24. 2. 2019 | Martina Kramerová

První gól je paráda. A úterní zápas? Doufám, že to urveme, hlásí Štohanzl

Litoměřice na domácím ledě doslova řádily a porazily Kadaň takřka neuvěřitelným výsledkem 14:0. Na ostropalbě se jednou trefou podílel i Martin Štohanzl, který tak zaznamenal svou první trefu v dospělém hokeji. Talentovaný forvard chválil především týmový výkon. A navíc slíbil, že kališníci udělají všechno pro to, aby mohli v posledním zápase oslavit postup do play-off. „Chtěli jsme převzít otěže a diktovat tempo hry, a to se nám povedlo. Kadaň už pak byla odevzdaná. Na Kladno jsme připravení po psychické i fyzické stránce. Doufám, že to v úterý urveme,“ burcoval.

Stadion proti Kadani předvedl neskutečnou kanonádu a zvítězil 14:0. Jaký to podle vás byl zápas?
Věděli jsme, jak je na tom Kadaň v tabulce a přestože se jí letos vůbec nedaří, chtěli jsme urvat potřebné tři body v boji o play-off. Myslím, že jsme do zápasu vstoupili zodpovědně a hráli to, co jsme chtěli. Už od první minuty jsme chtěli převzít otěže utkání a diktovat tempo hry, a to se nám povedlo.

Které momenty měly na výsledek největší vliv? Už první gól, nebo spíš druhý, třetí…?
Za stavu 3:0 bylo dobře, že Tomáš Král chytil samostatný únik soupeře. U pátého gólu už jsme věděli, že to zvládneme.

1
Martin Štohanzl vsítil svůj první gól v dospělých soutěžích.

Do sítě Trhačů jste sázeli jednu trefu za druhou. Pokud se zaměříme pouze na herní projev, dokázal vám soupeř vůbec v něčem vzdorovat?
Občas zahrozili z brejkových situací, kde jsme lacině ztratili puk od modré čáry. Oni pak jeli tři na dva nebo tři na jednoho. Musíme ale zaklepat, že to neproměnili.

Jak v takovém duelu žije střídačka? Co nálada, pokyny od trenérů?
Bylo to hodně neobvyklé. Dlouho jsem takový zápas, kde by se skóre dostalo přes deset gólů, nehrál. Ale celý zápas jsme si říkali, že budeme hrát pořád stejně, abychom se nepřizpůsobili jejich hře.

Dařilo se vám i v přesilovkách. Ze čtyř případů jste skórovali hned třikrát. Mohl to být dobrý „trénink“ na úterní bitvu s Kladnem?
Jsme rádi, že se nám v přesilovkách konečně podařilo dát hodně gólů. Snad to takhle půjde i v úterý. Všichni víme, že to bude zápas o všechno, takže je fajn, že jsme se na něj výsledkově i herně takhle nabudili.

Gól jste vsítili i v oslabení. Byla Kadaň tak bezmocná, nebo jste to naopak tak skvěle sehráli?
Kadaň už si pak moc nevěděla rady. Bylo to takové vyústění naší skvělé hry.

Z gólu mám radost, důležitá je ale výhra, říká mladý talent

Jedna z branek nesla i váš podpis. Jak byste gólovou situaci popsal?
Šel jsem do rotace v rohu s Filipem Jiráskem, který nahrál Honzovi Dluhošovi. Ten sice netrefil bránu, ale já jsem sledoval trajektorii puku a z druhé strany brán jsem to dával do prázdné.

Byla to vaše první trefa v dospělém hokeji. Navíc v hodně důležitém zápase. Měl jste z něj asi hodně velkou radost, že?
Měl, obrovskou. Za gól jsem strašně moc rád. Pocity byly neskutečné. Ale důležité je to, že jsme vyhráli. Branka už je jen třešnička na dortu.

Vraťme se ještě k samotnému utkání. Už v sobotu se při správné konstelaci mohl slavit postup. Sledovali jste průběžné výsledky ostatních duelů?
Moc často se to nestává, ale musím říct, že jsme ostatní výsledky po očku sledovali. Škoda, že nám nepomohly k postupu už teď. Ale nevadí. Máme to ve svých rukách a uděláme vše pro to, abychom mohli postup oslavit v úterý.

V posledním zápase to ale nebude vůbec jednoduché. Budete bojovat o body na Kladně. Jak se na takový velemač připravit?
Bude to určitě hodně náročné. Navíc znásobené tím, že na Kladně je menší hřiště. Ale myslím, že jsme dobře připravení jako po fyzické, tak psychické stránce. Půjdeme do toho s čistou hlavou a doufám, že to urveme.

Může to být o to složitější, že za Rytíře teď pravidelně nastupují Jaromír Jágr a Tomáš Plekanec?
Jsou to dva klíčoví hráči, kteří určitě budou mít na hru velký vliv. Ale když zápas odehrajeme dobře, týmově a zodpovědně a bude při nás stát i trocha štěstí, věřím, že play-off uhrajeme.