25. 2. 2019 | Martina Kramerová

Bitva o všechno je tady! Stadion bude na Kladně válčit o postup

Vysněný postup do play-off je blízko. Litoměřice však musí udělat ještě jeden poslední krok, aby mohly pomýšlet na vyřazovací boje. Na sedmé příčce ligové tabulky mají výbornou výchozí pozici. V cestě však stojí poslední překážka – silní kladenští Rytíři. Ti sice naposledy padli v Třebíči, ale na domácí ledě neodevzdají zadarmo ani jeden bod. Navíc se mohou opřít o vynikající veterány Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance. Na ČEZ Stadionu se tak dá očekávat pořádná řežba. Budou se kališníci radovat?

Údaje před
60. kolem

4. místo (103 bodů)
Postavení v tabulce
7. místo (89 bodů)
190:147
Skóre
184:160
Ladislav Zikmund (29+19)
Nejproduktivnější hráč
Markus Korkiakoski (24+32)
Ladislav Zikmund (29 gólů)
Nejlepší střelec
Martin Kadlec (25 gólů)
Brendon Nash (6+21)
Nejproduktivnější obránce
Aleš Pavlas (6+26)
Lukáš Cikánek 92,05 %
Adam Brízgala 90,89 %
Petr Jiroušek 100 %
Úspěšnost brankářů
Tomáš Král – 89,80 %
Martin Michajlov – 93,07 %
Daniel Dvořák – 90,71 %
Třebíč – Kladno 5:3
poslední utkání
Litoměřice - Kadaň 14:0

Být uplynulou sobotu lepší konstelace výsledků, mohl se Stadion radovat z postupu do play-off už o víkendu. Místo toho budou fanoušci napnutí až do poslední chvíle. V posledním 60. kole základní části Chance ligy se totiž rozhodne o bytí a nebytí. O konci nebo pokračování.

2
Tolik bodů stačí kališníkům, aby bez ohledu na ostatní výsledky postoupili do play-off.

Kališníci si sice hýčkají sedmou příčku, na níž mají vzhledem k Havířovu a Frýdku-Místku nejlepší výchozí pozici, oproti svým přímým konkurentům ale narazí na papírově nejtěžšího soupeře. Zatímco Frýdek se představí v Kadani a Havířov vyzve Třebíč, Litoměřice vyrážejí na nebezpečnou půdu Kladna.

Na těžký duel se však svěřenci trenérů Bruka a Tvrzníka skvěle naladili. Severočeskou Kadaň totiž rozstříleli vysoko 14:0. Výhru režíroval Peter Jánský, který vsítil čtyři branky a čtyřikrát asistoval. Do černého se trefili ještě Merta, Marcel, Kadlec, Jebavý, Štohanzl, Svoboda, Klejna a Průžek. Domácí navíc využili tři ze čtyř přesilovek a jednu trefu přidali i v prodloužení. A ačkoliv vypadal výsledek jednoznačně, i Tomáš Král si připsal několik důležitých zákroků a zapsal do statistik vychytanou nulu.

„ Všichni víme, že to bude zápas o všechno, takže je fajn, že jsme se na něj výsledkově i herně takhle nabudili. Bude to určitě hodně náročné. Navíc znásobené tím, že na Kladně je menší hřiště. Ale myslím, že jsme dobře připravení jako po fyzické, tak psychické stránce. Půjdeme do toho s čistou hlavou a doufám, že to urveme.“ burcoval útočník Martin Štohanzl.

Plekanec-Jágr versus Kadlec-Korkiakoski. Kdo uspěje?

Kladno ale bude daleko náročnější protivník než tabulkově poslední Trhači. Přestože naposledy nedokázali Rytíři přetlačit Třebíč a prohráli na okraji Vysočiny 5:3, budou si chtít na domácí scéně spravit chuť. V dresu s rytířem na prsou by se měli opět představit i dvě české hokejové ikony – Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec. Hráči, kteří pravidelně bodují, jakmile nastoupí.

Dvojice veteránů ale není jediná, kdo v kladenské ofenzivě přikládá pod kotel. Nejlepším hráčem dle kanadského bodování je Ladislav Zikmund, který vsítil už 29 branek, k nimž přidal 19 asistencí. Má tak na kontě o čtyři trefy víc než nejproduktivnější střelec kališníků Martin Kadlec. Z pohledu celkového počtu bodů v porovnání obou týmů zase vládne Markus Korkiakoski (24+32).

Stadion má Kladnu co vracet. Letos sice Rytíře už jednou porazil (3:2), pak však nastřádal dvě porážky (2:4 a 2:5). Vzájemnou bilanci proto bude chtít vyrovnat. A především urvat co nejvíc bodů a zajistit si tak postup do play-off. Bez ohledu na soupeře z osmé a deváté příčky stačí kališníkům dva body. Pak mohou slavit. Podaří se ve středních Čechách uspět?