4. 7. 2019 | Vít Trubička

70 let litoměřického hokeje: Vzestup a pád vojenské Dukly

Litoměřický hokej slaví sedmdesátku. K této příležitosti jsme si pro vás připravili celou sérii článku, zabývající se historií a vývojem hokeje v Litoměřicích. Jako první se budeme věnovat Dukle. Klubu, který tradici hokeje v Litoměřicích zavedl a pod jejíž značkou také dosáhl doposud největších úspěchů.

První hokejový oddíl v Litoměřicích byl založen v roce 1949 pod názvem Radobýl Litoměřice. Už v té době se jednalo o oddíl vojenský, neboť byl založen z iniciativy několika příslušníků tehdejší Československé lidové armády, jmenovitě pak pana Františka Bruzla. Pod jménem Radobýl ale litoměřický hokejový tým vydržel pouhé dva roky. Od roku 1951 nesl jméno PDA Litoměřice, načež od roku 1956 již známé Dukla Litoměřice. F. Bruzl se také stal prvním trenérem Dukly, byl jím od roku 1950 do roku 1956, následně mezi lety 1962 a 1969 trénoval litoměřickou rezervu. Významným trenérem té doby byl i A. Haukvic, který Duklu trénoval v období ohraničeném letopočty 1959 a 1963

Právě v sezoně 1956/1957 se litoměřická Dukla účastnila poprvé kvalifikace o 2. ligu. Ve skupině B tehdy bojovala se Spartakem Kolín Tatra a Spartakem Holoubkov. Litoměřice se umístily na prvním místě jen díky lepším vzájemným zápasům s Kolínem. Zatímco doma vyhrály nad Středočechy 3:1, v Kmochově městě podlehly tamější Tatře 2:3. Ovšem i Kolínští se postupu v této sezoně dočkali. Díky rozšíření druhé ligy nakonec nepostupoval jen vítěz kvalifikace, jak bylo zprvu avizováno, nýbrž všechny tři celky, a to jak v české skupině B, tak v moravsko-slovenské skupině A, jejíchž součástí byla bratislavská Slavia, Dynamo Žilina a Sokol Těšetice.

Druhou ligu již Litoměřičtí hráli na nově otevřeném zimním stadionu v Ústí nad Labem, jehož provoz byl zahájen v roce 1956. Na bližší přesun si museli hráči Litoměřic počkat jedenáct let, než se otevřel stadion v sousedních Lovosicích. Právě lovosický stadion otevírala litoměřická Dukla 11. října 1967 utkáním se švýcarským Davosem, přičemž fotografie z utkání celý příběh uvádí. Na přesun do samotných Litoměřic ale museli hráči čekat ještě dalších pět let.

V premiérové druholigové sezoně se litoměřické Dukle celkem dařilo. Se ziskem sedmnácti bodů se umístila na bronzové příčce s pouhou jednobodovou ztrátou na druhé Dynamo Karlovy Vary. Za sebou kupříkladu nechala následovníka slavného pražského LTC, Dynamo Praha (dnešní Slavii Praha), které navíc v té době sestoupilo.

V ročníku následujícím se litoměřická Dukla udržela na klidném šestém místě, o postup se poprvé Litoměřičtí poprali v sezoně 1959/60, kdy ovšem nakonec z druhého místa koukali se sedmibodovým odstupem na první Slavoj České Budějovice. Postup do nejvyšší československé soutěže tak přišel až v sezoně následné, kdy si jej Dukla vybojovala o dva body před Havlíčkovým Brodem. Nejvyšší soutěž též Dukla hrála i v sezoně 1963/64.

Dukla v nejvyšší soutěži

Původní logo Dukly Litoměřice

V nejvyšší lize odehrál litoměřický tým v obou sezonách 64 utkání, z nichž osmnáct vyhrál, v sedmi odešel se soupeřem smírně a zbylých 39 prohrál. Brankový poměr v součtu obou ročníků činil 240:370. Nelze ovšem říci, že by v té době hrál v Litoměřicích slabý tým. Partu kolem sparťanské legendy Jana „Gusty“ Havla tvořilo několik dalších jmen jako Milan Koks, J. Termer, Josef Beránek st., Stanislav Neveselý, J. Justra, P. Janiurek, J. Kožela, J. Piskač, B. Kocourek, M. Lacký, L. Maršík, J. Selvek, M. Vopička, M. Lexa a M. Horák. Všichni si zde ovšem kroutili povinnou vojenskou službu, jinak jejich mateřské kluby byly VŽKG Ostrava, TJ Gottwaldov, CHZ Litvínov, ZKL Brno, Tesla Pardubice, VSŽ Košice, Motorlet Praha a jistě mnohé další. Druhý pád byl navíc o to smutnější, neboť Litoměřice neudržely ligu jen o jediný bod od TJ Gottwaldova (dnešních PSG Beranů Zlín) a už nikdy se do ní neprobojovaly.

Od roku 1962 navíc souběžně existoval B tým Dukly v nižších soutěžích. Hlavní tým hrál až do sezony 1968/69 druhou ligu, ze které ovšem v prvních dvou letech bojoval zpět o postup. Před sezonou 1969/70 se ovšem odhlásil i z druhé ligy, jeho místo zaujmul sokolovský Baník, a tím skončila první éra litoměřického hokeje pod názvem Dukla, neboť oddíl byl v roce 1969 rozpuštěn.

V textu byly využity informace z knihy Karla Guta a Václava Paciny: Malá encyklopedie ledního hokeje (1986), webu http://avlh.sweb.cz/ a osobního archivu p. Jana Luňáčka. Úvodní fotografie pochází ze státního archivu, její elektronická verze z webových stránek MěÚ Lovosice.