21. 10. 2018 | Martina Kramerová

Severočeské derby je opět tady! Přiveze Stadion z Ústí body?

Chance liga nabírá na rychlosti a nezastavuje. Po sobotní výhře čeká Stadion hned v pondělí další duel. V rámci 17. kola vyrážejí kališníci na půdu posledního Ústí a v severočeském derby budou chtít potvrdit vítězství z předchozího vzájemného duelu. Ve druhé ligové zastávce přejeli soupeře v Kalich Areně výsledkem 6:1. Podaří se kanonádu zopakovat?

17. kolo: Hokej Ústí nad Labem, s.r.o. vs. HC Stadion Litoměřic

Porovnání týmů
15. místo (9 b.)
Postavení v tabulce
8. místo (25 b.)
45:62
Skóre
50:44
Antonín Melka (7+8)
Nejproduktivnější hráč
Jan Kloz (8+11)
Antonín Melka (7 gólů)
Nejlepší střelec
Jan Kloz (8 gólů)
Martin Vágner (2+6
Nejproduktivnější obránce
Aleš Pavlas (2+8)
Jan Dlouhý 90,22 %
Dominik Groh 86,67 %
Aleš Stezka (90,70 %)
Úspěšnost brankářů
Daniel Dvořák 91,43 %
Martin Michajlov 93,62 %
Třebíč – Ústí 4:3p
Poslední zápas
Litoměřice – Havířov 3:0

Pro diváky to byla parádní podívaná. Stadion si na vlastním ledě nebral se soupeřem z Havířova žádné servítky a urval přesvědčivé vítězství 3:0. Gólově se na triumfu podílel především Jan Kloz, který nasázel AZetu dvě branky. Jednu trefu pak přidal Martin Havelka.

Havířovští sice hodně tlačili, Michajlova v kleci kališníků však nepropálili ani jednou a po prohře museli Litoměřicím přepustit v tabulce své dosavadní osmé místo. Ani přes jednoznačný výsledek to přímo na hrací ploše nebylo pro domácí hokejisty až tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

„Od poloviny zápasu si hrábli. My navíc udělali faul a hráli pětiminutové oslabení. Začali napadat i se dvěma hráči, riskli to a dělali nám hodně velké problémy. My jsme začali trochu zmatkovat, odpalovali puky a tím se dostávali víc do tlaku. Michi tam měl spoustu skvělých zákroků, jinak to mohlo skončit úplně jinak,“ hodnotil druhou část zápasu, v níž se AZet snažil neúspěšně dohnat skóre.

V útoku to Ústí jde. V brance má navíc posilu

V sobotu vše dopadlo na výbornou, teď se však oči fanoušků upírají k dalšímu zápasu. Hned v pondělí totiž čeká kališníky další protivník. Tím bude zeměpisně blízký rival z Ústí nad Labem. Stadion pod Střekovem uvidí druhé letošní severočeské derby.

To první, jež se odehrálo na začátku září v rámci druhého kola, dopadlo lépe pro kališníky. Svěřenci trenérů Bruka a Tvrzníka nasázeli Ústí šest gólů a zvítězili 6:1. Brankově se o triumf zasloužili Kadlec, Kloz, Válek a Voženílek. Litoměřická čtyřiadevadesátka dokonce vsítila hattrick. Za domácí celek se tehdy trefil pouze Merta.

A zatímco Stadion se od té doby vyšvihl na osmé místo tabulky, Ústí naopak postupně kleslo na samotné dno, kde vystřídalo Kadaň. Z pohledu některých statistik si přitom Severočeši nevedou oproti kališníkům až tak špatně.

Nejlepším střelcem týmu i nejproduktivnějším hráčem je Antonín Melka, která má na kontě jen o jeden přesný zásah méně než nejúspěšnější střelec Stadionu Jan Kloz . I když je mezi oba týmy propastný rozdíl v pořadí ligy i počtu bodů, z pohledu vstřelených branek až tak velký není. Kališníci zatím nastřádali 50 gólů, Ústí jen o pět méně.

Kde však Ústí tlačí bota, je obrana, která inkasovala už dvaašedesátkrát. Poslední zápas se ale poměrně vydařil. Nejbližší protivník Litoměřic sice padl v Třebíči, dokázal ale získat aspoň bod za prohru v prodloužení. V bráně se objevila nová tvář, z Chomutova zapůjčený brankář Aleš Stezka. Litoměřičtí se tak musí mít na pozoru, velká posila se určitě bude chtít vytáhnout.

Pondělní zápas začíná na Zimním stadionu Ústí nad Labem v 18:00. Utkání bude možné sledovat i na Hokejka TV.