30. 12. 2018 | Martina Kramerová

Oslavenec hrdinou! Přání asi přinesla štěstí, culil se brankář Král

K sobotním narozeninám dal sobě i fanouškům parádní dárek. Brankář Tomáš Král vychytal v duelu se Slavií řadu červenobílých střelců a pomohl dovést duel až do nájezdů. Následně zlikvidoval i čtyři sešívané penalty a mohl se spoluhráči oslavit poslední výhru letošního kalendářního roku. Navíc v duelu, který byl přímým soubojem o osmou příčku. „Extrémně důležitý zápas. Jsme rádi, že jsme ho zvládli. Narozeninová přání asi přinesla štěstí,“ usmíval se po zápase šťastný oslavenec.

Už před zápasem se mluvilo o tom, že půjde o bitvu o „šest“ bodů. Jak vítězství nad Slavií zhodnotit?
Jsme hrozně rádi, že jsme vyhráli. Protože tenhle zápas byl z pohledu tabulky extrémně důležitý. Říkali jsme si to jak před prodloužením, tak před nájezdy. Že získat i druhý bod je pro nás hodně zásadní. Nechci předbíhat, ale na konci sezony může mít hodnotu zlata. Proto máme opravdu velkou radost, že jsme to zvládli. Teď navíc máme krátké volno a je skvělé zakončit kalendářní rok vítězstvím.

Od začátku první třetiny jste museli dohánět jednogólové manko. Co bylo impulsem pro obrat? Čím jste soupeře udolali?
Myslím, že se po takové menší herní krizi z poslední doby vracíme ke hře na začátku sezony. Ať už byl zápas proti Slavii v jakékoliv fázi, dodržovali jsme to, co jsme chtěli hrát a co nám řekli trenéři. Bylo hrozně důležité, že jsme z toho nevypadli. I přesto, že jsme inkasovali. A vlastně i ve chvíli, kdy se nám povedlo skórovat.

4
Tolik nájezdů zlikvidoval Tomáš Král v duelu se Slavií.

Celé utkání se hrálo ve svižném tempu. Nahoru dolů. V brance jste se musel hodně otáčet. Jak vám takový zápřah vyhovuje?
Asi neexistuje brankář, který by byl radši v menší zátěži a jen stál v bráně. Některé letošní zápasy ale takové byly. Pro gólmana jsou o to náročnější, aby se udržel v tempu a nevychladnul. Pro mě bylo dobré, že jsem byl pořád v zápase . Navíc jsme to dotáhli do vítězného konce, takže jsem spokojený.

Nepřišla v závěru menší nervozita? Slávisté srovnali a byli na koni. Nebáli jste se, že díky momentální euforii urvou triumf?
Každého gólu, který tým dostane, je škoda. Obzvlášť když je vyrovnávací. Je pravda, že Slavia do nás po své brance trochu bušila a na konci jsme byli rádi, že jsme ubojovali jeden bod. V prodloužení jsme mohli litovat nevyužitých přesilovek, protože nás mohly stát body. Ale naštěstí to tak nedopadlo.

Triumf se nakonec zrodil právě až při nájezdech. Vám se podařilo hned čtyřikrát vychytat střelce soupeře. Mohl byste popsat tuto část duelu svýma očima?
Nájezdy mám rád. Je to takový souboj jeden na jednoho. Trošku kovbojský souboj. Proto jsem se na ně těšil. Hned první nájezd se soupeři povedl. Puk mi šel přes hokejku a přes kalhoty a propadl do brány. Já se ale nijak nenervoval a řekl jsem si, že máme spoustu šikovných hráčů a jeden gól určitě dáme. A že ještě něco určitě chytím. Nakonec to byly tři, kluci navíc dali dva góly. Takže jsem šťastný, že se nám nájezdy takhle povedly.

Jak moc těžké bylo se po vysoké prohře s Jihlavou zkoncentrovat na další vypjatý duel?
Hned po zápase s Jihlavou přišli do kabiny trenéři a řekli nám, že utkání skončilo a je to uzavřená kapitola. Dukla je první a není náš přímý soupeř v tabulce, takže se nic neděje. Nedělali jsme z toho vědu, občas se to stane. Už se závěrečným hvizdem jsme měli duel se Slavií v hlavách. Dobře jsme se na něj připravili a dopadlo to tak, jak to dopadlo.

Konec roku? Doma s rodinou, říká Král

Berete výhru i jako výborný narozeninový dárek k vašim šestadvacetinám?
Určitě to je hezké. K narozeninám mi všichni přáli všechno nejlepší. A taky ať se mi daří. Takže bych chtěl poděkovat, protože nám ta přání asi přinesla štěstí. Samozřejmě jsem rád, že si narozeninový den můžu užít s vítězstvím v kapse.

Nemusel jste v kabině plnit nějaký narozeninový rituál? Třeba zpívat nebo něco podobného?
Naštěstí ne. Nikoho ještě nic takového nenapadlo, aby se třeba zpívalo (smích – pozn. redakce). Jinak určitě budu muset něco přidat do týmové kasy. Taková ta klasika.

V posledních dnech roku vás čeká krátké volno a silvestrovské veselí. Jak jej budete trávit?
Zatím ještě nemám žádný plán. Ale volno i Silvestr si chci užít doma s rodinou. Už druhého začínáme zase trénovat, takže doufám, že nebude konec roku nijak divoký od nikoho z nás, abychom se mohli vrátit do práce plní sil.

Co byste popřál fanouškům Stadionu do následujícího roku 2019?
Fanouškům bych chtěl nejprve poděkovat, že nás neustále podporují. I na Slavii byli docela v hojném počtu. Vždycky je příjemné vědět, že nám někdo fandí a jede v tom s námi. Do nového roku bych jim rád popřál všechno nejlepší a hodně hezkých hokejových zážitků. Abychom jim nosili svými výkony radost a oni nám pomáhali, abychom na konci sezony mohli být společně spokojení.