1. 4. 2019 | Vít Trubička

Sezóna mládeže pod drobnohledem. Jak se kališníkům dařilo?

Všem mládežnickým výběrům Stadionu nedávno skončila sezóna, kterou následně doplnila řada turnajů jednotlivých kategorií. Většina týmů se pohybovala ve středních patrech tabulky. Asi nejúspěšnější soutěžní ročník zaznamenal juniorský celek, jenž se po delší době probojoval do lepší nadstavbové skupiny, v níž si vedl velmi obstojně. Činila se ale i další litoměřická mužstva.

Junioři

Jak bylo již zmíněno, juniorský tým zažil povedenou sezónu. K tomu kališníkům pomohla řada hráčů, kteří se vrátili z extraligových celků. Litoměřický dres znovu oblékli Jan Smola ze Sparty, Ondřej Skokan z Chomutova, Josef Vokurka ze Znojma a Ondřej Damašek z Litvínova.

Junioři po domácím utkání s celkem Klatov
Autorka fotografe: Juliana Zash

Zejména v základní části se kališníci činili. Po deseti úvodních kolech jim patřilo druhé místo, přičemž před sebou nechali pouze ústecký Slovan. Na své cestě základní části sbírali litoměřičtí junioři body díky vysokým výhrám nad Louny, Děčínem, Bílinou a dalšími týmy. Nestačili pouze v obou případech na pozdějšího vítěze z Ústí a v jednom případě na středočeský Mělník.

Nadstavbová skupina už byla o něco vyrovnanější. Litoměřický tým s jistou pravidelností střídal výhry i prohry. V 28 odehraných zápasech junioři dvanáctkrát vyhráli v základní hrací době, jednou v samostatných nájezdech, ovšem ve zbytku utkání odevzdali své body soupeřům. Za zmínku třeba stojí domácí výhra nad Ústím 5:4. Díky tomu se v celkovém součtu umístili na pátém místě.

„Základní část byla z našeho pohledu velmi vydařená, i přes několik nepříjemných soupeřů jsme dokázali z druhého místa postoupit do finálové nadstavby. Což už osobně beru jako úspěch, byl to náš cíl. Do finálové skupiny jsme nešli jako favorité, ale přesto jsme chtěli vybojovat co nejlepší konečnou pozici. Dlouho jsme se drželi v nejlepší čtyřce, ale nakonec na nás těsně zbylo páté místo. Chtěl bych poděkovat klukům za celou sezónu a na závěr jí hodnotím jako úspěšnou,“ našel pozitiva trenér juniorského týmu Václav Rubeš.

Dorost

Dorostenecká sezóna se v počátku nesla v podobném duchu jako sezóna juniorů. Kališníci se v základní části rovněž umístili na druhém místě za ústeckým Slovanem, ovšem nyní pouze s jednobodovou ztrátou. Litoměřičtí ztratili body pouze v úvodním kole na ústeckém ledě, další jeden pak po bitvě s Českou Lípou, kdy vyhráli až v prodloužení. V této fázi se bodově nejvíce dařilo třem hráčům – Matějovi Čechovi (6 gólů, 10 asistencí), Kryštofu Hrzánovi (11 gólů, 4 asistence) a Šimonu Peštovi (12 gólů, 3 asistence). Velmi úspěšní byli i oba gólmani. Jakub Chlouda si připsal úspěšnost 94,89 % a dvě čistá konta, Vladislav Kučera pak 92,66 % a jedno čisté konto.

Nadstavbová část už byla bohužel pro litoměřické hráče o něco smolnější. Se čtrnácti body připadlo dorostencům Stadionu osmé místo. Sice v úvodním kole kontumačně porazili kadaňské Trhače, ovšem na další bod čekali téměř měsíc, kdy podlehli rezervě karlovarské Energie v samostatných nájezdech. Další výhru pak kališníci zaznamenali až skoro o čtyři měsíce později proti Chebu.

Bodově se mohl tým opět opřít o Kryštofa Hrzána a jeho dvacet gólových tref doplněných sedmi asistencemi. Brankoviště v nadstavbě spolehlivě hájil navrátilec z pražské Sparty Josef Sluka, který si v šestnácti zápasech zajistil úspěšnost 90,59 %.

7. a 8. třída

Kategorie starších žáků je nutno brát dohromady, neboť hráči povětšinou nastupovali za oba týmy současně. Dle slov trenéra Zuziaka to bylo pro hráče náročné, ale zvládli to celkem obstojně. Za to by Pavel Zuziak chtěl poděkovat jak samotným hráčům, tak jejichh rodičům. Za obě kategorie nastupovali převážně hráči ročníků 2005 a 2006. Výjimku tvoří jen gólmani, za 8. třídu stabilně chytala Barbora Hromádková ročníku 2004 a za 7. třídu Tobiáš Tvrzník ročníku 2007.

Osmáci v souboji s Děčínem

Osmáci prokládali řadu proher několika vítězně zvládnutými duely. Nejvíce se jim dařilo proti Mosteckým lvům, když vyhráli tři ze čtyř vzájemných zápasů. Další body nasbírali v soubojích s Děčínem, v jednom případě hned všechny tři, v dalších dvou jeden po remíze. Proto nakonec hráčům Stadionu připadlo sedmé místo.

Sedmáci si vedli o něco lépe. Ve výsledkovém souhrnu o něco více převládaly vítězné zvládnuté zápasy. Z 24 zápasů jich má Stadion na kontě hned šestnáct oproti dvěma remízám a šesti prohrám. Díky tomu se sedmáci umístili na čtvrtém místě, jen velmi těsně o bod, respektive o dva, za Litvínovem a Chomutovem. Navíc na pátý Most měli Litoměřičtí náskok hned šestnácti bodů.

5. a 6. třída

Průběh sezóny dvou nejmladších žákovských kategorií Stadionu byl velmi identický. Jak páťáci, tak šesťáci zakončovali svou skupinu na předposledním místě tabulky. Hráčům 6. třídy se převážně dařilo v úvodu sezóny, kdy celkem pravidelně sbírali body po výhrách s trojicí Děčín, Most, Litvínov. Ostatně proti těmto týmům se kališníkům během sezóny dařilo asi nejvíce. Na úplném konci sezóny ještě obrali o body díky remíze Karlovy Vary.

Zatímco páťáci sbírali své výhry tak nějak průběžně s celou řadou různých týmů ve stejné soutěži. Na své cestě Stadion postupně obral o body Roudnici nad Labem, Litvínov, Bílinu, Chomutov „B“ a Most. Nejvíce se páťákům dařilo proti nedaleké Roudnici, neboť tu dokázali porážet pravidelně.

Průběh sezóny obou kategorií pak zhodnotil jejich trenér Lukáš Ransdorf. Ten ji považuje za velmi dobrou. Hlavní pozitiva jsou dle něj v přístupu hráčů a docházce na tréninky, která u většiny byla devadesáti až stoprocentní. Bylo ale vidět u hráčů, kteří na tréninky nechodí, že nestíhají herně v zápasech. „Líbilo se mi, že kluci makali na sto procent v zápasech se silnějšími soupeři, které jsme prohráli o jednu či dvě branky. Taková střetnutí jim dají víc než když my či soupeř vyhraje o deset gólů,“ vidí Lukáš Ransdorf jednu z hlavních pozitivních záležitostí. Rovněž stavěl svou filozofii na prvořadé podpoře celého týmu, až pak jedince, s tím, že není jediný hráč, na kterého by se spoléhali.

3. a 4. třída

Sezóna třeťáků a čtvrťáků dopadla dle slov jejich trenéra Aleše Pavlase dobře. Celý tým se během ní posunul opět o velký skok kupředu. Pavlas také chválí dochvilnost svých svěřenců. Řada z nich měla stoprocentní docházku na tréninky. Trochu se ale nedaří udržet základní pravidla chování kluků v kolektivu. Aleš Pavlas ale věří, že se s postupem času vše bude zlepšovat, hráči jsou ještě malí a pokud budou pracovat jako doposud, bude vše jen lepší a lepší.

Turnaje

Po ukončení svých soutěží si mladí kališníci prodloužili sezonu několika turnaji. Páťáci si zahráli na domácím ledě, kde vybojovali bronz. Šestka změřila síly se silnými soupeři na 5. ročníku mezinárodního turnaje Kalich Cup, kterého se v letošním roce účastnily takové týmy jako Liberec, Sparta nebo dánský Esbjerg IK.

Ještě předtím vyrazila na turnaj do Liberce, odkud přivezla pátou příčku. Přípravka se představila na turnaji ve Slaném, kde skončila šestá. Sedmáci si střihli turnaj v Kalich Areně a ve velké konkurenci se radovali ze čtvrtého místa.