11. 5. 2019 | Martina Kramerová

Předkola či přímý postup! Nový model soutěže? Jsme spokojení, říká Daniel Sadil

Chance liga bude mít v příští sezoně zcela jinou podobu. Výkonný výbor posvětil zbrusu nový herní model, který si odhlasovaly samy kluby, jež vybíraly ze tří možných variant. Jednotlivé týmy tak čeká třicet základních kol a následné nadstavby. Vítěz soutěže bude znám 29. dubna 2020 a zajistí si přímý postup do extraligy. Místo Kladna, které postoupilo do nejvyšší soutěže, si Chance ligu zahraje Chomutov, ze 2. ligy do ní přibyl Sokolov. Ještě v příštím soutěžním ročníku se nebude sestupovat. „Byli jsme zvědaví, jak vše dopadne. Za mě a za vedení klubu jsme s tímto výběrem naprosto spokojení,“ přiznal předseda klubu Daniel Sadil.

Jednotlivé kluby Chance ligy odsouhlasily novou podobu Chance ligy. Od sezony 2019/2020 se tak bude hrát podle nového herního modelu. Zástupci týmů mohli vybírat ze tří možných variant, nakonec zvolili variantu C.

V druhé nejvyšší soutěži se tak odehraje 1. část o třiceti kolech, v níž se každý tým utká s každým dvoukolově systémem doma-venku. Poté se týmy rozdělí na dvě skupiny. Mužstva na prvním až osmém místě si zahrají čtyřkolově o co nejlepší pozice pro play-off, celky na deváté až šestnácté příčce se stejným způsobem střetnou o dvě místa do předkola vyřazovací části.

První šestka automaticky postupuje do play-off. Sedmý tým s desátým a osmý s devátým zabojují v sériích na tři vítězná utkání o dvě zbylá místa pro čtvrtfinále. Celkem se tak odehraje 58 kol. Vyřazovací část, tedy čtvrtfinále, semifinále a finále, se odehraje na čtyři vítězná utkání. Z finálové bitvy vzejde přímý postupující do extraligy, který bude moct slavit postup nejpozději 29. dubna.

„Ohledně změny modelu soutěže jsme samozřejmě byli zvědaví, jak budou mužstva hlasovat a jak vše dopadne. Už v uplynulé sezoně jsme měli signály, že by týmy z Moravy chtěly mít samostatnou skupinu, protože zápasy s českými celky u nich nejsou tak navštěvované jako „místní“ derby. Hlasování ale ukázalo, že si kluby žádají, aby byla liga společná a týmy se potkávaly napříč republikou. Za to jsem rád,“ řekl o výrazné změně předseda klubu Daniel Sadil.

Zároveň popsal některé z důvodů, díky kterým je pro něj i klub tato varianta vítaná. „Stejně jako většina ostatních týmů jsme si přáli, aby bylo předkolo a fanoušek viděl, že je stále o co bojovat. Věřím, že po loňské úspěšné sezoně uděláme všechno pro to, abychom byli v horní části tabulky a nemuseli se předkolem vůbec zabývat. Za mě a za vedení klubu jsme s tímto výběrem naprosto spokojení,“ přiznal.

Soutěž zároveň bude ještě příští sezonu nesestupová a bude po postupu Sokolova ze druhé ligy čítat 16 účastníků. Místo Kladna, které si vybojovalo postup do extraligy, se v Chance lize objeví po sestupu Chomutov.