1. 8. 2018 | Vít Trubička

Markus Korkiakoski: Angažmá v Litoměřicích je pro mě skvělá příležitost

Svého úvodního tréninku se zúčastnila hned po svém příletu nová finská posila Stadionu - Markus Korkiakoski. Šestadvacetiletý odchovanec Kärpätu Oulu má zkušenosti z druhé nejvyšší finské ligy, kde působil ve čtyřech různých týmech, a z francouzské nejvyšší soutěže. V té odehrál devatenáct zápasů minulé sezóny v dresu Štrasburku.

Na Markuse čeká v Litoměřicích druhé zahraniční angažmá. Minulou sezónu působil ve francouzském Štrasburku a ve dvou finských týmech Hermes a Hokki. Působení v Litoměřicích bere jako velmi cennou zkušenost. V nadcházející sezóně se těší na kvalitní hokej a své nové spoluhráče. Litoměřický tým také dle Markuse zajišťuje ideální zázemí pro zlepšování.

Po svém večerním příletu na letiště absolvoval Markus v Kalich Areně již úvodní trénink s týmem na ledové ploše. Ten byl pro něj spíše seznamovací. Byť se ještě dostatečně neseznámil s celkovým prostředím v Litoměřicích, zatím na něj vše působí příjemně. Realizační tým mu zajišťuje vše potřebné a stará se o něj, což Markus hodnotí velice pozitivně.

Markus má za sebou několik angažmá v různých týmech druhé nejvyšší finské ligy. Po konci v juniorském týmu Kärpätu Oulu absolvoval bývalý finský mládežnický reprezentant dvě hostování v týmech Hokki a LeKi. Předtím v Kärpätu nastoupil i k pěti zápasům za A tým v rámci European Trophy, během kterých se podíval i do České republiky. V severní skupině Kärpät narazil na Kometu Brno, českobudějovický Mountfield a plzeňskou Škodu. Poté přestoupil do Hokki. Z něj zprvu odešel na krátké hostování do třetí nejvyšší finské soutěže, následně se dostal až na asistenta kapitána. Svou poslední sezónu ve Finsku zahájil v týmu Hermes, neboť tým Hokki sestoupil. Za svůj původní tým ale také jeden zápas odehrál.

Zbytek sezóny dohrál Markus ve francouzském Štrasburku. Za devatenáct zápasů nasbíral tři gólové trefy a šest asistencí. Ve městě na francouzsko-německém pomezí se potkal s bývalým hráčem Stadionu Jakubem Šulcem. U něj také hledal reference na své litoměřické angažmá. Od Jakuba Šulce se dozvěděl o Litoměřicích pouze samé pozitivní věci, což ho přesvědčilo o přijetí nabídky z města Zahrady Čech.

V kališnickém dresu chce Markus předvést jen to nejlepší ze svých hokejových dovedností a maximálně vypomoci týmu k naplnění sezónních cílů. Nejdůležitější věcí je ale zatím pro Markuse získání finálního kontraktu, zatím působí v Litoměřicích pouze na try-out.

V rámci CHANCE LIGY se potká Markus s řadou svých krajanů. Například za Vsetín nastupují William Mäkinen s Mikaelem Kuronenem. S nimi ale Markus o svém novém angažmá nemluvil, potkal je naposledy ve svém juniorském věku před pěti lety.

Statistiky Markuse Korkiakoskiho

Zdroj fotografie: mestis.fi