8. 7. 2019 | Vít Trubička

Juniorský mistr světa v inlinu Jan Mlčák: Zlato? Pořád si to neuvědomuju

Svou první reprezentační akci s českou juniorskou inline hokejovou reprezentací má za sebou mladý obránce Stadionu Jan Mlčák. Na World Roller Games v Barceloně navíc dosáhl úspěchu nejvyššího, povedlo se mu totiž získat zlatou medaili. Jak si průběh šampionátu užíval a jak hodnotí počátek angažmá v Litoměřicích?

První reprezentační akce s inline hokejem a hned zlato. Jaké byly pocity bezprostředně po finále?
Samozřejmě to bylo něco neuvěřitelného. Pořád si nějak ještě neuvědomuji, co jsme vlastně udělali za úspěch.

Jan Mlčák s pohárem pro vítěze WRG 2019 v Barceloně

Jak náročná byla cesta za triumfem? Který zápas byl tím nejsložitějším?
První dvě utkání na šampionátu byly spíše na rozehrání. Následný zápas s Kanadou už nás prověřil o něco více. Od té doby už byly zápasy stále jen těžší a těžší. Pro mě osobně bylo nejsložitější utkání s Francií, kde nám šlo o vše.

Jak jste si vy sám užíval průběh barcelonského mistrovství?
Snažil jsem se jej užívat co nejvíce to šlo. Dá se říct, že kromě zápasu jsme měli celý den volno. Se spoluhráči jsme tak chodili hrát fotbálek či do moře.

Bylo zlato tím hlavním cílem, který jste si s týmem stanovili?
Ano, cíl vyhrát zlato už jsme si stanovili před odletem a šli jsme si celou dobu za ním.

Jak probíhala příprava na samotný šampionát?
S reprezentací jsme měli jeden kemp v Chrudimi. Těsně před odletem jsme se ještě sešli v Praze, kde jsme jeden den trénovali. Pak už jsme se připravovali v Barceloně.

Dá se říct, že vám k nominaci do reprezentace pomohl i zisk zlata s Přerovem v inline hokejové extralize juniorů?
Je to možné. Myslím si ale, že trenéři už dopředu věděli, koho budou chtít a s kým počítají. Dá se to tak těžko říct.

2+4
Takovou bilanci zaznamenal Mlčák během šesti odehraných zápasů na šampionátu.

Jaký má inline hokej přínos ve vaší hokejové kariéře?
Já už s inline hokejem začal v osmi letech, přičemž každý rok v létě si rádi společně zahrajeme. Osobně si myslím, že mi to celkově pomáhá v hokeji zejména co se týče trpělivosti.

V Litoměřicích máte za sebou „suchou“ část letní přípravy. Jak náročné to pro vás bylo a bylo něco, na co jste si musel po novu zvykat?
Do kolotoče jsem nastoupil zhruba v polovině letní přípravy. Ze začátku jsem úplně nevěděl, do čeho přesně půjdu. Hned první trénink mi ale všechno, co jsem neznal, bylo vysvětleno. Většinu cviků jsem ale znal, takže jsem určitě rád za tuhle příležitost.

Vítězná fotka juniorské reprezentace

Čeká vás zároveň přípravný kemp reprezentace U20 ve Finsku, byl jste i i na tom úvodním v Jihlavě. Jak na vás působil? Vidíte šanci zabojovat o místo v sestavě pro domácí MS?
Pro mě to byl první posezonní kemp, takže to bylo trošičku znát. Za tuhle pozvánku jsem určitě rád. Je mým cílem pro tuto sezonu, co se reprezentace týče, zúčastnit se jako hráč samotného závěrečného turnaje.

Mělo by mít v tomto ohledu přínos i to, že v Litoměřicích budete pravidelně nastupovat pod trenérem U19 Brukem?
Je to možné. Koneckonců kvůli tomu jsem vlastně tady. Bude se zde hrát stejný systém, takže určitě to pro mě bude výhodou. Nejdřív se musím poprat o místo a doufám, že úspěšně.

Autor úvodní fotografie: Ronald Hansel (Juniorský hokej)