3. 1. 2019 | Martina Kramerová

Nervydrásající průběh a konec. Dvacítka podlehla USA a s MS se loučí

Čeští reprezentanti do dvaceti sehráli proti favoritovi ze Spojených států slušnou čtvrtfinálovou partii, přesto nakonec museli sklopit hlavy a skousnout zklamání z porážky a vyřazení. Američané si v průběhu prvních dvou třetin vypracovali náskok, na konci závěrečného dějství se ale český tým dotáhl díky Kautově trefě na dostřel. Naděje však definitivně pohřbil pár vteřin před sirénou soupeřův gól do prázdné branky. Svěřenci kouče Varadi se tak se světovým šampionátem loučí. S nimi i kališníci Jakub Pour a David Kvasnička, kteří byli vedle zraněného Michaela Gaspara po celou dobu pevnou součástí týmu. Druhý jmenovaný navíc byl direktoriátem turnaje vyhlášen jako jeden z trojice nejlepších Čechů turnaje.

Do čtvrtfinálové bitvy o všechno už sice nemohl nastoupit zraněný litoměřický bek Michael Gaspar, jako pevné články sestavy se v ní jako v předchozích duelech objevila další dvojice kališníků. David Kvasnička nastoupil v první obranné dvojici s Lukášem Galvasem, útočník Jakub Pour hrál ve čtvrtém útoku ve společnosti Kerna a Pekaře.

Samotný úvod se lépe vydařil Američanům. Už ve 2. minutě prověřil Dostála střelou od modré St. Ivany. Český brankář však kotouč vyrazil a dobrá práce obrany mu pomohla i s následnou dorážkou. Poté soupeř zahrozil při vlastní přesilovce, již mu svým faulem věnoval Jeník. Proti pokusům Farabeeho i Hughese ale maskovaný muž v českých barvách pokaždé parádně zasáhl.

V čase 12:12 už však byl na americké snažení krátký. Po českém tlaku v protivníkově obranném pásmu ujel do rychlého brejku Noah Cates, jenž si najel mezi kruhy, udělal kličku a zasunul puk přímo do šibenice. Zkraje prostřední periody zapsal nebezpečný pokus Král, když se po pěkném kontru ocitl sám před Primeauem. V rozhodující moment ale selhal a americká střídačka si oddychla.

Sedmadvacátá minuta znamenala druhý gól v české síti. Josh Norris využil české chyby ve středním pásmu a vyrazil na zteč Dostálově kleci. Tváři v tváři českému gólmanovi se nemýlil a ranou mezi betony navýšil skóre. Proti Šaldově dělovce Primeau později vytáhl zákrok špičkou hole. Neujal se ani Zadinův tečovaný pokus, jenž zasvištěl těsně nad americkou svatyní.

Američané poté sevřeli Čechy v obranném pásmu a svou ofenzivní činností si vytvořili velký tlak. Byli to ale svěřenci trenéra Varadi, kdo se mohl radovat z branky. V čase 51:29 přihrál Jeník zpoza branky Nečasovi a ten přihrávkou z pravého kruhu pobídl Martina Kauta, který z pozice mezi kruhy parádní střelou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Čechy díky trefě polila živá voda a ve zbytku utkání se snažili těsný náskok soupeře smazat. V samotném závěru to dokonce zkusili bez brankáře. Osmatřicet vteřin před koncem ale Američané zpečetili vítězství zásahem Alexandera Chmelevskiho a Češi se po porážce 1:3 s turnajem loučí.

Po skončení duelu ještě proběhlo vyhlášení tří nejlepších českých hráčů turnaje a vedle Martina Kauta a Lukáše Dostála zaznělo i jméno kališníka Davida Kvasničky. Na jeho postřehy i hodnocení turnaje z jeho pohledu i očima Jakuba Poura se můžete brzy těšit.