10. 3. 2019 | Vít Trubička

Sezóna v číslech. Jak se kališníkům vedlo z pohledu statistik?

Jaká byla nedávno skončená sezona řečí čísel? Kterým hráčům se na ledové ploše dařilo nejlépe a jak si Stadion vedl v celkovém součtu s ostatními týmy? To vše prozradí statistiky, které mají kališníci v mnoha směrech hodně zajímavé.

Stadionu se vedlo úspěšně v počtu vstřelených gólů. V 56 zápasech jich kališníci nasázeli 189 a v celkové tabulce po základní části by jim v tomto ohledu patřilo šesté místo. Nechali za sebou kupříkladu i českobudějovický Motor. Naproti tomu jich Litoměřičtí obdrželi 164, což je řadilo v této kategorii na pomyslné na osmé místo. S Českými Budějovicemi se Stadion ještě dělí o šestou pozici v úspěšnosti samostatných nájezdů v základní části. Oba týmy měly shodně pět šancí na vítězství v nájezdech, přičemž byli třikrát úspěšní.

Druhé místo by Stadionu patřilo v počtu vstřelených gólů do prázdné branky. V základní části se Litoměřičtí prosadili osmkrát, lepší už byl jen Havířov, avšak jen o jediný gól.

Fanoušci při čtvrtfinále s Jihlavou.

Dost se Stadionu dařilo i v přesilových hrách. Možnost početní výhody měli kališníci 291krát, což je nejvyšší počet v celé Chance lize. Gólově se prosadil v 48 případech, čímž mu patří čtvrté místo.

Naproti tomu měl Stadion druhý nejvyšší počet oslabení, celkem 280. V 45 z nich ale inkasoval a s 83,93 % patří do středních pater této tabulky. Celkově nasbíral Stadion 868 trestných minut.

Vedoucí roli mají kališníci v obětavosti týmu. Hráči Litoměřic dokázali zblokovat nejvyšší množství střel, celkem 676. Na druhou Porubu mají navíc náskok téměř čtyřicet střel.

Na stále podobných číslech se drží domácí návštěvnost. V základní části se zastavila na čísle 1063, čímž Stadion uzavřel nejlepší desítku. Za ním už jsou týmy, počínaje Slavií, s nižší průměrnou návštěvností než tisíc diváků. Děkujeme za podporu!

V počtu vstřelených gólů se Stadion se čtrnácti úspěšnými trefami zařadil přesně doprostřed dosavadního průběhu tabulky. Naproti tomu obdržel z holí Jihlavy dvacet gólů.

Kališnická gólová radost v play-off.

Spolu se svým sokem z play-off má Stadion stejný počet využití přesilovek jako Jihlava, a to čtyři. Avšak Stadion měl o tři pokusy více, tedy celkově 25 přesilových her.

Z 22 oslabení inkasoval Stadion čtyři góly a procentuálně se úspěšnost ubráněných přesilovek soupeře zastavila na 81,82 %.

Přesně ve středu pole je Stadion v počtu trestných minut. V pětizápasové sérii s Jihlavou jich nasbíral 84.

Oproti základní části se Stadionu ve čtvrtfinále příliš nedařilo v blokaci střel. 44 zblokovaných střel zařadilo litoměřický tým na předposlední místo.

Série s Jihlavou přivedla na oba stadiony celkem 12 072 diváků. V Kalich Areně se objevilo v průměru 1 720 návštěvníků, na Horácký zimní stadion našlo svou cestu ve třech utkáních průměrně 2 877 diváků.

Produktivita? Vládli Korkiakoski a Kadlec

Nejproduktivnějším hráčem Stadionu v základní části se stal finský štírek Markus Korkiakoski. Na svém kontě má 57 kanadských bodů rozdělených mezi 24 gólů a 33 nahrávek. Navíc se zařadil na čtvrté místo v produktivitě všech hráčů Chance ligy a patří mu pozice nejproduktivnějšího zahraničního hráče v historii této soutěže.

Markus Korkiakoski byl nejproduktivnějším hráčem Stadionu v základní části.

Nejlepším střelcem litoměřického týmu se ovšem stal Martin Kadlec. Ve 44 startech si připsal o jednu trefu více než Korkiakoski. V závěru byl velmi produktivní Peter Jánský. Za jedenáct odehraných utkání se pětkrát gólově prosadil, což podpořil osmi asistencemi. Z mladších hráčů byli střelecky hodně produktivní Lukáš Rousek, kterého si později stáhla Sparta, a Otakar Šik. Oba hráči mají shodně sedm gólů a osm asistencí. Ovšem Rouskovi k tomu stačilo šestnáct zápasů, zatímco Šikovi 36.

Největší porci času na ledě dostal, jako již tradičně, Aleš Pavlas. Průměrně strávil na ledové ploše 22 minut 21 vteřin. V celkovém součtu ale nejvyšší porci ukrojil Patrik Marcel, který byl dohromady na ledě 1069 minut a 12 vteřin.

Z mladších hráčů měli nejvyššší ice timy David Kvasnička a Lukáš Rousek, oba si v průběhu sezony stáhly jejich mateřské kluby - Plzeň, respektive Sparta. Dobře si vedli také Otakar Šik, nebo před svým zraněním Michael Gaspar.

Nejčastějším hráčem Litoměřic na buly byl Jan Kloz. Do kruhu po vhazování se postavil v 960 případech a 513 vhazování vyhrál. Přes padesátiprocentní úspěšnost se přehoupl i Markus Korkiakoski.

Davida Kvasničku si pro jeho dobré výkony v průběhu sezony stáhla mateřská Plzeň

Nejtrestanějším hráčem Stadionu se stal Patrik Marcel. Během svých 54 letošních startů si odseděl více jak dva z nich na trestné lavici.

O polovinu méně trestných minut nasbírali Jan Strejček a Martin Havelka. Oba ale měli o něco méně startů, v případě Strejčka navíc téměř o polovinu. Strejček v 29 zápasech strávil na trestné 67 minut, Havelka ve 38 rovnou hodinu.

V počtu zblokovaných střel jednotlivých hráčů vede Jiří Jebavý. Do rány soupeře se vložil v 68 případech. O něco málo méně, 65 střel, zblokoval Patrik Marcel. Přes šedesát zblokovaných střel se ještě dostal Aleš Pavlas. Míra jeho obětavosti se zastavila na 61 střelách.

Ve statistice +/- suverénně vede Markus Korkiakoski s bilancí 21 kladných bodů. V závěsu za ním je Jan Strejček a jeho 18 kladných bodů. Přes deset bodů se ještě dostali Jiří Jebavý a Ondřej Smetana s +14 a Martin Kadlec s +13.

Play-off? Mužstvo táhly zkušenosti i mladíci

Peter Jánský v diskuzi s Martinem Matějíčkem.

Tabulce produktivity po pětizápasové čtvrtfinálové sérii vládnou Peter Jánský a Markus Korkiakoski, oba shodně s šesti body. Ovšem Jánský je rozdělil mezi góly a asistence, Korkiakoski se gólově prosadil jen jedinkrát, zbytek jeho kanadských bodů tvoří gólové nahrávky. V závěsu za nimi je Martin Kadlec s jednou trefou a třemi asistencemi. Dva góly dokázal vsítit Vadim Shchegolkov. Na bilanci tří kanadských bodů se dostali Daniel Voženílek a Jiří Průžek (oba shodně 1+2), Patrik Marcel a Přemysl Svoboda (oba shodně 0+3).

I v play-off strávil nejvíce času na ledě Aleš Pavlas. Do rovných 25 minut v průměru mu chybí pouhé tři sekundy. Přes dvacet minut ice-timu se ale dostalo ještě dalších pět hráčů – Patrik Marcel (22:40), Peter Jánský (20:36), Markus Korkiakoski (20:24), Ondřej Smetana (20:15) a Daniel Voženílek (20:14). Z mladých hráčů dostal největší porci času na ledě František Klejna, jehož bilance se zastavila na čase 16:20.

Filip Jirásek clonící dráze kotouče.

Buly nejvíce vycházely Dominiku Sklenářovi. Do kruhu pro vhazování se postavil ve čtyřiceti případech, přičemž byl 23krát úspěšný. O téměř deset procent nižší úspěšnost má Markus Korkiakoski, který má ovšem na kontě o 102 vhazování více. Na rovných čtyřicet procent se v úspěšnosti na buly ještě dostal Martin Štohanzl.

Bilance trestů se v play-off poněkud proměnila. Díky několika vyšším trestů této tabulce vévodí Martin Kadlec s 38 trestnými minutami. Druhý Patrik Marcel poznal nepohodlí trestné lavice ve dvanácti minutách.

V počtu zblokovaných střel tentokrát vede trojice Pavlas – Voženílek – Jirásek. Přičemž pouze Aleši Pavlasovi se povedlo bilanci dotáhnout na dvojciferné číslo, byť to nejnižší možné kladné. Daniel Voženílek svým tělem zastavil sedm střel a Filip Jirásek šest.

Bilance +/- pak nejlépe vyšla Patriku Marcelovi, který si ze série odnesl čtyři kladné body. Se třemi je v závěsu Peter Jánský a s jedním Markus Korkiakoski. Do nezáporných hodnot se ještě dostali Otakar Šik a Jiří Průžek.