5. 8. 2018 | Jan Luňáček, Michaela Luňáčková

Kališníci ve světě: Jan Šťastný

Slávu litoměřického hokeje nešíří jen hráči na ledové ploše. Litoměřice se mohou pochlubit i výraznou osobností v oblasti funkcionářské. Tou osobností, která diriguje hráče ze střídačky, je Jan Šťastný.

Bývalý brankář mládežnických týmů z ledové plochy odešel ve svých 26 letech, když do té doby chytal v lize dorostu a juniorů a později byl součástí týmu mužů v krajském přeboru. Jan Šťastný v roce 2014 obhájil svou diplomovou práci na FTVS, která se týkala analýzy vstřelených branek na ZOH v Soči a stal se držitelem nejvyšší trenérské licence A v České republice.

Od tehdejšího generálního manažera pražské Slavie pana Růžičky dostal v roce 2002 nabídku, aby se na Slavii stal trenérem mládeže. Působil zde až do roku 2006. Od roku 2007 do dubna 2014 působil jako trenér a později jako šéftrenér mládeže hokejových sportovních tříd v klubu Bílí tygři Liberec. Poslední čtyři roky působil jako hlavní trenér v akademii Bílých tygrů u extraligových týmů mladšího a staršího dorostu a působil také jako skaut pro mládež libereckého klubu. V dubnu 2014 se jako trenér vrátil do pražské Slavie, kde působil společně s Vladimírem Růžičkou v akademii u dorostu. V roce 2015 odešel s Vladimírem Růžičkou na sever Čech do týmu Pirátů Chomutov, kde působí jako asistent trenéra u A-týmu mužů, ředitel sportovního úseku mládeže a jako hlavní trenér akademie.

Honzovo životní motto zní: „Hokej je náš život“. Svými kolegy je oceňován pro svou zarputilost, náročnost na hráče, ale i na sebe, morálku a věnování se hokeji od rána do večera. Tvrdá práce se mu však vrací i v pracovních úspěších, kterých již ve svém věku dosáhl.

V roce 2010−11 se stali vítězi základní části a následně obsadili 1. místo na mistrovství ČR s týmem U15, dále vybojovali bronzové pozice v letech 2011−13 s týmy U16 a U18 v extralize s mládeží v Liberci. V sezoně 2013−14 vybojoval 1. místo v extralize s týmem staršího dorostu libereckého klubu.

Dařilo se mu ovšem i na mezinárodní scéně. Byl hlavním trenérem výběru All Stars Game Evropy proti Severní Americe a Kanadě. V letech 2009−10 vybojoval s týmem U15 v Rize jako hlavní trenér semifinále na mistrovství světa. V týmu byli tehdy hráči jako Vrána, Pastrňák, Pyrochta, Vaněček. V letech 2010−11 byl hlavním trenérem týmu U15 na neoficiálním Mistrovství světa World Selects Invitational v Praze, kdy měl v týmu hráče, jako jsou Zacha, Zbořil nebo Špaček. Tento tým se opět dostal mezi čtveřici nejlepších. V sezóně 2011−12 byl opět hlavním trenérem u týmu U15 a v Praze s tímto týmem uhrál čtvrtfinále. V kategorii dospělých se zasloužil o semifinále v extralize s týmem Chomutova v sezóně 2016−17.

Jan Šťastný při svém studiu a působení na střídačkách absolvoval stáže u zvučných hokejových týmů. Byly to týmy EC Red Bull Salzburg, HV71, Kärpät Oulu, Färjestad BK, HC Davos, Eisbären Berlin nebo Lev Praha. Má za sebou také stáž ve fotbalové akademii Ajaxu Amsterdam.