12. 10. 2018 | Martina Kramerová

Kvasnička a Pour v Lize mistrů. Sbalíme se a jedem, hlásí duo talentů

I když měli už jeden náročný duel v nohách, ukázali se v mači s Motorem opět v dobrém světle. Útočník Jakub Pour přispěl ke zničení Jihočechů jednou trefou a stejným dílem pomohl i David Kvasnička. V pouhých dvou dnech tak dvojice talentovaných hráčů oslavila dvě vítězství. To první na ledě Plzně, za kterou si zahrála úterní zápas hokejové Champions League. Pak ve velké bitvě s našlapaným celkem Českých Budějovic.

V úterý jste si z Litoměřic odskočili na zápas Champions League a v dresu Plzně proti Banské Bystrici slavili výhru. Mohli byste duel zhodnotit?
JP: Určitě to byla skvělá zkušenost si zahrát proti týmům z jiných soutěží (Pour hrál už proti Luganu a Jyväskylä – pozn. redakce). Banská Bystrica byl dobrý soupeř a padlo hodně gólů, což se fanouškům muselo líbit. I když to od nás nebyl úplně super výkon, nakonec se nám podařilo zvítězit. A to se počítá.

DK: Ani jeden z týmů nenastoupil v plné sestavě. Naši nejlepší hráči dostali volno a podle zpráv z Bystrice to soupeř udělal podobně. Některé pasáže hry se asi moc nelíbily, ale dali jsme šest gólů, takže dobré.

Autor fotografie: Milan Podpera (hcskoda.cz)

Jakube, vám se dokonce povedlo vsítit branku. Za Škodovku první v sezoně. Jak gólová situace vypadala?
JP: Můj gól padl z dorážky. Petr Kodýtek skvěle vystřelil, já se dostal před branku a dával jsem puk do prázdné klece.

Nastoupili jste s hráči, s nimiž netrénujete a ani tak často nehrajete. Co říct k vzájemné spolupráci?
JP: Musím říct, že se mi hrálo dobře. Užíval jsem si každé střídání i zápas jsem si celkově užil.

DK: Já jsem za Plzeň nastoupil po dlouhé době, protože jsem byl dlouho zraněný a hrál tam naposledy v přípravě. Bylo určitě super se vrátit i na ten jeden zápas. Hrál jsem s Romanem Vráblíkem, se kterým jsem nastupoval už v přípravě, takže to bylo v pohodě. Myslím si, že to nebylo špatné.

Dala by se na hře Bystrice najít nějaká specifika, která jsou typická pro slovenský hokej? Nebo naopak vůbec?
DK: Podle mě to byl hodně podobný zápas, jako když hrajeme tady proti českým soupeřům. Neřekl bych, že tam bylo něco specifického. Jak už jsem říkal, z pohledu českého prostředí to bylo hodně podobné.

Názory na hokejovou Ligu mistrů se hodně liší. Jak to máte vy? Předpokládám, že z pohledu růstu je každý takový zápas velkým přínosem.
DK: Ke každému zápasu se snažíme přistupovat se stoprocentním nasazením . Určitě to není o tom, že si jdeme jenom zahrát. Vždycky chceme vyhrát a snažíme se pro tým udělat maximum. Navíc je to pro nás skvělá zkušenost.

Plzeň po pěti zápasech shlíží na ostatní celky skupiny z prvního místa. Očekávali jste tak hladký průběh?
JP: Určitě se nedá říct, že to bylo jednoduché. Všechno to byly vyrovnané zápasy, které rozhodovaly maličkosti. Jyväskylä, Lugano i Banská Bystrica jsou super týmy. Ale jsme šťastní, že se nám ta utkání podařilo zvládnout.

Únavu jsme vybruslili. Rozhodla bojovnost

Vedete tak trochu kočovný život. Sice působíte v Litoměřicích, ale když Plzeň zavelí, vyrážíte pomoct. Jak takové přesuny zvládáte?
DK: Myslím, že na tohle přejíždění už jsme zvyklí skoro odmalička. Teď už máme výhodou v tom, že nám je přes osmnáct a můžeme jezdit autem. Už s námi nemusí jezdit rodiče a můžeme sami sednout do auta a jet.

JP: Vždycky se sbalíme a jedem. Ale já musím říct, že jsem to měl vždycky hodně specifické a jsem zvyklý. Protože jsem z vesnice, dojížděl jsem už v době, kdy jsem hrál za Plzeň.

V úterý jste odehráli jeden náročný zápas a hned ve středu vás čekal další. Co únava? Dostavila se? Nebo se díky dobrému pocitu z výhry regenerovalo líp?
DK: V úterý jsme si hned po zápase zabalili věci a vyrazili do Litoměřic. Vrátili jsme se docela pozdě, takže jsme šli i celkem pozdě spát, což nebylo úplně ideální. Ráno jsme si dali lehké rozbruslení, takže jsme tu únavu trochu vybruslili a bylo to ok.

Na Motoru pak přišla další výhra. Jaké utkání to bylo z vašeho pohledu?
DK: První třetina byla úplně super. Takový výsledek jsme asi ani nečekali. Ve druhé třetině jsme ale trochu polevili a Budějovice otočily. Pak jsme si něco řekli v kabině, zase se to zvedlo a dokázali jsme výsledek strhnout na svou stranu.

Dá se říct, že jste si vítězství zasloužili především bojovností? Byla tam třeba řada zblokovaných střel.
JP: Stoprocentně. Určitě. Doteď mám před očima, když Martin Havelka zblokoval v oslabení dvě střely za sebou a pak ani nemohl dojet na střídačku. Bojovnost byla hodně důležitým faktorem a jsme moc rádi, že se nám takový zápas podařilo vyhrát.