28. 2. 2019 | Vít Trubička

Play-off začíná! Stadion načne čtvrtfinále v Jihlavě

Vrchol letošní sezóny začíná. Stadion vstoupí do čtvrtfinálových bojů na ledě vítěze základní části, jihlavské Dukly. Tým z Vysočiny se chce po roce vrátit mezi elitu, díky čemuž bude jistě k celému play-off přistupovat s maximálním nasazením. Ovšem kališníci se jistě poperou statečně a pokusí se urvat co nejvíc.

Údaje po
základní části

1.
Postavení v tabulce
8.
210:119
Skóre
189:164
Matěj Pekr (32+21)
Lukáš Anděl (21+32)
Nejproduktivnější hráč
Markus Korkiakoski (24+33)
Matěj Pekr - 32 gólů
Nejlepší střelec
Martin Kadlec - 25 gólů
Jan Pohl (8+22)
Nejproduktivnější obránce
Aleš Pavlas (6+26)
Niklas Lundström - 92,57 %
Jan Brož - 91,49 %
David Honzík - 87,39 %
Úspěšnost brankářů
Tomáš Král - 89,84 %
Martin Michajlov - 93,07 %
Daniel Dvořák - 90,71 %
Slavia - Jihlava 3:4 sn.
poslední utkání
Kladno - Litoměřice 4:5 sn.

Počátek sezóny nebyl pro jihlavské hokejisty příliš příznivý. Jihlavané dosti ztráceli body, mimo jiné i v souboji se Stadionem, kdy v Kalich Areně prohráli po prodloužení 3:4. Záhy se ale cosi zlomilo a Dukla vystoupala až na první místo tabulky Chance ligy s šestibodovým náskokem na druhý Vsetín.

Problémem pro Jihlavu jsou zejména utkání s dalšími favority soutěže, jako jsou Vsetín a České Budějovice. V těchto duelech zvítězila Jihlava jen v jednom případě, a to když hned v druhém kole rozstřílela Motor 7:0. Od té doby sbírali ve vzájemných střetech body jen oba zmínění soupeři.

Bez ohledu na umístění již staví Dukla tým pro nadcházející sezónu. Před startem čtvrtfinále podepsali nové smlouvy oba gólmani Jan Brož i Niklas Lundström. Ještě dříve podepsal kontrakt nadějný bek s litoměřickou minulostí Jakub Černohorský.

Pozor na Pekra, střelecky aktivní jsou ale i dalsi

Nejlepším střelcem Jihlavy po základní části je Matěj Pekr. Jihlavský forvard nasbíral během základní části 32 gólových tref, díky čemuž se vyšplhal na dělené druhé místo v tabulce střelců celé Chance ligy. Ty navíc doplnil 21 asistencemi. Zrcadlově opačnou bilanci má Lukáš Anděl, který se s Pekrem dělí o pozici nejproduktivnějšího hráče Dukly.

V brankovišti mají oba strážci víceméně stejný prostor i stejné procenta. Niklas Lundström odchytal 28 zápasů s úspěšnosti 92,57 %, Jan Brož hájil jihlavskou branku v 26 případech s úspěšností 91,49 %. Čtyřikrát se do jihlavské branky postavil po návratu ze Sparty David Honzík. Jeho úspěšnost se zastavila na 87,39 %.

První vzájemné utkání ovládl Stadion, ty zbylé pak Jihlava

Tomáš Král během čtvrtfinálové série s Olomoucí v sezóně 2013/14

První zápas byl odehrán v Kalich Areně. Velmi vyrovnaný souboj rozhodlo až prodloužení, které rozsekl svým gólem Aleš Pavlas, dva body pak zůstaly v Kalich Areně. Zbylá utkání vyhrál jihlavský tým. Ta hraná na Horáckém zimním stadionu shodně 5:2, zápas v Litoměřicích pak 7:1.

V play-off na sebe oba týmy zatím nenarazily. Poslední a zatím také jedinou čtvrtfinálovou účast zaznamenal Stadion v sezóně 2013/2014, kterou bude mít jistě v paměti gólman Tomáš Král. Kališníci během ní narazili na Olomouc, jíž nakonec podlehli na zápasy 2:4. Zejména úspěšní byli kališníci doma, kde dokázali srovnat vývoj série. Na druhé straně za Moru nastoupil Matěj Pekr. Stadionu se tehdy dařilo zejména na domácím ledě, kde sehrál s Olomoucí tři velmi vyrovnané utkání, ovšem z olomouckého ledu odjížděl třikrát vysoko poražen.

Palebné zbraně Kadlec a Korkiakoski! Potvrdí produktivitu i v play-off?

3
Tolika body překonal Markus Korkiakoski rekord Marka Hovorky a stal se nejproduktivnějším cizincem v Chance lize.

Tahouny Litoměřic v základní části byla dvojice útočníků Martin Kadlec a Markus Korkiakoski. Kadlec se v posledních momentech dostal do pozice nejlepšího střelce, když dokázal přeskočit právě Korkiakoskiho a taktéž Jana Kloze. Na svém kontě má 25 úspěšných gólových tref. 57 kanadských bodů Markuse Korkiakoskiho pak pro něj znamenalo čtvrtou příčku v tabulce produktivity celé Chance ligy.

Opomenout však nelze ani tahouny, příchozí v závěru sezóny. Nejvýraznější z nich se stal zkušený Peter Jánský. V jedenácti startech si připsal třináct bodů. Úspěšně si vedou i Vadim Shchegolkov, jemuž se ve čtrnácti zápasech podařilo zajistit si dvanáct kanadských bodů, a David Merta s devíti body z deseti zápasů. Z mladých hráčů se bodově daří Přemyslu Svobodovi. Odchovanec Stadionu nastoupil k devíti utkáním, v nichž se třikrát gólově prosadil a dvakrát asistoval.

Na litoměřické hokejisty čeká dvojzápas na jihlavské půdě. Že rozhodně nepůjde o jednoduchou věc, nemůže být pochyb. Ovšem Stadion v této sezóně prokázal, že umí favority potrápit a když ne je obrat o body, tak alespoň sehrát vyrovnané utkání. O tom se naposledy ujistilo Kladno, předtím kupříkladu České Budějovice. A koneckonců i Olomouc před pěti lety, byť tehdy hrál úplně jiný tým pod vedením kapitána Martina Nováka.

Tým se dle úspěšného nájezdníka Filipa Jiráska bude velmi snažit, aby došel co nejdál, zároveň však doufá v podporu fanoušků. Jak páteční, tak sobotní utkání na Horáckém zimním stadionu začíná v 17:30, přímý přenos bude k vidění na Hokejka TV.