27. 4. 2019 | Martina Kramerová

Bek Marcel zůstává kališníkem: Jsem moc rád, že se mnou trenéři počítají

Řízný obránce, který v průběhu celé sezony vzbuzoval respekt. K tomu sbíral parádní čísla v obranné činnosti, a dokonce pomohl týmu i několika důležitými brankami. Patrik Marcel se v uplynulém ročníku blýskl výbornými výkony. Díky nim si vysloužil smlouvu i pro ten následující. Čtyřiadvacetiletý zadák tak bude i nadále vyztužovat obranné řady v kališnickém dresu. „Jsem moc rád, že se mnou trenéři počítají. Můžu se v klidu soustředit na hokej. Udělali jsme spoustu práce. Těší mě, že v tom můžu pokračovat,“ říká.

Uplynulá sezona byla pro klub i vás samotného v mnoha ohledech úspěšná. Navíc jste podepsal novou smlouvu na další rok. Jak moc si toho ceníte?
Je to poprvé v kariéře, co nemusím řešit, co bude po sezoně a kde budu další rok hrát. V předchozích letech jsem nikdy nevěděl, co bude. Proto jsem moc rád, že se mnou trenéři počítají i dál. V Litoměřicích jsem spokojený. Myslím, že jsme za ten rok udělali spoustu práce a hráli jako tým. Těší mě, že v tom budu moct pokračovat.

Jak velká je to úleva, že přes léto nemusíte řešit angažmá a můžete se v klidu připravovat na další sezonu?
Pokaždé jsem přes léto normálně pracoval. Hokej jsem měl navíc, protože to pro mě pořád je nejistá práce. Člověk odehraje sezonu a i když se mu třeba povedla, může se stát, že se najedno nikdo neozve. Teď se můžu v klidu soustředit jen na hokej a nemusím řešit, co bude dál.

Berete novou smlouvu i jako ocenění vaší práce a určitou formu poděkování za odvedené služby v barvách klubu?
Určitě. Doufám, že jsem si tu smlouvu svými výkony zasloužil a budu se snažit, abych se na na další sezonu co nejlépe připravil a odváděl v klubu co nejlepší práci.

9+16
Tolik branek a asistencí nasbíral Marcel v uplynulé sezoně.

Když se podíváte na statistiky obranné činnosti. Ať už na inkasované góly nebo zblokované střely. Jak byste z tohoto pohledu a s odstupem času zhodnotil sezonu?
Myslím, že z pohledu zblokovaných střel to bylo hodně dobré. Několik hráčů dokonce v téhle statistice podle mě skončilo na nejvyšších příčkách v rámci celé ligy. Inkasovaných branek mohlo být méně, ale ani to nebylo tak hrozné. Celkově si myslím, že i z pohledu obrany byla sezona úspěšná.

Po konci základní části přišlo play-off, které bylo hodně vyhrocené. Jak moc těžké bylo udržet v některých chvílích nervy na uzdě?
Musím říct, že v zápasech mívám velké emoce. Občas je těžké to ukočírovat, protože člověk je zapálený do hry a snaží se udělat co nejvíc pro tým. Proti Jihlavě to bylo hodně náročné a vyhrocené, ale to k takovým bitvám patří.

V Jihlavě vás ostře narazili na mantinel a Markus Korkiakoski vás pomstil. Ukazuje to na soudržnost týmu? Že když nemůžete vy, zjedná respekt někdo další?
Určitě je to super věc. Markus mi to pak v autobuse zpátky asi desetkrát zopakoval, abych si to pamatoval a příště ho taky chránil. Je opravdu fajn, že mě šel hnedka takhle pomstít a ukázal, že se jich nebojíme. K hokeji tohle patří. Ale navíc to vypovídá o tom, že jsme tady byli super parta, nehrálo se na žádné hvězdy, jeden se na ledě za druhého obětoval a nikdo si na nic nehrál.

Sezona? Vše fungovalo na jedničku, chválí Marcel

Bitky přišly i v základní části. Vy osobně za sebou máte třeba střet s kadaňským Klímou. Berete to spíš jako podívanou pro diváky, nebo v tu chvíli převládá snaha protihráče srovnat do „latě“?
Ten moment si pamatuju. Dohrál jsem kadaňského hráče a Klíma hned přijel a chtěl ho pomstít. A nakonec to skončilo bitkou. Jinak to nevyhledávám. Nechci se nějak prát. Vždycky jen „zaštěkám“ a doufám, že ti hráči odjedou.

Jaká pro vás byla uplynulá sezona z celkového pohledu? S ohledem na herní projev, výsledky, partu v kabině, servis…?
Myslím, že tu všechno fungovalo na jedničku. Od trenérů, přes kustody až po hráče. V kabině to byla paráda. Hrál jsem v týmech, kde byli někteří hráči, co za sebou měli spoustu úspěchů a bylo to znát. Parta tam nebyla taková. Tady všichni makali, všichni byli na stejné vlně, nikdo se nad nikoho nepovyšoval. Určitě to pro nás byl jeden z faktorů úspěchu. Celkově myslím, že i přes hořký konec byla sezona úspěšná.

Patrik Marcel bude bojovat za Stadion i v příští sezoně.

Ve čtvrtfinále proti Jihlavě jste sice nebyli favorit, ale dokázali soupeři pěkně zatopit. Jak jste se srovnal s koncem sezony?
Je samozřejmě smutné, že jsme vypadli. Do play-off jsme šli s tím, že jdeme na tým z první pozice a můžeme jen překvapit. Je pravda, že se hrálo v určitých momentech tak vyrovnaně, že z toho mohl být i malý hokejový „zázrak“, ale bohužel. Nakonec to nevyšlo. Já osobně se s takovými věcmi vyrovnávám dobře. Není to tak, že bych pak měsíc nepřemýšlel o ničem jiném než o tom, že jsme vypadli.

Před startem letní přípravy máte poměrně dlouhé volno. Jak ho trávíte?
Snažím se především pořádně odpočívat. Pak se snažím chodit na box, což je pro mě oblíbený sport, který mi pomáhá se odreagovat a navíc i nabírat kondici. Samozřejmě plním zadaný individuální plán. Taky trávím hodně času s rodinou. Celou sezonu jsem jen trénoval, hrál zápasy a spal, takže přítelkyně už se těšila, až budu mít víc času pomáhat doma.