20. 1. 2019 | Vít Trubička

Stadion míří na jih Čech, potvrdí aktuální formu?

V rychlém sledu čeká na litoměřické hokejisty dohrávka 42. kola na ledě českobudějovického Motoru. Forma Jihočechů je poslední dobou poněkud na vážkách, sice se Motoru podařilo porazit první Jihlavu, vzápětí však padnout na Slavii. Litoměřičtí navíc zcela jistě cítí šanci na dotáhnutí se na čtvrté místo. O to dramatičtější utkání určitě Budvar Arena uvidí.

Údaje před
42. kolem

4.
postavení v tabulce
5.
139:109
Skóre
137:121
Martin Novák (13+22)
Nejproduktivnější hráč
Jan Kloz (21+26)
David Gilbert - 14 gólů
Nejlepší střelec
Jan Kloz - 21 gólů
Pavel Pýcha (10+13)
Nejproduktivnější obránce
Aleš Pavlas (6+23)
Jan Strmeň - 91,31 %
Petr Kváča - 92,71 %
Daniel Svoboda - 66,67 %
Úspěšnost brankářů
Tomáš Král - 90,11 %
Martin Michajlov - 92,49 %
Daniel Dvořák - 90,53 %
Slavia - České Budějovice 3:2
Poslední utkání
Litoměřice - Třebíč 4:2

Aktuální sezónu měl Motor rozehranou velmi úspěšně. Po první čtvrtině se držel s velkým náskokem na prvním místě a nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco mělo měnit. Leč stalo se a kombinací úvodní prohry se Stadionem a odpočtem bodů přišly České Budějovice o vedoucí postavení v tabulce Chance ligy a postupně se propadly za Jihlavu, Vsetín a Kladno až na čtvrté místo. Navíc mají za sebou právě litoměřický tým s pouhým šestibodovým odstupem a jedním odehraným zápasem méně.

Forma Českých Budějovic je dosti kolísavá. Motor sice porazil doma Jihlavu, vzápětí ale padl s jedenáctou Slavií, která se marně snaží dotáhnout do nejlepší osmičky. Předtím ale ve dvojici domácích utkání s Porubou a Ústím nad Labem Jihočeši padli a odevzdali všechny body soupeři. Rovnou bilanci výher a proher má Motor i z venkovních kluzišť, ovšem zdejší výsledky jsou o něco vyrovnanější.

Autor fotografie: Pavel Kacerovský (hcmotor.cz)

Motoru se vrací brankářská opora Kváča, taktéž mladý bek Kachyňa

Dva návraty z hostování čítá v posledních dnech českobudějovická soupiska. Z extraligového Třince se vrátil Petr Kváča, z Havířova pak litoměřickým fanouškům známý Ondřej Kachyňa. Oba již mají za sebou utkání proti Slavii v Edenu.

Právě navrátilec Kváča je nejúspěšnějším gólmanem Jihočechů. Za Motor odchytal jedenáct utkání s úspěšností 92,71 %. Další starty přidal v barvách extraligových celků Litvínova a především Třince. Stálicí v brance Motoru je ale Jan Strmeň. Jeho 34 startů mu vyneslo úspěšnost 91,31 %. Dvakrát se do budějovické branky postavil mladý gólman Daniel Svoboda. Jeho úspěšnost se zastavila na 66,67 %.

Ofenzivu českobudějovického týmu táhne útočník Martin Novák. Do čela bodování Motoru se vyšvihl díky třinácti gólovým trefám a 22 asistencím. V těsném závěsu o jeden bod pak je Kanaďan David Gilbert, jemuž náleží se čtrnácti góly navíc post nejlepšího střelce budějovického celku.

Autor fotografie: Pavel Kacerovský (hcmotor.cz)

Stadion je v laufu, naváže na poslední výhru v Budvar Areně?

Letošní vzájemné zápasy Českých Budějovic a Stadionu se nesou v duchu vzájemné vyrovnanosti. Vždy ale zatím vyhrával hostující celek. Nejprve si Stadion odvezl dva body z Českých Budějovic po výhře 5:4 v samostatných nájezdech, následně byl v Litoměřicích úspěšnější Motor. Jeho bodový zisk ale činil rovněž jen dva body po výhře 2:1 v prodloužení.

Litoměřickým hokejistům se ale v poslední době velmi daří. Proti týmům z nižších pater tabulky brali v novém kalendářním roce vždy všechny tři body. Jedinou porážku roku 2019 zatím Stadion zaznamenal proti Kladnu, jemuž podlehl 2:5.

Na výsledkových úspěších se nejvíc podepsala útočná dvojice Kloz – Korkiakoski, podpořená Martinem Kadlecem. Janu Klozovi i Markusi Korkiakoskimu patří pozice v TOP 5 nejproduktivnějších hráčů celé Chance ligy, Martin Kadlec sice kvůli zranění v průběhu sezóny lehce ztrácí, za to má ale vyšší průměrný bodový zisk na jeden zápas než oba výše zmínění.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Tahounem posledních utkání je také gólman Tomáš Král. V posledních zápasech připsal více jak třiadevadesátprocentní úspěšnost a stal se výraznou oporou svého týmu.

Prozatímní vzájemná bilance hraje spíše do karet litoměřickému týmu. Zároveň se ale Stadionu nedaří příliš bodovat v soubojích s týmy z vyšších pater tabulky. Budějovický Motor ale není zrovna dvakrát ve formě a s velkou pravidelností střídá výhry a prohry. Kališníci tak jistě cítí obrovskou šanci na snížení ztráty na čtvrté místo, zároveň ale jistě očekávají velmi náročný boj s otevřenou příležitostí na obou stranách. Úvodní buly dohrávky 42. kola padne v 17:30, přímý přenos z utkání bude k vidění na Hokejka TV.