27. 5. 2019 | Martina Kramerová

Fin číslo 2. Stadion do svých řad ulovil útočníka Kangase

V minulé sezoně zářil v dresu Litoměřic Markus Korkiakoski, letos se k němu může přidat i jeho krajan Kristian Kangas. Šestadvacetiletý útočník s klubem podepsal smlouvu a stal se novou posilou kališníků. Finské pravé křídlo má zkušenosti především z 2. finské ligy, kde nastupoval za SaPKo, Peliitat či Hermes. V dresu Kärpät Oulu si připsal i několik startů v nejvyšší soutěži.

Kališníkům začala na začátku tohoto týdne společná letní příprava, do níž se zapojila i jedna z nových posil. Tou je finský útočník Kristian Kangas, který doposud nastupoval jen v domovském Finsku. Šestadvacetileté pravé křídlo za sebou má štace ve druhé i první finské lize. V sezoně 2017/2018 se mihl v dresu Kärpät Oulu.

V Mestis, což je druhá nejvyšší finská soutěž, oblékl trikot týmů SaPKo, Hermes, RoKi či Peliitat. Dohromady naskočil do 257 zápasů a připsal si v nich 141 kanadských bodů za 60 branek a 81 nahrávek. V uplynulé sezoně byl na soupisce mužstva Hermes, kde nastřádal 49 startů, v nichž zaznamenal 15 branek a 15 asistencí. V play-ff pak během šesti utkání nasázel tři branky.

Do Litoměřic přichází hned z několika důvodů. Ty osvětlil předseda klubu Daniel Sadil. „U Kristiana jsme koukali na čísla, informovali se. Věříme, že to bude výborný hokejista, který bude stejně platný jako Markus Korkiakoski,“ řekl o angažmá dalšího hokejisty ze země čerstvých mistrů světa.

„Měl by mít herní přínos v našich připravených formacích. Zároveň se nám líbí i kombinace toho, že tu bude další hráč mluvící anglicky a finsky. Pro mladé hráče je to dobrá škola. Setkají se s jiným stylem hokeje, jinou školou a navíc musí při komunikaci překonávat jazykovou bariéru, což jim do budoucna může pomoct. Navíc si myslíme, že to bude jednodušší i pro Markuse, který tady loni trávil veškerý čas na ledě i mimo něj,“ přiznal Sadil. Fanoušci Stadionu se tak mohou těšit na zahraniční posilu číslo 2 i případnou spolupráci finské dvojice.