10. 2. 2019 | Martina Kramerová

Umí svíčkovou i ovocné knedlíky. Vaření mě baví, hlásí obránce Strejček

Palačinky, lívance, steaky a spoustu dalších dobrot. To vše umí ukuchtit kališník Jan Strejček. Řízného obránce už jako malého chytlo vaření a zajímavý koníček mu zůstal až doteď. „Když rodiče nebyli doma a já měl na něco chuť, musel jsem si to uvařit. Nejdřív puding, pak špagety, čínu. A začalo mě to bavit,“ vyprávěl o svých kuchařských začátcích. Teď si troufá i na složitější recepty, vyzkoušel už udělat dokonce i tradiční českou svíčkovou. „Knedlík byl kupovaný a od mamky jsem si nechal udělat maso, ale omáčku jsem zvládl sám,“ usmíval se hokejový „kuchař“.

Vaření bývá převážně ženskou záležitostí. Jak jste se k němu dostal?
Když jsem byl malý, rodiče mě občas nechávali doma samotného a já měl chuť na něco dobrého. Tak jsem si začal vařit. Začalo to pudinkem, pokračovalo třeba palačinkami. Postupně jsem si věřil víc, takže jsem zkusil špagety. Pak čínu a další jídla. A vaření mě nakonec chytlo.

Učili vás vařit rodiče, nebo jste vše odkoukal sám?
Když mamka něco vařila, tak jsem koukal a rád jí pomáhal. Ale že by mě k vaření rodiče nějak vedli, to vůbec.

Specialita? Hamburgery a steaky, říká Strejček

Pojďme k samotnému vaření. Máte nějakou svou specialitu, kterou umíte opravdu dobře a ostatní ji vychvalují?
Rád dělám steaky nebo hamburgery. Steaky jsem chtěl umět a ne vždycky se mi povedly, tak jsem pátral proč. Teď už jsem je vypiloval a myslím, že je umím udělat skvěle. Všichni mi je chválí.

Mugcake v podání Jana Strejčka.

Existuje nějaký pokrm, který vám dal z pohledu přípravy asi nejvíc zabrat?
To asi ne. Možná ty steaky. Vždycky jsem chtěl udělat středně propečené. Ale nakonec se mi pokaždé povedl jen uvnitř krvavý. Takže jsem ho musel rozkrájet a tím pádem ho znehodnotit. Teď už je umím udělat tak, jak chci.

Co vy a tradiční česká jídla? Třeba svíčková nebo guláš?
Jednou jsem zkoušel svíčkovou. Ale jen omáčku. Karlovarský knedlík byl kupovaný a maso jsem si nechal udělat od mamky. Myslím, že se povedla. Já ji snědl a když přišel kamarád, taky si pochutnal. Ale svíčková od mamky je svíčková od mamky.

Jaká jídla vy sám osobně vaříte nejradši?
Nejradši dělám hamburgery. Nebo domácí quritto. Mám rád i čínu. Pokaždé se mi povede jiná chuť, i když používám stejné suroviny. Což nechápu.

Postupujete vyloženě jen podle receptu, nebo přidáváte různé ingredience podle vlastní chuti?
Jedu si podle sebe. Sice se třeba kouknu na recept, abych věděl, že to má být tak a tak. Ale udělám si to podle chuti.

Snažíte se nakupovat zdravější potraviny a vařit zdravěji, nebo to až tolik neřešíte?
Co se týče nákupu surovin, je to jak kdy. U samotného vaření se snažím o zdravější varianty. Proteinové palačinky a tak. Ale občas si udělám i klasiku.

Litoměřický obránce si vyzkoušel už i tvarohové knedlíky.

Vaříte hodně různorodě. Kterou kuchyni ale máte nejradši?
Nejradši mám vietnamskou kuchyni. Pho a Bún bó Nam Bo bych rád zkusil doma, ale je to takové složitější. Doma vařím hlavně italská a čínská jídla.

Součástí každé kuchyně jsou i různé dezerty. Co vy a sladké?
Sladké miluju. Myslím, že dělám skvělé snídaně - lívance, palačinky, mugcaky. Baví mě si udělat dobrou snídani a na talíři si ji vyzdobit.

Děláte si takové snídaně každý den?
Udělat třeba takový mugcake je jednoduché. Stačí jen vajíčko, banán a vločky. Všechno dám do hrníčku, hodím do mikrovlnky a je to. Lívance a palačinky si dělám spíš, když je volno nebo víkend. Přispím si, udělám si jídlo, vyzdobím. Všechno bez spěchu, v klidu a v pohodě.

Zkoušel jste upéct i nějakou buchtu. Nebo se držíte jen sladkých snídaní?
Zkoušel. Dělal jsem zdravou bublaninu. Byla podle mě moc dobrá. Ale nikdo ji nechtěl jíst, protože byla bez cukru. Na Vánoce jsem zase pekl perníčky. A jednou také buchtu s jablky.

Když jsme u těch Vánoc. Vařil jste už někdy i tradiční vánoční jídla? Rybí polévku, salát?
Bramborový salát moc nemusím, takže to se mnou mají rodiče těžké, protože mi musí dělat třeba bramborovou kaši. Vánoční jídla u nás má ještě pořád na starosti hlavně babička, takže do toho se vůbec nepletu.

Uvařím, nazdobím, vyfotím. Baví mě to, přiznává obránce

Je pro vás vaření relax. Nebo spíš nutnost, ze které se stal koníček?
Jelikož žiju sám, tak si vařit musím. Ale když se do toho dostanu, tak mě to i hodně baví. Baví mě si uvařit, naaranžovat to, vyzdobit, vyfotit a nasdílet. Lidí to chválí a to se mi líbí.

Strejčkova specialita - vepřová panenka, šťouchané brambory a fazolky.

Pro své výtvory jste si vytvořil i vlastní instagramový účet Honzavkuchyni. Co vás k tomu vedlo?
Občas jsem něco sdílel na svém osobním instagramu a lidé mi začali psát, že bych si měl udělat vlastní kanál. Tak jsem si řekl, že to zkusím. A zatím mě to hodně baví.

Sledujete také pořady, které se týkají vaření? A máte oblíbeného kuchaře?
Sleduju. Líbí se mi třeba Masterchef. Do něj jsem se i hlásil. Pak mě baví Prostřeno nebo Ano šéfe. Vyloženě oblíbeného kuchaře nemám, ale třeba Zdeněk Pohlreich je skvělý.

Pokud byste měl účinkovat třeba v pořadu Prostřeno, jaké menu byste soupeřům naservíroval?
Jako předkrm bych udělal carpaccio s toastovým chlebem. Potom by přišel na řadu hráškový krém a jako hlavní jídlo vepřová panenka s fazolkami a šťouchanými bramborami. Jako dezert bych udělal nějaké speciální lívance.

Napadlo vás někdy, že byste se po konci hokejové kariéry mohl věnovat třeba právě vaření?
Ted mě hodně zaujalo to, že mi přišla zpráva od cizí slečny. Její brácha rozjíždí v Teplicích restauraci a když viděla na mém instagramu jídla, která jsem dělal, ptala se mě, jestli bych s nimi nechtěl spolupracovat. Ale teď jsem hokejově vytížený, takže jsem musel odmítnout (smích – pozn. redakce). Ale hodně mě to potěšilo.

Kuchařské výtvory Jana Strejčka můžete sledovat na instagramovém kanále honzavkuchyni.