8. 7. 2019 | Alexandra Malecká

Harry Potter? Kouzla, vtip i super příběh, říká o oblíbených filmech útočník Šik

Na konci června uplynulo neuvěřitelných dvacet let od vydání první knihy o Harrym Potterovi. Knížky a následně i filmy rozpoutaly mezi dětmi i dospělými doslova šílenství a je jen málo lidí, kteří by slavného čaroděje a jeho kouzelnický svět neznali. Mezi fanoušky potterovského fenoménu patří i útočník Otakar Šik. „Zaujal mě už první díl a hned jsem věděl, že mě to bude bavit i dál. Nejvíc se mi líbí kouzla, filmy jsou hodně akční a nechybí ani vtip,“ prozradil, proč si nezapomenutelná série získala jeho srdce.

Patříte mezi fanoušky filmů o Harrym Potterovi. Kdy jste tuhle ságu viděl poprvé?
Když mi bylo asi jedenáct, viděl jsem první díl. Bylo to nejspíš o Vánocích a přivedl mě na něj brácha. Film mě hodně zaujal a hned jsem věděl, že mě bude bavit i dál. A to se taky splnilo. Postupně jsem viděl všechny díly a musím říct, že Harry Potter patří mezi mé nejoblíbenější filmové série.

Když se zaměříme na jednotlivé díly, který z nich vás zaujal nejvíc? A který naopak nejméně?
Nejvíc se mi asi líbil poslední, sedmý díl. Přišlo mi, že byl ze všech dílů nejvíc akční. A já mám akční filmy hodně rád. Navíc tam bylo i hodně soubojů a zajímavých pasáží. A nakonec to pro Harryho i dobře dopadlo. Moc mě na druhou stranu nezaujal Vězeň z Azkabanu, tedy spíš vůbec. Absolutně mě nebral.

Co vaše oblíbené postavy. Existují nějaké, nebo vás baví všechny dohromady jako celek?
Oblíbené postavy samozřejmě mám, i když jsou k sobě navzájem v tom největším protikladu. Líbí se mi Harry a Voldemort. Harryho obdivuju pro jeho sebevědomí a odvážnost. Na konci příběhu je to vlastně on, kdo může a zachrání celé Bradavice. Voldemorta mám zase rád proto, že je to klasický zloun.

Co vám na filmech a vymyšleném kouzelnickém světě přijde nejzajímavější?
Nejzajímavější je pro mě samozřejmě kouzla a skvěle vymyšlený svět, který má hlavu a patu. Je to neskutečně propracované. Postavy, kouzla, příběh. Navíc je hodně poutavý i osud samotného Harryho, který už měl předtím, než se narodil, určenou budoucnost jako nadaný kouzelník. Filmy jsou navíc akční a nechybí ani prvky komedie, což děj pokaždé odlehčí, a to je super.

Létat na koštěti? To by byla paráda, říká Šik

Pokud byste si mohl vybrat nějakou čarodějnickou schopnost? Jaká by to byla?
Žádnou vysněnou schopnost asi nemám, ale líbilo by se mi, kdybych uměl létat. Klidně jen na koštěti.

Nesnil jste jako malý o tom, jaké by to bylo, kdyby přišel dopis z Bradavic a vy si mohl vyzkoušet žít jako Harry?
Ne, to asi ne. Ani jsem nedostal šanci tomu věřit v dětském věku. Jak jsem říkal, tak na Harryho jsem začal koukat asi v jedenácti, a možná proto mě to ani nikdy nenapadlo.

Nebyl jste se podívat v potterovských ateliérech, které jsou v Londýně a na Floridě, abyste si oblíbený svět ještě přiblížil?
Bohužel ne, v Anglii jsem ještě nebyl, ale bavili jsme se o tom s bráchou, že bychom tam někdy jeli. Tak nám to snad vyjde. Tyhle ateliéry nás hodně lákají.

V době největší slávy i v poslední době se roztrhl pytel s tematickým věcmi značky HP. Vlastníte něco takového?
Ne, to ne. Nikdy jsem si takové věci sám nekupoval. Ale je pravda, že doma ještě možná mám nějaké tričko. Ale to už mi nejspíš bude malé.

Mluvili jsme především o filmovém zpracování. Četl jste i knížky, které byly předlohou?
Četl si knihy o Harrym Potterovi od J.K.Rowlingové? Ne, nečetl. Já celkově moc nečtu. Chtěl jsem se k tomu jeden čas dokopat, ale samotný film s příběhem mi stačil.