31. 12. 2018 | Vít Trubička

Rok 2018 z kališnického pohledu: Jak vypadal a co důležitého přinesl?

Rok 2018 je u konce. Z kališnického pohledu toho přinesl mnoho zajímavého, začal výkony litoměřických reprezentantů, pokračoval několika změnami v působení projektu Dukla, následoval zdařilým působením Stadionu v novém ročníku Chance ligy. Pojďme si připomenout to nejlepší, co se v uplynulém roce událo.

Leden

Úvodní měsíc nového kalendářního roku 2018 se nesl v duchu juniorských mistrovství světa. Do toho mužského, hraného v americkém Buffalu, zasáhlo hned šest hráčů, kteří se během tehdejší sezóny objevili v projektu Dukla. Těmi byli Filip Helt, Petr Kodýtek, Milan Klouček, Kryštof Hrabík, Lukáš Doudera a Radovan Pavlík. Součástí českého týmu byl i Jakub Škarek, který do litoměřického kádru zamířil o něco později.

Čeští hokejisté nejprve prošli celkem suverénně základní skupinou. V ní podlehli akorát Švédsku, na něhož v celkovém součtu ztráceli dva body. Ve čtvrtfinále zdolali na nájezdy Finy, stopku jim až v semifinále vystavila Kanada. Načež po prohře s USA zakončili čeští junioři šampionát na čtvrtém místě. „Myslím si, že jsme dobrá parta. Máme tu kluky, kteří umějí v důležitých chvílích vzít utkání na sebe. Celé se to skloubilo dohromady a myslím si, že to funguje. V tom je asi ta největší síla, řekl o souhře v českém týmu útočník Kryštof Hrabík.

Autor fotografie: Sanny Muharem (Český hokej)

Svou zástupkyni měl Stadion i na ženském juniorském mistrovství světa v ruském Dmitrově. Barvy českého týmu hájila někdejší hráčka mladšího dorostu Agáta Sarnovská, nyní nastupující za švédské MODO Hockey. Hlavním koučem pak byl Pavel Zuziak trénující litoměřickou mládež. České hokejistky na šampionátu nejprve ovládly skupinu B, ze které postoupily do čtvrtfinále. Už v něm ale narazily na Kanadu, jíž podlehly. Přesto podle Sarnovské chtěly české hráčky ubojovat první místo. Ve čtvrtfinále tak ze sebe všechny vydaly maximum, neboť šanci cítily, na javorové listy to ale nestačilo. V souboji o páté místo Češky velmi těsně podlehly Finsku, načež zakončily celý turnaj na šestém místě.

Během ledna se kališníkům nevyhnuly některé hráčské změny. Tou nejvýznamnější byl odchod Vítězslava Bílka. Jeho místo zaujal Daniel Voženílek. Předtím ještě přišli Radim Toman, Lukáš Chalupa a již zmíněný Jakub Škarek.

Únor

Ve druhém měsíci kalendářního roku ještě Stadion do posledních sil bojoval o účast v play-off. Velkým "milníkem" byla kupříkladu výhra na Kladně, navíc za situace, kdy svůj první zápas po návratu sehrál Jaromír Jágr. Nicméně play-off kališníkům nakonec uteklo. Své poslední utkání uplynulé sezóny tak Litoměřičtí sehráli 24.2. a deklasovali v něm havířovský AZet 6:1.

Play-off ale měl před sebou litoměřický B tým. Z druhého místa základní části v něm narazil na lounský Slovan. Do série vstoupil výhrou na nájezdy. Lounští ale vývoj série ve zbylých dvou zápasech otočili a právě oni postoupili do finále s Mosteckými lvy. Přesto dle Radka Pavlaty lze uplynulou sezónu zhodnotit jako úspěšnou.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Březen

První jarní měsíc se nesl v duchu dohrávání dorosteneckých soutěží a zahájení některých mládežnických turnajů. Mladší dorost v posledním utkání nadstavbové části Regionální ligy mladšího dorostu porazil Poděbrady 5:3. Starší dorost pak narazil na Spartak Žebrák. Výhrou 6:3 navíc korunoval povedenou jízdu nadstavbou Regionální ligy staršího dorostu.

Turnajovou sezónu zahájil boj pátých tříd v minihokeji, basketbalu a individuálních dovednostech. Dva litoměřické týmy doplnily celky z Děčína a Loun. Na prvním místě turnaj zakončil bílý tým Stadionu, modrému celku připadlo místo třetí. Nejlepším gólmanem turnaje byl vyhlášen Tobiáš Tvrzník.

Na konci března pokračovala tradičním dorosteneckým Kalich Cupem. Do Litoměřic přijely extraligové celky Sparta a Kladno, které doplnil německý Kaufbeuren. „Myslím si, že se celý turnaj vydařil. Kolegové z ostatních týmů velice pozitivně hodnotili, že pro týmy, které nemají možnost hrát extraligu, se zde naskytla zajímavá konfrontace a porovnání dovedností jednotlivých hráčů,“ zhodnotil průběh turnaje, jejž kališníci zakončili na šestém místě, šéftrenér mládeže Vladimír Domin. První místo připadlo pražské Spartě, která zvítězila po tuhém boji nad německým Kaufbeurenem.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Souběžně probíhal turnaj sedmých tříd v Klášterci nad Ohří. Ten mladí hráči Litoměřic zakončili na třetím místě se získanými sedmnácti body. Nad litoměřický tým se v tabulce dostali jen Berounští medvědi a domácí Klášterec. Nejlepším gólmanem byl vyhlášen Jakub Chlouda.

Duben

Na počátku aprílového měsíce rozehrály svůj Kalich Cup i celky 5. tříd. V této kategorii měly týmy možnost konfrontace kupříkladu se švýcarským Lausanne, či německým Crimmitschau a výběrem Dolních Rakous. Tento turnaj zakončili mladí kališníci na sedmém místě po výhře nad Lausanne. První místo pak připadlo Havlíčkovu Brodu, který ovládl přestřelku nad Crimmitschau. „Tento turnaj byl určitě prospěšný pro všechny týmy. Zase jsme poznali nové kluby, nové oddíly, proti kterým jsme během sezóny nikdy nehráli. Určitě je fajn srovnání se třemi zahraničními týmy, po jednom z Rakouska, Švýcarska a Německa,“ popsal přínos turnaje pro litoměřický tým Vladimír Domin.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Ve stejné době bojovala šestá třída o štít města Krnova. Tento turnaj zakončili šesťáci na druhém místě, ve finále totiž nestačili na Horáckou Slavii Třebíč, které nakonec podlehli 0:5. Nejlepším útočníkem celého turnaje byl vyhlášen Tomáš Prokůpek, nejšikovnějším hráčem se stal Tadeáš Míček.

Šestá třída posléze měla na programu další turnaj. Tentokrát však hraný v Kalich Areně, kde poměřila síly třeba s Olomoucí, Spartou, Karlovými Vary či Libercem. Litoměřickému týmu se jej povedlo zakončit na třetím místě za Spartou a Energií. Nejlepším gólmanem celého turnaje byl navíc vyhlášen Tobiáš Tvrzník.

Turnajovou sezónu zakončil mladší dorost ve francouzském Chambéry. V osmičlenné konkurenci týmů z Francie, Holandska, Švýcarska a Kanady obsadil třetí místo s jedinou prohrou ze šesti odehraných zápasů.

Květen

V květnu bylo oznámeno několik zásadních změn ve fungování projektu Dukla. Prvním z nich bylo jmenování nového trenéra Davida Bruka. Realizační tým doplnil nový kondiční trenér Martin Iterský a novým sportovním manažerem se stal Miroslav Přerost.

Červen

Počátkem června byla zahájena letní příprava A týmu i mládežnických kategorií. A tým ji zahájil formou kondičních tréninků s Martinem Iterským.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Příprava mládežnických celků měla v tomto období svá specifika. Jedním z nich byly například tréninky na ledě v Neratovicích. Dorostenci měli ještě navíc jako novinku gymnastickou průpravu. Své premiérové tréninky vedli noví trenéři Aleš Pavlas s Lukášem Ransdorfem. Pod vedením Aleše Pavlase se žáci 3. a 4. třídy vydali na letní kemp do Chomutova.

Již během června přivítal Stadion tři zvučné posily. Hned zkraje přišel Martin Kadlec, později pak Jan Kloz. Na zkoušku navíc zavítal do Litoměřic Markus Korkiakoski, který si úspěšnými výkony dokázal vybojovat finální kontrakt.

Červenec

V červenci se hokejisté A týmu poprvé sešli k prvnímu tréninku na ledové ploše. Tomu ale ještě předcházel kondiční trénink, neboť předtím měli hráči téměř měsíc pauzu. Zároveň se v Kalich Areně objevilo několik nových hráčů.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek

Oznámen byl také nový název druhé české nejvyšší soutěže. Namísto původní WSM Ligy začali hráči nastupovat v Chance lize. Novým marketingovým partnerem druhé nejvyšší české soutěže se stala společnost BPA sports, díky čemuž se přesunuly přímé přenosy z jednotlivých utkání na Hokejka TV. Navíc byla rozšířena nabídka videosestřihů a highlightů z jednotlivých utkání.

Srpen

V druhém prázdninovém měsíci byla zahájena i zápasová příprava na nový ročník Chance ligy. Hned v prvním klání vyzval Stadion na svém ledě kladenské Rytíře. Oba celky v utkání zkoušely velké množství mladších hráčů a úspěšnější byl domácí celek, jemuž se povedlo zvítězit těsně 2:1. Samotná příprava se kališníkům uplynulý rok velmi vyvedla. Z devíti zápasech dokázali šestkrát zvítězit. Navíc v generálce rozstříleli kadaňské Trhače 6:1.

Autor fotografie: Vojtěch Cermánek

Ani v srpnu se kališníkům nevyhnuly hráčské změny. Kádr Litoměřic opustili Kryštof Hrala, Jan Walter a Ondřej Sýkora, zatímco kališnické stavy rozšířili Petr Eret a na zkoušku přišel Ondřej Procházka. Ten ale ještě v srpnu kádr Litoměřic opustil a zamířil do druholigového Havlíčkova Brodu. Spolu s ním odešli Jan Tlačil, Jan Grim, Štěpán Matějček a Marek Havlík.

Září

Na startu dalšího měsíce začal nový ročník Chance ligy. Kališníci se vydali k prvnímu kolu až do dalekého Havířova. AZetu ale i přes dvoubrankové vedení z první třetiny nakonec podlehli 2:4. Ještě předtím byl představen nový fanshop, který během zápasů můžete nalézt na ochozech Kalich Areny. V rámci této akce byly představeny i nové dresy pro nadcházející sezónu, v nichž se hráči A týmu podepisovali fanouškům.

Říjen

V desátém měsíci kalendářního roku pokračoval Stadion v rozjeté sezóně Chance ligy. A nutno říct, že se mu dařilo parádně. Z jedenácti zápasů jen třikrát soupeři podlehli, navíc jen velmi těsným rozdílem.

V tomto měsíci proběhly také oslavy 100 let republiky, do nichž se zapojili i kališníci.

Juniorští reprezentanti do 20 let měli před sebou další sraz sezóny. Pozvánku na něj dostalo pět hráčů z Litoměřic. Václav Varaďa do lvích řad nominoval Michaela Gaspara, Davida Kvasničku, Jakuba Poura, Jaroslava Dvořáka a Lukáše Rouska. Mezi náhradníky pak nechyběli Daniel Dvořák Tomáš Dajčar, Oscar Flynn a Filip Jirásek.

Dorostu a juniorům skončila již během října základní část jejich soutěží. Obě kategorie ji zvládly skvěle a postoupily do kvalifikace o extraligu. Jediný soupeř, na kterého oba týmy v základní části nestačily, byl ústecký Slovan. Junioři v obou vzájemných zápasech, zatímco dorost jen jedinkrát.

Autorka fotografie: Karolína Štolcová

Listopad

Listopad se nesl v duchu III. charitativního týdne Chance ligy. Pro litoměřický Klokánek a dětské oddělení Městské nemocnice v Litoměřicích se uspořádala tradiční sbírka hraček, školních potřeb, knih či hygienických potřeb.

Zároveň byla připravena charitativní aukce předmětů, jejíž výtěžek byl věnován organizaci Klokánek. Fanoušci si mohli vydražit originální podepsanou hokejku Tomáše Krále, hrané dresy Aleše Pavlase a Martina Michajlova ze sezóny 2017/18 s podpisy všech hráčů A týmu, dva originální puky z letošního ročníku Chance ligy s podpisem vybraného hráče A týmu a natržený dres Patrika Marcela jakožto relikvii z rvačky důrazného beka s kadaňským Kevinem Klímou. Navíc společnost Chance věnovala za každého návštěvníka, který v období Charitativního týdne navštívil prvoligové stadiony, jednu korunu na konto Klokánku.

Stadion pokračoval celkem úspěšně ročníkem Chance ligy. Během něj měl na dostřel i titulní pozice tabulky, nejvýše se ale vydrápal na páté místo. Stále se ale drží kolem místa osmého. Během tohoto měsíce sehrál velmi dramatická utkání, kupříkladu s českobudějovickým Motorem. Zápas s Kadaní kromě rvačky Patrika Marcela také přinesl velmi povedený gól Markuse Korkiakoskiho „à la Granlund“, kterým navíc dovršil svůj hattrick.

Reprezentační devatenáctka už na začátku předposledního měsíce roku vyrazila pod vedením Davida Bruka, jeho asistenta Miroslava Přerosta a trenéra brankářů Benjamina Sequense k přípravným duelům do Finska, kde odehrála trojzápas s tamní Suomi. Akce se zúčastnili kališníci Daniel Dvořák, Jan Dluhoš, Tomáš Dajčar, Oscar Flynn, Otakar Šik a Petr Eret.

Prosinec

Závěrečný měsíc roku 2018 přinesl opět některé reprezentační akce. V kanadském Bonnyville měla před sebou reprezentace U19 World Junior A Challenge. Do kádru trenéra Bruka se vešlo šest hráčů, kteří pod ním nastupovali v Litoměřicích - Daniel Dvořák, Tomáš Dajčar, Lukáš Rousek, Jan Dluhoš, Otakar Šik a Jaroslav Dvořák. Jako trenér brankářů do Bonnyville odjel navíc Benjamin Sequens a asistenta Davidu Brukovi dělal Miroslav Přerost. Český tým zakončil turnaj na čtvrtém místě.

Další hráči se dočkali nominace do kádru Václava Varadi pro mistrovství světa U20 v kanadských městech Vancouveru a Victorii. Se lvem místo kalichu se turnaje účastní David Kvasnička, Michael Gaspar a Jakub Pour. První jmenovaný rozhodl úvodní duel se Švýcary vítěznou brankou v prodloužení, druhý jmenovaný si bohužel v závěrečném duelu základní skupiny pochroumal hrudník a pánev a šampionát pro něj předčasně skončil.

Předvánoční čas přinesl řadu charitativních akcí. První z nich byl „sušenkový zápas“ se společností Delikomat proti Frýdku-Místku. Fanoušci mohli nosit sušenky či drobné finanční prostředky pro Centrum pro náhradní rodinnou péči v Litoměřicích.

Pomoci od Stadionu se dočkal i Hospic sv. Štěpána. Pro klienty hospicu se uspořádala dražba dárků, které si přáli. Výtěžek z aukce pak mířil jednak na nákup vánočních dárků, kterým je předali sami hráči, a zbytek na konto hospicu. Do pomoci se zapojil A tým také dárkem, pořídil hospicu víceúčelový vysavač.

Tradiční akcí byly hokejové Vánoce na Mírovém náměstí. Těm předcházel lampionový průvod od Kalich Areny. Událost plná soutěží zejména pro dětské návštěvníky byla završena autogramiádou hráčů A týmu.

Na samotném konci roku si Stadion připsal v rámci ligy jednu porážku a jedno vítězství. Prohru s Jihlavou sledoval i malý fanoušek Adámek, který bojuje s těžkou nemocí. Po zápase se dokonce přišel podívat do kabiny a dostal od hráčů hokejku a podepsaný dres. Pokud byste Adámkovi chtěli pomoct a ulehčit jemu i jeho rodičům situaci, můžete přispět na dobročinné konto.

Číslo účtu je 2700977831/2010

Variabilní symbol 190407

A na konci přišla výhra. Litoměřice vyrazily na Slavii, kde zakončily rok 2018 vítězstvím na nájezdy. Čtyřmi vychytanými penaltami zazářil Tomáš Král, ve střelbě byli úspěšní Martin Kadlec a Markus Korkiakoski. Stadion tak v bitvě o osmé místo udržel pozici pro play-off.