21. 5. 2019 | Martina Kramerová

Kališníci a MS: Líbí se mi, jak hrajeme, hlásí Kadlec. Atmosféra? Podle Strejčka úžasná

Světový šampionát na Slovensku je už více než týden v plném proudu a takřka celá republika se zahalila do národních barev, aby mohla co nejlépe fandit národnímu týmu. Výkony české reprezentace bedlivě sledují i hráči Litoměřic, kteří si výkony party okolo trenéra Říhy zatím velmi pochvalují. Stejně tak jsou nadšení i z atmosféry, jež v dějišti mistrovství světa panuje. Někteří ji dokonce při návštěvě několika zápasů zažili na vlastní kůži. „V Bratislavě to bylo super, nemělo to chybu,“ říká útočník Martin Kadlec. „Jedním slovem úžasný,“ kontruje bek Jan Strejček.

Letošní hokejová sezona právě v těchto chvílích vrcholí. Jako již tradičně představuje parádní tečku mistrovství světa, které se tentokrát koná na Slovensku. Do Bratislavy a Košic se tak sjela řada hvězd, jež už více než týden usilují o trofej pro světové šampiony.

Na MS se byli podívat třeba Martin Kadlec a Tomáš Král, kteří se v Bratislavě potkali s předsedou Stadionu Danielem Sadilem.

Na bratislavském stadionu Ondreje Nepely se prozatím daří i českým hokejistům, kteří si během skupinové fáze připsali šest triumfů a jednu porážku. Zvítězili nad Švédy, Nory, Lotyši, Rakušany, Italy a Švýcary, prohráli jen s ruskou sbornou. Teď už jen čekají na výsledky ostatních zápasů a svého soupeře pro čtvrtfinále.

Zajímavé bitvy šampionátu sledují i hráči Litoměřic. „Koukám skoro na všechny zápasy,“ uvedl obránce Strejček, který se byl podívat i na několika utkáních přímo v Bratislavě. „Atmosféra? Jedním slovem úžasná,“ chválil. Vedle něj do dějiště šampionátu zavítali i brankář Tomáš Král nebo Martin Kadlec. „V Bratislavě to bylo super. Nemělo to chybu. Až na chladné počasí,“ popsal své zážitky zkušený útočník, jenž vedle českých utkání hodně kouká i na Švédy. A na stadionu se dokonce potkal s hvězdným Jaromírem Jágrem.

Právě hodnocení českého celku z pohledu legendárního hokejisty kvitoval i gólman Král. „Souhlasím s Jardou Jágrem. Líbí se mi, jaký hokej hrajeme. Myslím, že hrajeme výborně. Máme hodně hráčů, kteří dávají góly. Nechci to zakřiknout, ale letos podle mě máme šanci udělat nějaký úspěch. Ale všechno to zase bude o jednom zápase a uvidíme, koho dostaneme,“ řekl.

Kdo na ledě zaujal? Hronek nebo Kučerov

Vzhledem ke své pozici na hřišti hodně kouká i na výkony brankářů. „Samozřejmě je sleduju a jsem zvědavý, jak to trenéři vymyslí. Mají určitě zamotanou hlavu. Sám bych asi nevěděl, koho vybrat. Oba jsou ale dost dobří na to, aby to zvládli. Ať už trenéři vyberou jakkoliv, nebude to určitě chyba,“ zamyslel se.

Výkony české reprezentace se zatím líbí i Kadlecovi. „Češi podávají dobré výkony. Líbí se mi, že neodpalujeme puky, abychom se zbavili zodpovědnosti, a snažíme se je dávat do hokejek. Nejvíc se mi zamlouvají výkony obránce Filipa Hronka,“ přiznal. Své oblíbence má i mladý forvard Dominik Sklenář. „Líbí se mi Mantha, Kučerov nebo můj hodně oblíbený hráč Nylander,“ vyčetl.

Fandí ale samozřejmě Čechům. „Pokud je to možné, koukám na MS každý zápas. Naši hrají dobře. Myslím, že jim hodně pomohla výhra nad silným Švédskem. Snad to dotáhnou co nejdál,“ přeje si. Palce mačka u televize i zadák Jiří Jebavý. „Sleduju hlavně naše zápasy, a pak zajímavé duely mezi těmi top týmy. Když hrajeme večer, otevřu si doma pivo a v klidu koukám. Fandím především klukům, které znám a se kterými jsem dřív hrál. Třeba Kubovi Voráčkovi, Radko Gudasovi nebo Michalům Frolíkovi s Řepíkem,“ uzavřel.