další hokejový rok. I když je pro něj příprava každý rok náročnější. „Při prvním tréninku jsem se na ledě moc dobře necítil. Ale už jsem se těšil do kabiny, na každodenní program a fórky,“ prozradil sedmatřicetiletý obránce.

V pondělí jste s týmem absolvoval první společný trénink na ledě. Jak jste se na ploše po dlouhé pauze cítil?

Musím říct, že jsem se moc dobře necítil. Přijde mi, že každá sezona je těžší a těžší. Led byl měkký a těžký, ale byl to první trénink, abychom se s tím po pauze zase seznámili. Někomu to šlo líp, někomu hůř. A já byl mezi těmi horšími.

Suchou přípravu jste absolvoval individuálně a se spoluhráči se setkal až teď. Jak jste se do kabiny těšil?

Těšil jsem na srandu, která v kabině je. Přece jen je to lepší, než když se trénuje v menší skupině, jak to mám při suché přípravě poslední roky já. Ale i kluci, se kterými jsem trénoval, nejdou pro vtip daleko, tak mi to ani tolik nepřišlo. Ale už jsem se do kabiny těšil na každodenní program, kdy létají fórky a jeden nenechá na druhém nit suchou. To mě baví.

Kromě vlastní individuální přípravy jste trénoval i mládež. Jak se daly tak náročné aktivity skloubit?

Protože to takhle mám už pátou sezonu, už vím, co sám potřebuju, a tak nějak i to, co potřebují děti, abych nešidil ani jednu stranu. Vždycky si to naplánuju tak, aby se to dalo skloubit. A už mám svůj věk, takže si kolikrát ze svého trochu uberu, nebo naopak přidám. Podle toho jak potřebuju, což je super.

Měl jste připravený plán od tehdejšího kondičního kouče Martina Iterského, nebo si díky svým letitým zkušenostem připravujete program sám pro sebe?

Poslední roky trénuju v centru Martina Tvrzníka, což mi vyhovuje. Známe se dlouho a přípravu mám přesně na tělo. S Martinem Iterským jsme to konzultovali, trenéři věděli, co dělám. Podstoupil jsem i zátěžové testy, které ukázaly nějakou fyzickou připravenost. Myslím, že to probíhá tak, jak by mělo.

Co vše bylo součástí vaší "suché". Tradiční cvičení, nebo i něco jiného?

Byly tam běhy, síla, odrazy, rychlost. To, co dělají kluci. Jen to dělám v menší partě a kvůli tomu, že mám z minulých let hodně zdravotních komplikací, tak spoustu věcí dělat nemůžu. Proto si myslím, že je lepší, když trénuju sám a můžu dělat cviky, které můžu. Navíc můžu makat podle sebe a nekoukat na druhé.

Loňskou sezonu jste končil se spoustu šrámů a zranění. Podařilo se vám vše v pořádku vyléčit?

Ta hlavní zranění, která jsem si přivodil v play-off, jsou vyléčená. Celkově už asi nikdy nebudu úplně zdravý, ale beru to tak, jak to je. Ty hlavní problémy se podařilo odstranit, protože jsem měl hodně času na to se s nimi vypořádat. Myslím, že po zdravotní stránce jsem v rámci možností připravený.

Po necelých dvou týdnech na ledě přijdou první přátelské zápasy. Jste natěšený i a tuhle fázi přípravy?

Tím, že je pro mě rok od roku těžší, než si to sedne, počítám určitě tři týdny. S trenéry jsme si dali nějaký plán ohledně přípravných zápasů. Měl bych odehrát takový počet, na kterém jsme se domluvili, abych byl připravený na první mistrák a forma byla naladěná na tu správnou notu. Mám to nastavené tak, že vše směřujeme ke startu ligy, který se uskuteční 11. září.